Magazin Lepota Alergija na kozmetičke preparate

Alergija na kozmetičke preparate

by Administrator

Bilo koji proizvod za negu može izazvati alergijsku reakciju. Zbog sve češće preosetljivosti na mirisne komponente, mnogi proizvođači prestali su da ih dodaju u svoje preparate. Stručnjaci savetuju da se pre kupovine, proizvod testira.

Testiranje proizvoda vrši se tako što ćete malo proizvoda naneti na kožu iz uha ili iznad dlana i sačekati 12-24 sata da bi se utvrdila eventualna alergijska reakcija. Ukoliko ste skloni alergijama, najbolje je da kupujete hipoalergene proivode koji ne sadrže opasne komponente.

Treba naglasiti da nisu samo hemijske supstance potencijalni alergeni već da i biljni i mineralni sastojci iz kozmetčkih preparata mogu izazvati alergiju. Kreme, losioni i mleka za telo mogu izazvati alergijske reakcije, za koje su krivi  konzervansi i emulgatori iz ovih proizvoda.

Neke osobe alergične su na eterična ulja koja se nalaze u pojedinim parfemima. Promene su lokalne i uključuju osip, svrab i crvenilo, dok pojedini mirisi mogu izazvati kašalj i kijanje. Alergija na karmin ili olovku za usne manifestuje se stvaranjem suvih ljuspica na usnama ili pucanjem kože.

Boje za kosu takođe mogu izazvati alergijske reakcije, koje mogu biti veoma burne i koje se javljaju odmah nakon prvog farbanja. Manifestuju se jakim svrabom glave, a može doći i do pojave oteklih kapaka.

1 komentar

Slične teme

1 komentar

25.01.2019 13:24
Gordana

koi lijek je najbolji za lechenju alergije izazvana karminom?

Comments are closed.