Magazin NaukaOstale nauke Kako sam saznala šta je to Spell Check (provera pravopisa)?

Kako sam saznala šta je to Spell Check (provera pravopisa)?

by Administrator

pravopisU ovom članku saznaćete kako sam se izborila sa takozvanom Spell Check opcijom ili malim zelenim patuljcima koji ispravljaju greške u kucanju.

Nakon što sam počela sa radom u prevodilačkoj agenciji, kao marketing menadžer, svakodnevno sam bila upućena na pisanje marketinških tekstova i e-mail ponuda. Posle odobrenja sadržaja sva vesela da je posao završen, tekstovi su počeli da se vraćaju natrag. Lektori su ispravili greške, skoro sve je bilo podvučeno crvenom bojom, a u napomeni kao u školi dobijam uputstvo da uključim opciju Spell Check jer mi kao prevodilačka agencija ne možemo sebi da dozvolimo takve greške u kucanju. Spell Check, nikad čula… tražim po internetu šta može biti taj crni Spell Check. Vidim da prevedeno na srpski znači provera pravopisa i kako se koristi počevši od svakodnevne komunikacije, preko modernih uređaja poput telefona i tableta do pisanja e-mail pošte.

Verujem da je svako od vas prilikom kucanja u programu Word ili e-mail poruke već primetio ovu opciju koja je automatski uključena, pa vam se npr. prilikom kucanja reči podvlače crvenom bojom, odnosno aktivna je opcija Spell Check koja vam pomaže da ispravite pogrešno napisanu reč. To je zapravo softverski alat za proveru i ispravljanje pravopisa, koji je dostupan u programima za obradu teksta i raznim aplikacijama. Spell Check vam omogućava da znate kada su reči pogrešno napisane, ispravlja pogrešno napisane reči dok kucate, a omogućava i pretraživanje celog dokumenta.

Kao primer trenutno navodim Word u kome vam i kucam ovaj članak, pa tako u kartici „Redigovanje“, ukoliko vam je Word na srpskom jeziku, možete naći opciju „ABC pravopis i gramatika“ (odn. u verziji programa Word na engleskom – Spelling and Grammar u kartici Review) koja vam daje mogućnost da birate koju vrstu provere pravopisa želite da koristite kao i na kom jeziku želite da izvršite proveru. Ova opcija je uvek automatski uključena dok vi kucate pa se tako sve greške koje program prepozna obeležavaju raznim bojama. Crvena predstavlja slovne greške, zelena gramatičke a plava kontekstualno-pravopisne greške. Klikom desnim tasterom miša na bojom podvučenu reč otvara se meni koji nudi korigovanu odnosno pravilno napisanu reč, a ponuđenu opciju možete da prihvatite ili ignorišete. Na YouTube kanalu možete naći i kratka uputstva o tome kako se ova opcija pravilno koristi.

Ako želite proveru čitavog teksta, na samom kraju možete koristiti i prečicu F7 koja će automatski pregledati ceo tekst i tako ćete izvršiti finalnu analizu pre nego što dokument pošaljete ili odštampate. Spell Check postoji i u samom e mail-u, što vam u potpunosti omogućava da sve vaše privatne ili poslovne prepiske budu ispravne.

Ovaj softver danas olakšava svaki vid komunikacije i time nas lišava grešaka i neprijatnih situacija na koje možemo naići naročito u poslovnom svetu.

Pre nego što sam sama iskusila ove greške u pisanju nisam ih ranije nikad primećivala, ali sada nakon nekog vremena već polako stvaram profesionalnu deformaciju, pa recimo tokom gledanja televizije primećujem da titlovi nisu prošli Spell Check. Svakog dana učimo nešto novo, pa tako moram i vas da pitam –

Da li ste uključili Spell Check?

Nešto više o sličnim tekstovima i onome što radimo možete pogedati na Eurotranslate.

Copyright @ by Gordana Đorđević Eurotranslate

0 komentar

Slične teme