Prodavnica zdrave hrane BIOTIKA, otvorena je 2009.godine. Nalazimo se u Pančevu, prva smo prodavnica zdrave hrane u naselju Strelište.
U prethodnih godinu dana, u saradnji sa nutricionistkinjom Živkicom Nedljković, odrzali smo u prodavnici vise od 25 besplatnih predavanja o promenjenom načinu ishrane. Besplatni saveti nutricioniste omogućili su svim gradjanima koji nemaju mogućnosti da priušte sebi nutricionistu da dobiju vrhunski savet i nauče kako da poboljšaju svoje zdravstveno stanje. Pomogli smo mnogim komšijama i prijateljima naše prodavnice da reše probleme sa dijabetesom, da dovedu na normalu holesterol i trigliceride, visok pritisak, uputili ih u zdrave metode mršavljenja. Osim toga, isključivo zdravom hranom i savetima o promenjenom načinu ishrane rešili smo probleme sa kandidom, reumatske probleme, giht, opstipaciju i mnoge druge probleme…
2010 - U saradnji sa “Udruženjem gradjanja za borbu protiv raka” iz Pančeva, organizovali smo u prostorijama Udruženja besplatno predavanje.
2010 - Izašli smo iz Pančeva i održali sa nutricionistkinjom Živkicom Nedeljković predavanje u Kulturnom centru Paraćina i biblioteci u Perlezu.
Više puta smo organizovali degustaciju Funkcionalne hrane. Nameravamo da nastavimo da promovišemo i druge proizvode.
Sve proizvode je moguće poručiti. Šaljemo vam poštom u najkraćem roku.
Za slabo pokretne i nepokretne osobe iz Pančeva donosimo na kućnu adresu.
Platne kartice: DINA
Izdvajamo iz naše ponude.
PROIZVODI ZA DIJABETIČARE:
Funkcionalna hrana Nutrilans, čokolada za dijabetčare, med za dijabetičare, džemovi, zasladjivači, fruktoza, napolitanke, puding, sokovi, napici, više vrsta keksova, čokoladne kolače, namaze, čajeve…
FUNKCIONALNA HRANA
Funkcionalna ishrana se moze posmatrati kao treca generacija hrane sa pozitivnim aspektom na zdravlje.
Treca generacija tj. Funkcionalna hrana je rezultat naucnih saznanja o povezanosti nekih sastojaka hrane i prevencije oboljenja. Kao takva, ona mora da zadovolji i zdravstvene i ekoloske kriterijume. Hrana mora biti proizvedena uz primenu savremene biotehnologije.
ZA SPORTISTE:
Proteini biljnog porekla (Protein 48, Protein 80 i Protein 90), surutka sa ukusima, sojino brašno, ovsene pahuljice, mahunarke, dekstroza sa ukusima, sojino mleko, sojin sir, kombuha…
PROTEIN 48
Koriste ga sportisti, naročito u sportovima snage (zbog povećanja mišićne mase), ali i rekreativci. Rekovalescenti (osobe iscrpljeni teškom bolešću ili nakon operativnih zahvata), deca u razvoju i osetljive kategorije stanovništva. Koristi se kao dopuna u lečenju muškog steriliteta u cilju povećanja broja i pokretljivosti spermatozoida. Kod svake situacije koja zahteva brzu nadoknadu proteina, vitamina i minerala npr. razne elementarne nepogode, humanitarne katastrofe, nedostatak hrane i sl. U industriji, gde se posao obavlja u teškim uslovima i u prisustvu velike količine toksičnih materija.48gr proteina je idealna količina proteina koju čovek treba da unese u organizam u toku dana, uz normalnu ishranu, naročito ako je u stanju pojačane fizičke aktivnosti. 100gr Natural Twist Protein48 sadrži 51gr prirodnih proteina surutke, belanca jajeta i pivskog kvasca kao izvora animalnih i biljnih proteina. Ostali sastojci su ugljeni hidrati, minerali i vitamini izbalansirani tako da u organizmu ne izazovu nikakav metabolički poremećaj. Pored proteina i ugljenih hidrata odličan je izvor vitamina i minerala, a masti samo biljnog porekla u maloj ili neznatnoj količini. Proizvod sadrži visok nivo esencijalnih aminokiselina, naročito L-arginina koji je bitan za pokretljivost sprematozoida i spermatogenezu. Za razliku od živog jajeta ili belanceta u nekom drugom obliku, ovaj proizvod nema antinutritivne i antivitaminske osobine.
ZA MRŠAVLJENJE:
Nutrilans, Nera dijeta, Kirkolina caj, kapi i tablete za mrsavljenje, Antikilogram caj i kapsule, Fiti (predstavlja biljnu, posnu proteinsku dijetu za eliminaciju celulita, masnih naslaga i viška kilograma), Slim & fit kafa, Green Extra Line (caj za mrsavljenje sa zelenom kafom i zelenim cajem), Fittness caj i tablete, čokoladice slim...
NUTRILANS - BILJNA VLAKNA
Glavna prednost i osnovna karakteristika biljnih vlakana jeste odlična sposobnost detoksikacije. Vlakna upijaju mnoge otrove pre nego što oni iz creva uđu u krvotok, ostavljajući drugim sistemima za odbranu od otrova dovoljno snage da se izbore sa toksinima koji ipak uđu u organizam, ali pre svega onima koji su, još ko zna od kada, nataloženi u tkivima (celulit).
Prvi tip vlakana koji unosimo u redovnoj ishrani kroz voće i povrće ili kroz posebne preparate bogate vlaknima jesu NERASTVORNA BILJNA VLAKNA. Ona se ne menjaju u sistemu za varenje. Svojim mehaničkim dejstvom normalizuju varenje i probavu. Izazivaju i pojačavaju ritmičke pokrete glatke muskulature creva (peristaltiku), čime se hrana potiskuje, i to bez truljenja usled zadržavanja u crevima, pre svega debelom crevu, što je osnovni uzročnik raka debelog creva. Ona, osim toga, poput fine četkice čiste tanko crevo, crevne resice i omogućavaju maksimalnu površinu za apsorbovanje hranljivih materija.
Pored nerastvornih vlakana postoje i RASTVORNA BILJNA VLAKNA. Rastvorna vlakna usporavaju resorpciju šećera iz creva i bitno smanjuju nivo glukoze u krvi, što je od velike važnosti u ishrani dijabetičara ali i sportista kada je potreba za unošenjem energije velika, uz istovremeno očuvanje forme i nivoa telesnih masnoća. Nerastvorna biljna vlakna snižavaju nivo lipida u krvi (holesterol i trigliceride) jer vezuju žučnu kiselinu, čime se lipidi izbacuju iz organizma. Ovaj proces stimuliše sintezu novih želudačnih kiselina, čime se snižava koncentracija LDL (lošeg) holesterola i, na posredan način, štiti srce i sistem krvnih sudova.
Prema ispitivanjima vršenim na institutu za bromatologiju Farmaceutskog Fakulteta u Beogradu, na našem tržištu, NUTRILANS predstavlja najbogatiji prirodni izvor Omega—3 masnih kiselina (sa preko 7% ) i dijetalnih biljnih vlakana (sa min.55 % ).
ZAČINI I DODACI JELIMA:
Kardamon, kurkuma, djumbir, cimet, majoran, kari, selen, aji shio, soja sos, tamari, šoju, tabasco, kapar, sušeni paradajiz, kikiriki puter, bundevin puter, suncokretov puter, sojine paštete, krem tofu namaz, biljni namazi, sojin maslac, jabukovo surće…
KURKUMA: ČUDO PRIRODE
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Već odavno je izvesno da kurkuma poseduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alchajmerove bolesti.
15 razloga zbog kojih vredi koristiti kurkumu:
Kurkuma u prahu se može dodati mnogim jelima: slatkišima i slanim jelima. Prstohvat kurkume možete dodati u pirinac, jela od povrća, testo za palačinke, supu. Kurkuma će dati jelu lepu zlatno-žutu boju i ugodnu aromu.
SUVO VOĆE
brusnica, borovnica, kajsija, suva šljiva bez koščice, suve smokve, kandirani ananas, mango, papaja, kivi, banana čips, čips od jabuka, suvo groždje, kokosvo brašno, kandirani mix kore limuna i pomorandže …
BOROVNICA ZA SRCE
Zahvaljujući bogatstvu polifenola koji deluju kao antioksidanti, borovnice su odlične za srce i kardiovaskularni sistem.
Na godišnjem sastanku Američke akademije za neurologiju, predstavljeni su rezultati istraživanja koje po prvi put dovodi u vezu flavonoide iz bobičavog voća (antocijanine) i smanjenje rizika od Parkinsonove bolesti. Rizik od ove bolesti je manji kod muškaraca i žena koji redovno jedu bobičavo voće, a još više se smanjuje kod onih koji uz bobičavo voće jedu i jabuke, pomorandže i drugo voće i povrće koje sadrži flavonoide, pokazuje istraživanje koje je obuhvatilo oko 129.000 ljudi koji su popunjavali upitnik o navikama u ishrani.
A novo istraživanje Teksaškog ženskog univerziteta (TWU) iz Dentona, predstavljeno na sastanku o Eksperimentalnoj biologiji Američkog društva za ishranu, pokazalo je da jedna vrsta bobičavog voća, borovnice, blagotvorno deluju na starenje, metabolizam, kao i da zaustavljaju razvoj masnih ćelija. Zahvaljujući bogatstvu polifenola koji deluju kao antioksidant, borovnice su odlične za srce i kardiovaskularni sistem. Ovi sastojci imaju sposobnost da čiste slobodne radikale poput hidrogen-peroksida, koji moraju da budu uklonjeni iz ćelija kako bi one mogle da obavljaju metaboličku funkciju.
Borovnice bi mogle da odigraju i važnu ulogu u smanjenju gojaznosti, aktivnim delovanjem na razlaganje masti. Naučnici sada žele da istraže da li polifenoli iz borovnica mogu da spreče pojavu gojaznosti na molekularnom nivou.
ČAJEVI NA MERENJE
60 vrsta čajeva na merenje: nana, kamilica, hajducka trava, kantarion, hibiskus, sena, uva, breza, bokvica, kopriva, seme koprive, koren koprive, anis, komorac, persun, origano, majkina dusica, jagorcevina, bosiljak, lavanda, troskot, precica, krusina, neven, zeleni caj, crni caj, brusnica, bela imela, mlecika, ruzmarin, sipurak, maticnjak, zova, lipa, podbel, iva trava, rtanjski, glog, idjirot, plucnjak, crni slez, pasuljevina, list dunje…
GRČKO SEME (PISKAVICA)
Piskavica je od davnina poznata kao dobro lekovito sredstvo za rastvaranje sluzi. Sprecava upale, smeksava, upija i pospesuje zarascivanje rana.
Seme stucano u prah koristi se za pripremanje obloga, sto ublazuju bolove gihta (uloga), neuralgije, isijasa i oteklina zlezda. Ti oblozi lece teske cireve na kozi, stvaranje fistule, gnojenja kostiju, otvorene rane na nogama i cireve.
Pomesana s drugim lekovitim biljem piskavica se koristi u lecenju mnogih drugih bolesti.
Kasika sveže samlevenog semena piskavice uzima se tri puta dnevno - prie jela sa pekmezom, marmeladom ili vocnim sokom – da se neutralise miris – te služi za jacanje oslabljenog i iznemoglog organizma
Posledica moždanog udara je i paraliza jezika, brzo ce pomoci ovaj caj od piskavice koji se pije dosta topao, 2-3 male kasikice dnevno, ili hladan, ali tada u gutljajima. Priprema se tako da se 1 kafena kasicica biljke kuva 5 minuta u 2 dl vode kojoj se doda 1 kasicica meda.
Protiv boli u vratu i grudima, cira na želucu i crevima, visoke temperature, sluzi u plucima, proširenja pluca i teške astme : caj od 1 kasikice semena piskavice, pola velike kasike samlevenog semena komoraca i 1 velika kasika meda., sve se prelije sa cetvrt kipuce vode ( 2, 5 dl), kuva se 2 minute, poklopljeno ostavi da stoji 10 minuta i procedi. Pije se svaki sat po 1 velika kasika. To seme koje je bogato fosforom, kalcijumom, lecitinom, nukleoalbuminima, zamenjuje riblje ulje u liecenju rahitisa, škrofuloze, iznemoglosti, osteomyelitisa i slabe mlecnosti dojilja. Sveže samleveno seme ukoliko se samo upotrebljava treba uzimati sa pekmezom ili vocnim sokom da se izgubi miris, koji se inace gubi kroz kožu.
Protiv šecerne bolesti: po 20 grama semena piskavice, dobricice, lista borovnice, gujine trave i mahuna pasulja usitniti i dobro izmešati. Cetiri supene kasike smese kuvaju se pola sata u pola litre vode, pije se po caša caja pre jela.
HLADNO CEDJENA ULJA
maslinovo, laneno, bundevino, susamovo svetlo i tamno, suncokretovo, kikirikijevo, ulje pšeničnih klica, bademovo, sojino, ulje divljeg origana, ulje crnog kumina, kokosovo ulje…
ULJE CRNOG KUMINA
- Usporava razmnožavanje ćelija kancera za 50-80%
- Stabilizuje imuni sistem
- Snižava visok krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju
- Održava aktivne bubrege
- Snižava nivo holesterola i šećera u krvi
- Efikasna alternativa insulinu
Savezna uprava za kontrolu lekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja crnog kumina u tretmanima kancerogenih bolesti za sprečavanje neželjenih učinaka hemoterapije i jačanje imunološkog sistema organizma.
Naučnici su uspeli da dokažu da ulje crnog kumina snižava visok krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju i snižava nivo holesterola i šećera u krvi.
Ako se uzima 3 puta na dan po kafena kašičica ulja crnog kumina, olakšaće se i umanjiti neželjeni učinci hemoterapije, a telo podstaknuti da jača vlastitu sposobnost samoodbrane. Takođe se preporučuje i osobama koje su rizične na karcinom.
KOŠTUNJAVI PLODOVI I SEMENKE
bademi, lešnici, golica, suncokret, susam, laneno seme, brazilski orah, indijski orah, orasi, kikiriki, jezgro kajsije, jezgro sljive...
U jezgrima koštice šljive i kajsije nalazi se vitamin B17. U molekulu vitamina B17 nalaze se dve jedinice šećera (jedna cijanida i jedna benzadelhida), koji se u ljudskom organizmu oslobađaju samo na mestu gde se nalazi maligna ćelija. Maligna ćelija treba šećer neophodan za rast i održavanje. Maligna ćelija je bogata enzimom betaglikozidazom koji u spoju sa cijanidom i benzadelhidom iz jezgra, stvara vrlo otrovno jedinjenje hidrocijanid (HCN). Tako se ćelija raka truje i uništava. Enzim betaglikozidazom se u ostalim, zdravim ćelijama tela nalazi u izuzetno malim količinama, pa praktično ne dolazi do trovanja zdravih ćelija organizma.
PRIRODNA KOZMETIKA I HIGIJENA
sapuni od kozjeg mleka, zubne paste bez fluora, ajurvedska kozmetika, proizvodi od gline, pasta za zube od gline, glina za vene, biomaska od gline, glina za reumu, termoglina, kupko od gline, ulje za masažu, kreme dr Stojanovića od nevena i aloje, konjska mast, antipesticid od sapunskog ploda, prašak za veš od sapunskog ploda…
Dentogam zubni prašak
Savršeno zdravlje zuba i desni - 100% prirodna formula !
sastoji se 100% od izabranih, vekovima proverenih trava i mineralnih soli
eterična ulja i mleveno bilje vrhunskog kvaliteta
sinergija 33 sastojka za maksimalan efekat
jake desni
svež dah
blistavi zubi
Stari narodi su znali da supstance gorkog i ljutog ukusa ubijaju klice, so čisti taloge, a da opor ukus steže desni i jača zube.
Sahulov dentogam zubni prah je veoma kompleksan proizvod koji sadrži morsku so, mlevene trave gorkog, oporog i ljutog ukusa i odabrana eterična ulja. Sastav ovog praha je pažljivo stvaran na osnovu uputstava iz drevnih ajurvedskih tekstova, vekovnog iskustva lokalnog stanovništva koje koristi navedeno bilje i savremenog iskustva velikih indijskih kompanija u oblasti usne higijene kao što su Viko, Dabur i Baidijanat. Kombinacijom svega navedenog stvoren je izvanredan proizvod koji predstavlja vrhunsko dostignuće u svojoj oblasti.
SAPUNI OD KOZIJEG MLEKA
Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom pivskog kvasca
Preporučuje se za uklanjanje nečistoća kože, posebno akni kao i neprijatnih mirisa. Pivski kvasac je izuzetno bogat komplekosom vitamina B.
Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom surutke
Surutka kao prirodni konzervans osvežava i hrani kožu i kosu, čuva prirodni kiseli omotač kože.
Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom zelene gline
Zelena glina sadrži mnoge mineralne soli i oligo elemente koji povoljno utiču na problematičnu kožu. Takođe, zelena glina pospešuje elastičnost i osvežava kožu.
Sapun od kozjeg mleka sa dodatkom meda
Pogodan je za kožu jer je štiti od nepovoljnih spoljnih uticaja, čineći je elastičnom i glatkom. Med hrani kožu i usporava proces starenja.
ŽITARICE I HLEBOVI
pirinač, ovas, ječam, raž, pšenica belija, crvena pšenica, heljda, proso, beskvasni hleb od: pšenice, ječma, raži, heljde ili više zrna, pirinčane galete sa susamom, 100% proizvodi od ovsa ili raži, integralna brašna: pšenično, ražano, ovseno, ječmeno, pirinčano, heljdino, proseno, palenta, pšenični griz, pšenične mekinje, ovsene mekinje, ovsene pahuljice, kornfleks, ekspandirani ječam sa cimetom, ekspandirana pšenica s medom, integralne testenine, pirincana rezanca...
BESKVASNI INEGRALNI HLEB
Beskvasni hleb napravljen od integralnih žitarica je vrlo kvalitetna i zdrava namirnica koja bi trebalo bar povreme¬no da bude zastupljena u ishrani. Ovaj hleb predstavlja izvor složenih ugljenih hidrata koji su važni u održavanju stalnog nivoa šćera u krvi, a samim tim i konstantnog nivoa energije, čime se sprečavaju napadi gladi. Na ovaj način se čuva funkcija pankreasa čime se preventivno deluje na nastanak šećerne bolesti.
Beskvasni hleb je izvanredan izvor biljnih vlakana koja sprečavaju opstipaciju, ali i regulišu nivo holesterola i triglicerida u krvi. Bogat je vitaminima i mineralima, jer se oni prvenstveno nalaze u spoljnom omotaču zrna.
Zbog specifične, čvrste konzistencije, ove vrste hleba treba duže žvakati, tako da se brže javlja osećaj sitosti, te se preporučuju i u redukcionim dijetama. Na žalost, ovo je upravo i razlog zbog kojeg većina ljudi izbegava beskvasni heb i tako ne samo da propušta da učini nešto za svoje zdravlje, već i prliku da uživa u njegovom jedinstvenom ukusu. Za razliku od njih, oni koji redovno koriste ovaj hleb u ishrani, rešili su se mnogih zdravstvenih problema.
Belo brašno u kombinaciji sa kvascem stvara smesu koja se lepi za zidove creva i na taj način sprečava absorp¬ciju hranljivih materija. Vremenom dolazi do sve većeg oštećenja crevnih resica. Osim toga, kvasac stvara osećaj nadutosti, punoće i gasova u crevima.
Beskvasni hleb se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ali se može vrlo jednostavno pripremiti i u kućnim uslovima. Mogu se kombinovati različite vrste integralnog brašna, a dodavanjem različitih semenki (suncokret, bundeva, susam, lan) poboljšava se ukus, ali i biološka vrednost hleba.
Postoji više načina na koji se može pripremiti beskvasni hleb.
MAKROBIOTIČKI PROIZVODI
miso pasta, umeboši šljive, kuzu, gomasio, kukiča čaj, banča čaj, pirinčano sirće, tamari, šoju, koren lotosa, susamovo ulje, wasabi, tan (tahini), malteks, tofu sir, humus, kombu alge, wakame alge, nori alge, hijiki alge, arame alge, sojin jogurt, tempeh, seitan, sojino mleko…
10 DOBROBITI FERMENTISANIH SOJINIH PROIZVODA ZA NAŠE ZDRAVLJE
(Kvalitetni sojini jogurti, sojino mleko, miso, tamari, tofu i tempeh)
LEKOVITI DODACI
Zlatna maka, Una de Gato, Zelena magma, Aronija, Noni, bobova kafa FaVe, Salep, Cikorija, kapi za cirkulaciju, kapi: nevena, belog luka, ginka, artičoke, kantariona, propolis kapi za decu i odrasle, žen-šen kapi, riblje ulje, Omega 3-masne kiseline, Osteoprevent, Prostasin, probiotici, Pro Nerv, tablete pivskog kvasca, tablete zelenog caja, tablete Ca+Mg, tablete B1+B6+Mg, med, Revita Fe, med sa propolisom, maticnim mlecom i polenom, pollen u prahu, sace u medu, sojin lecitin, Lecimalt bronho, Lecimalt digest, Cordiceps, coprinus, reishi, šitake, maitake, astragalus, Gotu kola ….
SIBIRSKA ARONIJA – NAJJAČI ANTIOKSIDANS
Ogromna količina tanina i flavonida, gde glavnu ulogu ima antocijanin, Sibirsku Aroniju čini najjačim dosad poznatim ANTIOKSIDANSOM.
Antikancerogeno dejstvo - u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog creva i jetre (antocijanin i proantocijanidin)
Antioksidans - sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma (tanini, flavonidi, vitamin C, vitamin E)
Glava - poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i pomaže kod glavobolja i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti (antocijanin, vitamin P)
Srce - smanjuje visok krvni pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podstiče porast dobrog, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost, poboljšava prokrvljenost miokarda podstičući stvaranje nove mreže finih krvnih sudova posle gubitka funkcije starih, stvara potpunu zaštitu od začepljenja (antocijanin, biofenoli, vitamin P)
Urinarni trakt - leči irinarne infenkcije (5-10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate
Jačanje imuniteta - sprečava bakterijske i virusne infekcije (prehlada, grip...) (biofenoli, vitamin C)
Endokrine žlezde - poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i leči diebetes. Sadrži redak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetetsku ishranu (sorbitol, antocijanin)
Krv i krvni sudovi - popravlja krvnu sliku i čisti krv, poboljšava cirkulaciju, smanjuje povišen krvni pritisak, smanjuje loš holesterol i reguliše šećer, povećava elastičnost krvnih sudova (posebno je značajno za dijabetičare) i sprečava njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena (flavonidi, vitamin P, proantocijanidin, biofenoli)
Želudac - smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze (antocijanin)
Creva - smiruje grčeve i bolove u crevima, smiruje upalu sluznice creva i zaustavlja prolive.
Jetra i žuč - poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je i kod teških oboljenja, leči i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pesk i žučni kamen (fenoli, flavonidi)
Oči - poboljšava vid, leči degenerativne promene na makuli, štiti oči od UV žračenja, sprečava nastanak katarakte (antocijanin, vitamin P, betakaroten)
Koža - povećava elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, osvežava kožu, usporava starenje (vitamin E, betakaroten, flavonidi)
Čišćenje organizma - vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u telu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije (masovno korišćena nakon nesreće u Černobilju za smanjenje tegoba najizloženijim službenim licima)
Višestruko skraćuje vreme zarastanja rana i vrši njihovu dezinfekciju; što je naročito važno u postoperativnom periodu (biofenoli, vitamin P, C i E)
KNJIGE I ČASOPISI
Žorž Osava, Mičio Kuši, Cubo, Marija Treben: Zdravlje iz božje apoteke, Uspesi u lečenju, Alergije, Hrana za zivot, Moderna makrobiotika, Lecenje kokosovim uljem…
„LEČENJE KOKOSOVIM ULJEM“ – dr Brus Fajv
Izuzetno zanimljiva knjiga „Lečenje kokosovim uljem“ Brusa Fajva, doktora naturopatske medicine, koja detaljno i zasnovano, sa preko 100 citiranih naučnih radova, iznosi kod nas malo poznate činjenice o holesterolu, srčanim oboljenjima, inflamatornim oboljenjima creva, dijabetesu i drugim bolestima, i o tome kako kokosovo ulje može da nam pomogne u prevenciji i lečenju ovih i drugih problema.
Istražujući pozitivna dejstva kokosovog ulja na ljudski organizam, autor nam istovremeno iznosi niz medicinskih činjenica koje će možda mnoge iznenaditi: na primer, da je ukupan nivo holesterola daleko neprecizniji pokazatelj rizika od srčanih oboljenja nego što je to odnos “lošeg” i “dobrog” holesterola, a da je potmula upala arterija (vrlo često povezana sa parodontozom) u stvari najveći faktor rizika za naše arterije i srce. On takođe govori o dokazanom antivirusnom i antibakterijskom dejstvu srednjelančanih masnih kiselina u kokosovom ulju, ukazujući na to da su srednjelančane masti upravo sastojak majčinog mleka, preko koga dete u prvim mesecima dobija imunitet
U ovoj knjizi ćete još, pored ostalog, saznati da je slabo funkcionisanje tireoidne žlezde u korenu mnogih rasprostranjenih poremećaja, koji su u novije vreme nazvani “metabolički sindrom”, a koji između ostalog uključuju gojaznost, povišen holesterol i povišen pritisak, a takođe ćete videti i da su detaljna ispitivanja nutricionista pokazala da dodavanje kokosovog ulja u ishranu pokreće “zaglavljeni” metabolizam, dajući nam dodatnu energiju i pomažući sagorevanje nagomilanih masti i otklanjanju drugih posledica smanjenog metabolizma
Takođe, iz ispitivanja navedenih u knjizi videćete da je kokosovo ulje masnoća koja direktno hrani ćelije i nije joj potreban insulin da bi ušla u ćelije, pa je zato izuzetno pogodan za ishranu dijabetičara
OSTALO
Heljdine kore, kore za rozen tortu, soja burgeri, sojine viršle i kobasice, badem namaz, lešnik namaz, INKA kafa, zamene za kaf: cikorija, biokafa, antiholesterol, sena help, čokoladice lax, jabukovo sirće, balzamiko sirće, heljdini jastuci (40 x 50cm i 40 x 60cm ), sojino i pirincano mleko…
Jastuk od heljde ublažava i s vremenom otklanja tegobe: nesanice, glavobolje, bolove u vratu i ramenima, hrkanje, znojenje, alergijske reakcije - posebno na grinje. Olakšava duži boravak u krevetu.
Fleksibilne heljdine ljuske deluju masažno na vratne pršljenove, mišiće gornjeg dela leđa i ramenog pojasa. Nežno masirajući podstiču cirkulaciju krvi u tkivu što pomaže osećaju udobnosti i pomažu bržem opuštanju i kvalitetu sna. Vazdušastost čini da se ne zagrevaju i najvažnije: onemogućuje nastajanje grinje i drugih bakterija.
NAPICI
Sok od šargarepe i jabuke, sok od cvekle, sok od brusnice, koncentrat nezasladjene brusnice, srebrna voda, Breussov napitak, boza, ruski kvas, kupinovo vino i vino od borovnice, sirupi zasladjeni fruktozom od: anisa, jabuke i cimeta, lavande, djumbira, mente, borovnice, kupine…
BREUSSOV NAPITAK
Rudolf Breuss, alternativni lekar iz Austrije, celi svoj život je posvetio pronalaženju najboljeg prirodnog leka protiv raka. Napravio je poseban sok, koji je davao odlične rezultate u lečenju ove bolesti. Breussov sok se pravi samo od ekološki uzgojenog povrća.
Zdrava hrana Biotika ima zaista veliki izbor makrobiotičke hrane, čak i one koja se retko gde nalazi.
Najbolji izbor zdrave hrane u Pancevu
Htela bih da Vas pitam,da li postoji mogućnost zapošljavanja kod Vas?