Žoržet ili Georgette – zapravo je vrsta tkanine. U našem tekstu možete da saznate razne korisne i zanimljive informacije o žoržetu, gde ga možete nabaviti, po kojim cenama i slično.

Pročitaj više

Izaberite neku od prodavnica gde možete naći ponudu za kupovinu ŽORŽETA

Beograd

Metraža i pozamanterija Velur
Metraža i pozamanterija Velur
Ulica Oslobodjenja 6 Pozovi

Već više od 20 godina u ponudi imamo veliki izbor pozamanterije, materijala za šivenje, modne tkanine, pribora za ručni rad...
Pročitaj više

Šabac

Metraza Dragana Šabac
Metraza Dragana Šabac
Karađorđeva 52 Pozovi

Metraža Dragana iz Sapca nudi najveći izbor modne trikotaže, kao i proizvode za dekorisanje Vašeg stambenog i poslovnog prostora. Vrhunski kvalitet proizvoda i poštovanje dogovorenih rokova, preporučili su nas kod velikog broja zadovoljnih ...
Pročitaj više

Žoržet ili Georgette – zapravo je vrsta tkanine. U našem tekstu možete da saznate razne korisne i zanimljive informacije o žoržetu, gde ga možete nabaviti, po kojim cenama i slično.

Šta je žoržet?

Kada bismo tačno definisali ovu tkaninu, rekli bismo da je ona prozračna i lagana, te da je sitno zrnaste površine; tkana je u platnenom vezu, od uvijene i veoma fine krep pređe u potki i u osnovi.

Ono što je zanimljivo, to je da je smer uvijanja u susednim nitima potke zapravo suprotan i naizmenično se menja, zahvaljujući čemu se stvara ta zrnasta površina pa tkanina dobija difuzan sjaj.

Razlikujemo nekoliko vrsta žoržeta, što zavisi od vrste vlakana: vuneni ili svileni žoržet, kao i žoržet od veštačkih vlakana.

Kada bismo u najkraćim crtama opisali ovaj materijal, rekli bismo da je to rastegljivi modni svečani materijal, koji može da se kombinuje sa čipkom, tilom i da se koristi za izradu svečanih haljina. Svoju primenu žoržet nalazi i u svakodnevnim cassual odevnim varijantama.

Žoržet – prodaja

Ako ste namerili da kod svog krojača sašijete lepu i otmanu haljinu, za neku posebnu priliku, onda ćete prvo morati da posetite prodavnicu metraže, gde se između ostalih materijala, nalazi i žoržet.

Postoje veleprodaje i maloprodaje metražnog materijala, koji često dolazi iz uvoza (na primer, iz Italije) i visokog je kvaliteta.

Dobro je da najpre na internetu pogledate prezentacije firmi koje se bave prodajom žoržeta, i da se upoznate sa cenama koje su vidno istaknute, kao i sa osnovnim karakteristikama materijala (zemlja porekla, npr)...

Kada dođete do sedišta prodavnice metraže, tada ćete moći da postavite niz dodatnih pitanja radi što boljeg odabira materijala, a na koja će vam rado odgovoriti ljubazno i stručno osoblje.

Žoržet – iskustva

Žoržet se često koristi za izradu svečanih haljina, na primer, maturskih. To takođe mogu biti i masivne, večernje haljine. Bitno je napomenuti da je u pitanju materijal koji se oduvek pravi od svile, mada se nekada upotrebljavaju i sintetički materijali, kao što je na primer, poliester.

Šta je to što žoržet čini posebnim i drugačijim? Upravo to što je lagan i tanak, a kada pređete rukom preko njega, osetićete sitno zrnastu teksturu, kao i neravnu površinu.

Prodavnice tekstila u svojoj ponudi imaju dosta različitih boja i dezena žoržeta. Niti su izvrnute, a materijal izgleda naboran, kada se te niti opuste.

Ukoliko uporedimo žoržet sa svilom, možemo reći daje žoržet veoma izdržljiv i da se neće tako lako iscepati. Još jedna dobra osobina jeste da neki odevni predmet od ovog materijala možete da obojite u drugu boju i pri tome ga nećete nimalo oštetiti.

Žoržet se kao veoma lagan i tanak, često koristi kao jedan od slojeva kada se šije haljina ili suknja. To se čini da bi se dobio pun efekat, i to kod večernjih haljina, koje su po pravilu, veoma masivne.

Žoržet – cena:

Po dužnom metru, za žoržet bi trebalo izdvojiti od 12 evra pa sve do 50 evra za pojedine tkanine za kostime.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Rajka Jankovic Rajka Jankovic
  20.07.2019 10:44

  Koja je cena zelenog žoržet i dali imate čipku koja bi išla oko rukava

  Dragana Misic
  17.10.2018 12:38

  Zorzet je rastegljivi modni svečani materijal, koji može da se kombinuje sa čipkom, tilom i da se koristi za izradu svečanih haljina. Svoju primenu žoržet nalazi i u svakodnevnim cassual odevnim varijantama.