Dodaj firmu

Pet shop Trkalište

Pet shop Trkalište nalazi se u Šapcu i nudi kompletan izbor hrane, opreme i kozmetike za Vaše kućne ljubimce. Pored velikog izbora artikala, iz naše ponude posebno izdvajamo raznovrsne sitne životinje: patuljasti zečevi, papagaji, leminzi, h...
Pročitaj više

Jovana Cvijića 26
Šabac

Ako želite životinjicu koja će se rado osećati da pripada vašoj porodici, tada je idealan izbor zec. Oni su veoma umiljati, društveni, zabavni i deca ih prosto obožavaju.

U našem daljem tekstu saznajte sve što bi moglo da vas zanima o zečevima kao kućnim ljubimcima i zbog čega bi izbor zeca mogao da bude prava odluka.

Zec kao kućni ljubimac

Pre svega, zečevi vole da se igraju. Za početak, potrebno je da ih pripitomite, a to ćete lako postići time što ćete ih nežno nositi. Poput pasa, veoma su privrženi vlasnicima, zanimljivi su da ih posmatrate kako provode vreme, a osim toga, moguće ih je čak i naučiti nekim trikovima.

Pošto smo naveli da su zečevi vrlo društveni, to bi značilo da je potrebno da svakoga dana izdvajate vreme da se družite sa životinjicom, kako bi ona bila srećna. Ni u kom slučaju ne biste smeli da ostavite zeca da u kavezu provodi 24 časa dnevno.

Patuljasti zečevi

U domovima ćemo najčešće zateći patuljaste zečeve. To su životinje čija težina, kao odraslih jedinski ne prelazi dva kilograma.

Iako zečevi vole mališane, nisu baš dobar izbor za porodice koje imaju sasvim malu decu, iz razloga što ona vole da nose zečeve u rukama, a oni to baš i ne žele i ne prija im. Takođe, u igri sa patuljastim zečevima bi trebalo biti pažljiv, kako se ljubimac ne bi povredio.

Ishrana – šta jedu zečevi?

Da bi vaš zeka bio srećan i dugovečan, živahan i pun energije, i da biste izbegli troškove i odlaske kod veterinara, najpre je potrebno da izaberete pravilan način ishrane.

Pre svega, da bi digestivni sistem zečeva funkcionisao kako treba, njima su neophodna vlakna. Možete da ih hranite samo granulama, ali se preporučuje i da dodate povrće i sveže seno i obogatite ishranu. Primera radi, vlakna su dobra i iz razloga što sprečavaju da se stvaraju loptice od dlaka, a granule su korisne jer pravilno izbalansiraju ishranu.

Koji su potrebni uslovi za gajenje zečeva?

Niko ne želi da živi u malom prostoru, pa tako ni zeke. Iz tog razloga je potrebno da im kupite prostran kavez, iako oni najviše uživaju da iz kaveza izađu i da se druže sa ukućanima.

Svakoga dana vole da se igraju i vežbaju izvan svoje kućice, što sve spada u redovne aktivnosti koje bi trebalo da priuštite svom zecu.

Osim toga, posip u kavezu moraćete da menjate često iz razloga što urin zečeva ima neprijatan miris jer u sebi ima dosta kalcijuma. Međutim, kada sterilišete životinju i ovaj miris će nestati.

Sa čime zec najviše voli da se igra?

Pošto je zec glodar, neophodno je da im nabavite igračke za glodanje, u čemu će oni uživati. Pri tome, obezbedite kavez i razne delove svog doma od uskih otvora, da zec ne može da se provlači i da se tako povredi.

Interesantno je da zec može da nauči da razume neke reči i komande, ali će vam biti potrebno vreme da zadobijete poverenje ovih životinja. Nakon toga će vas prepoznavati i rado vam jesti iz ruke.

Rase zečeva (vrste)

Zna se da postoji čak pedeset i četiri različite vrste zečeva. Najpopularniji su:

-          Patuljasti zec

-          Mali ovnoliki zec

-          Hermelin

-          Rex

-          Angora

Kada je reč o velikim rasama, izdvajamo:

-          Moravski plavi zec

-          Orijaš

-          Orijaški šarac

-          Orijaš beli

Srednje rase:

-          Francuski srebrni zec

-          Engleski ovnoliki zec

-          Veliki srebrni zec

-          Majsnerski ovnnoliki zec

-          Bečki zec

Prodaja zečeva

Zečeve je najbolje nabaviti kod proverenih odgajivača. Prilikom izbora vodite računa o zdravlju zeca, a to znači da mora da ima bistre oči, suvu njuškicu, da se dosta kreće i bude živahan.

Potrebno je i da ima gusto krzno.

Zec cena:

Cene zečeva se kreću od 1500 do 2000 dinara u proseku, u zavisnosti od vrste.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane