Sta je to zatvaranje egr ventila i zbog cega se izvodi? Pojedini vlasnici automobila zapravo ne znaju šta je tačno egr ventil i čemu on služi. Uobičajeno je mišljenje da egr ventil nije neophodan, odnosno da je nepotreban, pa prave veliku grešku i čak i ako primete da je neispravan, vozači ne reaguju.

Pročitaj više

Izaberite neki od servisa gde možete raditi ZATVARANJE ERG VENTILA

Beograd

Chip Tuning NovaSpeed
Chip Tuning NovaSpeed
I Sutjeska 48/garaže, Krnjača
Borča Pozovi

NovaSpeed se već dugi niz godina bavi chip tuningom i mehanikom motorne grupe. Firmu su osnovali Mašinski inženjer sagorevanja i Elektro inženjer industrijske robotike sa dugogodišnjim iskustvom, tako da možete biti sigurni da će Vaš auto bi...
Pročitaj više

Servis Sreckovic
Servis Sreckovic
Matavuljeva 2
Voždovac Pozovi

Servis Srećković je specijalizovana firma za oblast auto elektronika, auto računari i merna i regulaciona tehnologija. Naša specijalnost je proizvodnja digitalnih taksimetara...
Pročitaj više

Chip Tuning TT electronic
Chip Tuning TT electronic
Aleksandra Dubčeka 5nj
Zemun

Firma "Chip Tuning TT Electronic",je Zvanicni distributer renomirane firme “SM chip tuning” za Beograd i Srbiju. Osnovna delatnost naše firme jeste chip tuning i tuning automobila, vozila za komercijalne namene, plovila i motocikala....

Novi Sad

Delta Rosso chip tuning
Delta Rosso chip tuning
Račkog 196, Petrovaradin Pozovi

Delta Rosso Chip Tuning je firma iz Novog Sada specijalizovana za softversko prilagođavanje sadržaja mape u motornom računaru na svim linijama na kojima on funkcioniše. Usluge editovanja parametara motornog računara obavljamo u našem servisu ...
Pročitaj više

K Tech Chiptuning
K Tech Chiptuning
Bajči Žilinskog 9 Pozovi

Vaš auto može da radi mnogo bolje i efikasnije uz pomoć K TECH čipovanja automobila!...
Pročitaj više

Sta je to zatvaranje egr ventila i zbog cega se izvodi? Pojedini vlasnici automobila zapravo ne znaju šta je tačno egr ventil i čemu on služi. Uobičajeno je mišljenje da egr ventil nije neophodan, odnosno da je nepotreban, pa prave veliku grešku i čak i ako primete da je neispravan, vozači ne reaguju.

Istina je da egr ventil može da uzrokuje oštećenje motora automobila i tek u toj situaciji vlasnici četvorotočkaša odlaze kod automehaničara.

Softversko gašenje egr ventila

Egr ventil služi tome da se pravilno reguliše sagorevanje smeše, a sve zbog veće ekonomičnosti, ali i smanjenja količine ugljovodonika kao i azotnih oksida. Uloga ovog ventila jeste da u svež vazduh i gorivo, koji čine jednu smešu, uvede veću ili manju koncentraciju izduvnih gasova. Zahvaljujući tome se vrši regulacija sagorevanja.

Primera radi, ako postoji dosta kiseonika, doći će do stvaranja veoma toplog plamena, pa će i sagorevanje cele smeše biti mnogo brže. Zbog toga što se povećala temperatura, mogu se stvoriti otrovni azot-oksidi, jer je došlo do reakcije između azota iz vazduha koji je usisan, i kiseonika.

Posledice toga su brojne. Na primer, u samoj smeši koja se nalazi u motoru ostaje manje kiseonika da bi se sagorelo gorivo, pa se usled toga umanjuje snaga, a uvećava vrednost ugljovodonika. Druga loša posledica je evidentno povećano zagađivanje životne sredine.

Sada se postavlja pitanje kako sniziti temperaturu sagorevanja? Smeši koja se pregrejala trebalo bi dodati određenu količinu sagorelih gasova, koji u sebi nemaju kiseonik.

Na ovaj način se dovodi u normalu funkcionisanje rada motora.

Kada je reč o zatvaranju egr ventila, vozači u šali znaju da kažu da sad motor lakše diše. Ipak, kod mnogih vlasnika četvorotočkaša vlada mišljenje da je funkcija egr ventila ista kao kada bi čoveku neko vratio izdahnuti vazduh iz pluća da ponovo udiše. Naravno da to nije tačno, i zbog toga bi trebalo pravovremeno kontrolisati rad ventila, i ne dozvoliti da se on zapuši.

Egr ventil ima period upotrebe, u kojem radi kako treba, odnosno, dobro otvara i zatvara, ali nakon toga se može desiti da on sam sebe uništi, jer isprlja, odnosno zamasti oprugu koja ima ulogu da ga vraća u zatvoren položaj.

Na taj način egr ventil blokira, pa neprekidno vraća štetne izduvne gasove i sputava rad motora.

Egr ventil se može ugasiti softverskim putem. Na ovaj način postižete da ne brinete oko zapušavanja ventila, jer se ukinulo usko grlo koje se nalazi na mestu klapne za gašenje i osovine egr ventila.

Zatvaranje egr ventila iskustva

Sve dok je egr ventil ispravan, on nema nikakvog uticaja na smanjenje snage motora. Ventil je deo koji neprekidno radi, i ima u sebi delove koji su pokretni.

Usled konstantnog rada, ti delovi se prljaju, zamaste, začepe, zbog čega motor vašeg ljubimca gubi snagu, a takođe može da se desi situacija da auto ne možete ni da upalite.

U tim situacijama potrebno je da se obratite auto servisima koji će odstraniti ili ugasiti egr ventil, čime se čak dobijaju i dodatne konjske snage motora.

Zatvaranje egr ventila – cena:

Koliko ćete novca izdvojiti za zatvaranje egr ventila zavisi od modela vašeg automobila, godišta proizvodnje i drugih karakteristika. U tom smislu, cena je u rasponu od 50 do 250 evra.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Nikola Majstorovic
  31.10.2018 11:06

  Ukoliko imate problem sa egr ventilom obratite se momcima iz firme tr elektronik jer obi rade profesionalno zatvaranje egr ventila i time trajno resavaju taj problem kod vaseg auta.

  Biljana Brankovic
  15.09.2017 08:48

  najaznije stvar od svega je da se EGR ventili moraju posebno kvalitetno platiti. Nije ovo posao koji biste trebali u Beogradu da svakom prepustite. Veoma je vazno da to ipak bude onako dovoljno kvalitetno.