Naravno, svi znamo da postoje letnje i zimske gume i da u godini dođe vreme da se one zamene. Mnogi ljudi žele da uštede neki dinar, po principu „Mogu ja to sam!“ A onda se pokaju. Jer, ovo nije tako naivna operacija kao što na prvi pogled možda izgleda. 

 

 

Potrebno je znanje i iskustvo, pre ili kasnije naići ćete na prepreku koju nećete moći da rešite. Kada se napokon obratite vulkanizeru, on će rešavati i vašu grešku i pri tome menjati vam gume. Tako da ćete platiti dva računa umesto jednog. Iz tog razloga, najbolje je da se odmah obratite profesionalcima koji će zameniti vaše gume na automobilu.

Zamena guma – kako se radi?

Sada se svi naši čitaoci pitaju, koliki su troškovi montaže zimskih ili letnjih guma? Možemo reći da kupovina novih guma nije jedina stavka za koju je potrebno izdvojiti novac prilikom sezonskog menjanja pneumatika na vašem automobilu. 

Nove gume možete nabaviti u određenoj prodavnici, putem interneta ili kod vulkanizera koji će vam i vršiti montažu, što je sledeći korak. Posle skidanja letnje gume sa felne i montiranje zimske, one moraju da se balansiraju. Kada gume nisu balansirane, dolazi do opasnih vibracija u vozilu. Tokom balansiranja, guma se postavlja na posebnu mašinu gde se rotira pri određenoj brzini. Na osnovu izmerenih podataka, mašina preporučuje težinu tegića koje tada operater postavlja na sam točak. 

Guma prosečnih dimenzija je 15 inči, i ako je u pitanju čelična felna, cena je više nego prihvatljiva. Orijentacioni iznos možete pročitati na dnu našeg teksta, a mi ćemo reći da je u tu cenu uračunata usluga balansiranja, i sama montaža i demontaža. Kada su u pitanju aluminijumske felne, cena je za nijansu viša.

Ukoliko nemate adekvatan prostor gde da leti držite zimske gume, a zimi letnje, i sve se to pretvara u noćnu moru, profesionalni vulkanizeri nude uslugu čuvanja sezonskih guma. One se uredno obeležavaju identifikacionim brojem, pa mogućnost za greškom ne postoji. Pri tome, kada se budu ponovo montirale, uradiće se takozvana rotacija guma, odnosno zadnje će se montirati na prednju osovinu i obrnuto, jer se gume neravnomerno troše. 

Zamena guma – iskustva

Servisi koji se bave zamenom guma, često se bave i njihovom prodajom. Ovo je veoma bitno jer prilikom zamene sezonskih guma možete uštedeti, ako iste nabavljate u servisu, pa se unapred raspitajte o eventualnim popustima i besplatnim uslugama. 

 

 

Na primer, mnogi servisi nude uz kupovinu zimskih guma, besplatnu uslugu montaže i demontaže, a u slučaju kupovine nekih vrsta guma besplatno je i kompletno balansiranje.

Savetuje se da prilikom kupovine zimskih guma, nabavite i četiri rezervne čelične felne, na koje će vam majstor montirati nove pneumatike. Ovo je veoma značajna prednost, jer set zimskih guma, može da vam potraje i tri – četiri sezone (u zavisnosti od kilometraže koju prelazite), pa u tom periodu ne morate da ponovo skidate i stavljate gume na felne svakih pola godine. 

Zbog vaše i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, veoma je važno nabaviti adekvatne sezonske pneumatike. Na tržištu postoje razne gume, različitih proizvođača i cena, a vozači bi trebalo da izaberu gume prema svojim mogućnostima, ali i prema načinu vožnje i potrebama njihovog automobila. 

Na primer, ako planirate da tokom zimskih uslova vozite na autoputevima velikim brzinama na dužim relacijama, neće vam biti dovoljna najjeftinija guma, već ona koja ima dobre performanse, bolji kvalitet i shodno tome, nešto veću cenu. Sa druge strane, ako automobil koristite za najosnovnije potrebe, prilikom kratkih vožnji po gradu, i gume skromnijih karakteristika biće sasvim zadovoljavajuće.

Ne samo kada je zima, i kada je vlažan kolovoz,  već i kada je potpuno suvo, pri temperaturama nižim od sedam stepeni Celzijusovih, upotreba zimskih guma je izuzetno bitna za bezbednost.  

Zamena guma – cena:

Kompletna montaža i balansiranje za nove gume, od 440 do 1040 din; Balansiranje točka, od 319 do 700 dinara; Rotacija točkova, po jednom točku, od 199 din. u proseku. Cena zavisi od modela automobila i veličine guma.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate vulkanizerske radionice ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Zamena guma
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Tehnički pregled za putnička vozila

Akcija -% 3600 Din.
Tehnički pregled za putnička vozila - 3.600 din! Tehnički pregled Helmon YU biznis centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Tehnički pregled za teretna vozila (džipovi, kombi vozila, 4x4 vozila)

Akcija -% 4000 Din.
Tehnički pregled za teretna vozila (džipovi, kombi vozila, 4x4 vozila) - 4.000 din! Tehnički pregled Helmon YU biznis ce...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

31.10.2018
Miroslav Jagnjic

Ukoliko iz nekog razloga morate da zamenite gumu, onda je najbolje da posetite vulkanizera Branko i Rade. Pre svega to je vulkanizer koji ima jedne od najpovoljijih cena u prestonici.

15.09.2017
Milen Jovanovic

Nije zamena guma ni malo sto se mene licno tice naivna. Za zamenu guma je ipak potrebno da imate i vise nego kvalitetnog vulkanizera. Sve drugo je koliko samo mogu da vidim cisto gubljenje vremena i nista vise sem toga.

19.05.2017
Jovana Milinkovic

Nije ona ni malo naivna kako god da okrenete.

08.05.2017
Filip Milutinovic

Sto se zamene guma tice, samo treba da potrazite kvalitet. Druge stvari nisu bas toliko vazne kao sto bi trebale da budu.

24.04.2017
Lea Stankovic

U svakom slucaju ona mora da se debelo plati inace bi sve drugo bilo samo gubljenje vremena.

10.04.2017
Mihajlo Nastasovic

U svakom slucaju mora da ova zamena nije bas jeftina. Samo da znate da je u kvalitetu sve i opet nista.

23.03.2017
Simona Vucinic

U svakom slucaju je ona nesto sto dosta kosta. Sve drugo je samo po meni cisto gubljenje vremena.

10.03.2017
Todor Markovic

Sto se ove zamene tice, naravno da je kvlalitet veoma vazan. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.

06.03.2017
Marta Dencevic

nisu sve gume istog kvaliteta ma koliko to cudno zvucalo.

15.02.2017
Janko Zivanovic

osnovni je problem pre svega u tome sto zamena guma mora posebno da se plati.

01.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, neka prosecna cena za zamenu guma u Beogradu je 500 dinara po gumi.

19.01.2017
Petar Jankovic

Koliko samo mogu da vidim, sto se ovoga tice, bitno je samo da se opredelite za kvalitet. Ostalo i nije bas toliko vazno.

30.12.2016
Nikolina Pantelic

Ona je narocito zanimljiva tokom prelaznih perioda ona se tada i poprilicno isplati.

14.12.2016
Ivan Stojanovic

Ako pricamo o kvalitetnoj zameni guma, samo treba da znate da je po tom pitanu veoma vazno da se opredelite za kvalitet i da vise nista po tom pitanju ne treba da se brinete.

28.11.2016
Jana Stankovic

Ukoliko vam je vec i potrebna kvalitetna zamena guma, samo treba da posetite servis Rale. To je jednostavno mesto u koje mozete da imate puno poverenje.

09.11.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko vam je vec potrebna kvalitetna zamena guma, onda je najbolje da posetite auto vulkanizera Gumex.

20.09.2016
Ivan Stojanovic

Kvalitetnu zamenu guma mozet da izvrsite na nekoliko mesta. Kvalitetna zamena guma mora kvalitetno i da se plati kako bi sve bilo kako treba.

17.08.2016
Marko Petrovic

Svoje gume menjam isljucivo u auto Centru 7 i mogu slobodno da kazem da sam i vise nego zadovoljan. Cene su i vise nego povoljne a uslugu izuzetno kvalitetna.

15.07.2016
Dusan Markovic

Ukoliko iz nekog razloga morate da zamenite gumu, onda je najbolje da posetite vulkanizera Branko i Rade. Pre svega to je vulkanizer koji ima jedne od najpovoljijih cena u prestonici.