Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Žoržet
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Žoržet

Žoržet ili Georgette – zapravo je vrsta tkanine. U našem tekstu možete da saznate razne korisne i zanimljive informacije o žoržetu, gde ga možete nabaviti, po kojim cenama i slično.

žoržet

 

Šta je žoržet?

Kada bismo tačno definisali ovu tkaninu, rekli bismo da je ona prozračna i lagana, te da je sitno zrnaste površine; tkana je u platnenom vezu, od uvijene i veoma fine krep pređe u potki i u osnovi.

Ono što je zanimljivo, to je da je smer uvijanja u susednim nitima potke zapravo suprotan i naizmenično se menja, zahvaljujući čemu se stvara ta zrnasta površina pa tkanina dobija difuzan sjaj.

Razlikujemo nekoliko vrsta žoržeta, što zavisi od vrste vlakana: vuneni ili svileni žoržet, kao i žoržet od veštačkih vlakana.

Kada bismo u najkraćim crtama opisali ovaj materijal, rekli bismo da je to rastegljivi modni svečani materijal, koji može da se kombinuje sa čipkom, tilom i da se koristi za izradu svečanih haljina. Svoju primenu žoržet nalazi i u svakodnevnim cassual odevnim varijantama.

Žoržet – prodaja

Ako ste namerili da kod svog krojača sašijete lepu i otmanu haljinu, za neku posebnu priliku, onda ćete prvo morati da posetite prodavnicu metraže, gde se između ostalih materijala, nalazi i žoržet.

žoržet cena

 

Postoje veleprodaje i maloprodaje metražnog materijala, koji često dolazi iz uvoza (na primer, iz Italije) i visokog je kvaliteta.

Dobro je da najpre na internetu pogledate prezentacije firmi koje se bave prodajom žoržeta, i da se upoznate sa cenama koje su vidno istaknute, kao i sa osnovnim karakteristikama materijala (zemlja porekla, npr)...

Kada dođete do sedišta prodavnice metraže, tada ćete moći da postavite niz dodatnih pitanja radi što boljeg odabira materijala, a na koja će vam rado odgovoriti ljubazno i stručno osoblje.

Žoržet – iskustva

Žoržet se često koristi za izradu svečanih haljina, na primer, maturskih. To takođe mogu biti i masivne, večernje haljine. Bitno je napomenuti da je u pitanju materijal koji se oduvek pravi od svile, mada se nekada upotrebljavaju i sintetički materijali, kao što je na primer, poliester.

Šta je to što žoržet čini posebnim i drugačijim? Upravo to što je lagan i tanak, a kada pređete rukom preko njega, osetićete sitno zrnastu teksturu, kao i neravnu površinu.

Prodavnice tekstila u svojoj ponudi imaju dosta različitih boja i dezena žoržeta. Niti su izvrnute, a materijal izgleda naboran, kada se te niti opuste.

Ukoliko uporedimo žoržet sa svilom, možemo reći daje žoržet veoma izdržljiv i da se neće tako lako iscepati. Još jedna dobra osobina jeste da neki odevni predmet od ovog materijala možete da obojite u drugu boju i pri tome ga nećete nimalo oštetiti.

Žoržet se kao veoma lagan i tanak, često koristi kao jedan od slojeva kada se šije haljina ili suknja. To se čini da bi se dobio pun efekat, i to kod večernjih haljina, koje su po pravilu, veoma masivne.

Žoržet – cena:

Po dužnom metru, za žoržet bi trebalo izdvojiti od 12 evra pa sve do 50 evra za pojedine tkanine za kostime.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

20.07.2019
Rajka Jankovic Rajka Jankovic

Koja je cena zelenog žoržet i dali imate čipku koja bi išla oko rukava

17.10.2018
Dragana Misic

Zorzet je rastegljivi modni svečani materijal, koji može da se kombinuje sa čipkom, tilom i da se koristi za izradu svečanih haljina. Svoju primenu žoržet nalazi i u svakodnevnim cassual odevnim varijantama.