Magazin Zabava Auto kamere osvajaju i Srbiju

Auto kamere osvajaju i Srbiju

by Administrator

kamera-za-snimanje-voznjeFenomen auto kamera (kamere za snimanje vožnje i ostalih parametara) nakon Rusije, Australije i Amerike, polako ali sigurno spopada i stari kontinent, a naročuto zemlje našeg regiona. Zašto?!

Auto kamere su nepotkupljivi svedoci koji su uvek na strani istine. Ako laže koza, ne laže rog! – Kaže narodna mudrost. Dakle, ako laže i optužuje „onaj drugi“, uzalud mu sav trud.

Naime, u zemljama gde caruju drumske prevare može da Vam se dogodi da naletite na polje eksera i izbušite sve četiri gume, a potom se „iznenada“ pojavi šlep služba koja Vam skupo naplati odnošenje vozila kod vulkanizera koji je, možda, deo iste kriminalne grupe. Kako ćete sav ovaj scenario dokazati ukoliko se odlučite da isterate pravdu?

A šta je sa pešakom koji Vam se iznenadno baci na automobil (na, a ne pod automobil) i krene da vas optužuje da ste ga udarili i naneli telesne povrede i duševne boli… traži odštetu i prstom pokazuje na svedoke koji se, gle čuda, nisu razbežali već sakupili i tvrde da su sve videli svojim očima…

Šta kada se vozilo koje stoji na semaforu naglo vrati u rikverc, udari vas, a potom vozač krene da vas optužuje kako ste vi udarili u njega. Zakon i običajna praksa su na njegovoj strani jer, naravno, kriv je onaj ko je udario drugog od pozadi…

Eto zato auto kamere postaju sve poželjniji deo opreme svakog četvorotočkaša.

Iako su u nekim evropskim regionima I zemljama zabranjene (npr. Bavarskoj ili Austriji možete da platite drakonsku kaznu ako vas uhvati policija + da vam oduzmu kameru), u većini ostalih zemalja, srećom, ne postoje zabrane. Auto kamere nisu zabranjene ni u Srbiji mada domaći zakoni ne definišu ovu (novu) oblast pa se može dogoditi da na sudu snimak sa auto kamere ne uvaže kao dokaz. Istina, u praksi se ovo retko dešava i uglavnom su se snimci sa auto kamera pokazali kao korisni u odbrani protiv optužbi i pokušaja nametanja krivice s druge strane.

Šta se dešava ako se već desi?!

U slučaju kada vozač kao učesnik u saobraćajnom incidentu ima ugrađenu auto kameru u vozilu, a time ujedno i snimak dinamike odvijanja saobraćajne nesreće, policija će napravljeni snimak priložiti kao dokaz uz zapisnik predmetnog događaja. Hoće li snimak tokom kasnijeg sudskog postupka biti korišćen kao dokaz, odlučuje nadležni sud koji će, ako sumnja u autentičnost snimka, angažovati sudkog veštaka koji će o istom dati svoje nezavisno mišljenje.

Kako su auto kamere postale auto kamere?

Trend snimanja vožnje potekao je sa pojavom prvih širokougaonih sportskih kamera (neki ih zovu i akcione kamere). Ljubitelji ekstremnih sportova, a mislimo prvenstveno na automoto sport su pronašli odličan način za naknadnu zabavu tj. analizu vožnje i trke. Dakako, razvoju auto kamera i njihovoj popularnosti doneli su i ljudi koji su ih koristili iz turističkih i putopisnih pobuda, snimajući prelepe predele i prizore kroz koje putuju.

Proizvođači su, potom, brzo uvideli nišu za odličan biznis i bacili se na masovnu proitvodnju tzv. dashcam uređaja koji su ubrzo osvojili ceo svet.

Zanimljivo je i da se ovi, iako jako slični ili isti uređaji polarizovali na sportske i akcione gde oduvek caruje čuveni GoPro i na dashcam tj. auto kamere gde je glavni autoritet brend Garmin čije ime se inače vezuje za automobilski aksesoar ove vrste.

Popularnosti auto kamera doprineo je i nagli pad cena i dostupnosti pojavom modela solednog kvaliteta i performansi od strane korejskih i kineskih proizvođača.

Osim što su postale trendi gadžeti velikih dečaka, auto kamere kamere su se pokazale kao fantastičan alat za analizu saobraćajnih nezgoda čiji snimci mogu, u značajnoj meri, da doprinesu otkrivanju krivca i konteksta saobraćajne nezgode ili nesreće. Za vlasnike istih, njihove auto kamere im pružaju dodatni nivo sigurnosti u vožnji.auto-kamera

Osim što vizuelno savršeno dočaravaju ceo događaj, ove kamere beleže i vreme kada se dogodio, a veoma često i mesto obzirom da većina novijih ima ugrađen GPS sistem koji precizno beleži koordinate, poziciju i brzinu kretanja uređaja tj.vozila.

Osim GPS-a, većina modela se ponosi i tzv G-senzorom, a reč je o akcelerometru koji može da detektuje pokret ili silu udara i koji automatski uključuje auto kameru koja, ovim dobija još jednu dimenziju tj. ulogu digitalnog čuvara vozila.

Da rezimiramo, auto kamera je nešto što ćete za dve godine SIGURNO imati u svom automobilu.

0 komentar

Slične teme