Halogena svetla se mogu smatrati najzastupljenijim, tako da se Xenon sijalice nalaze odmah na drugom mestu. U našem tekstu možete da saznate niz korisnih i zanimljivih informacija o xenon sijalicama, koje su sve njihove prednosti u odnosu na klasične, koja je njihova cena, gde se mogu nabaviti i slično.

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi koje u svojoj ponudi imaju XENON SIJALICE

Beograd

Scorpio Servis
Takovska 50
Palilula Pozovi

Servis Scorpio nalazi se u Beogradu. Kompletna auto elektrika i dijagnostika, popravka alternatora, popravka anlasera....
Pročitaj više

Autozaštita NT
Svetotrojičina 17
Zemun Pozovi

Kompanija koja se bavi auto zaštitom NT nalazi se u Zemunu. Kako bi vaše vozilo bilo sigurno od krađe, provala ili oštećenja izaberite jedan od pouzdanih sisitema zaštite za svoj automobil....
Pročitaj više

Auto oprema - Mutata Auto Bulevar
Bulevar kralja Aleksandra 501
Zvezdara Pozovi

Mutata Auto Bulevar je poznat po velikom izboru obavezne i neobavezne (dodatne) opreme za vozila. Kod nas ćete naći: komplet za prvu pomoć, sigurnosni trouglovi, navlake za volane, lanci za sneg, kablovi za startovanje automobila, obloge ruči...
Pročitaj više

Velteh Pro
Gusinjska 2 (ugao sa Bulevarom kralja Aleksandra)
Zvezdara Pozovi

Firma Velteh Pro bavi se veleprodajom audio-video i auto-opreme vodećih svetskih proizvođača, kao i uređaja vlastitog brenda VELTEH. Pored toga, klijentima nudimo kompletnu logistiku prilikom isporuke, tehničku podršku, kao i marketing uslu...
Pročitaj više

Auto delovi Silver Auto
Kralja Petra I 32
Obrenovac

Opremite kompletno Vašeg četvorotočkaša po pristupačnim cenama, izaberite auto delove Silver Auto. Kao ovlašćeni uvoznik poljske kompanije M-Tech, u našoj ponudi nalazi se veliki izbor originalnih auto sijalica: LED, Xenon i halogene, za sv...

SCORPIO Alarm servis
Takovska 50
Palilula

Servis Scorpio nalazi se u centru Beograda. Bavi se prodajom, servisom i ugradnjom alarmnih sistema i auto ozvučenja....

Halogena svetla se mogu smatrati najzastupljenijim, tako da se Xenon sijalice nalaze odmah na drugom mestu. U našem tekstu možete da saznate niz korisnih i zanimljivih informacija o xenon sijalicama, koje su sve njihove prednosti u odnosu na klasične, koja je njihova cena, gde se mogu nabaviti i slično.

Koje su prednosti xenon sijalica u odnosu na klasične?

Xenon sijalice odlikuje zaista dosta prednosti, a mi ćemo se pozabaviti najvažnijim.

Najpre, one daju čak trista posto više svetla ispred vozila, pri čemu je širina snopa osvetljenosti veća do sedamdeset posto u odnosu na klasične.

Njihovo svetlo je belije, i ima plavkast ton, što za svoju posledicu ima jasniju vidljivost i bolju osvetljenost.

Vek trajanja, ili radni vek xenon sijalica je mnogo duži, čak tri puta više od halogenih sijalica. Drugačije rečeno, ugrađene na vozilu, trajaće od četiri do deset godina.

Xenon sijalice odlikuje manja potrošnja električne energije. Procenat ide do dvadeset pet posto manje, dok sa druge strane imamo spomenutu veću proizvodnju svetla.

Xenon sijalice za kola

Vozači se često odlučuju da ugrade xenon sijalice za kola, upravo zbog svih prednosti koje smo naveli. Međutim, dobrih strana ima još – vaše vozilo može da ima veću robusnost (to znači da ne morate da se opterećujete neravninama na putu i vibracijama zbog njih, zato što se na taj način neće oštetiti žarna nit, jer ona kod xenon sijalica ni ne postoji).

Osim toga, xenon sijalice se u odnosu na obične zagrevaju do pedeset posto manje.

Xenon svetla

U ovom delu teksta možemo da se pozabavimo načinom na koji xenon svetla funkcionišu. Naime, umesto žarne niti, xenon sijalice imaju ampulu i dve elektrode. Ampula je ispunjena plinom.

Dve elektrode između sebe treba da uspostave kontakt a za to im je neophodan visoki napon. Taj napon je od dvadeset do dvadeset i pet hiljada volti. Sve se to odigrava u prostoru koji je ispunjen plinom, i kada do povezivanja dođe, napon se smanjuje na osam hiljada volti. Tada je došlo do paljenja.

Sve će to potrajati jedan deo sekunde, i svetla će jako zasijati. Narednih pet do deset sekundi će se zagrevati, i tom prilikom svetleti sve jače i jače, dok ne postignu radnu snagu koja se smatra maksimalnom.

Ksenon sijalice za automobile

Ksenon sijalice za automobile zahtevaju određeno podešavanje farova, kao i posebne sisteme pranja, tako da se ugradnja uglavnom povezuje sa skupljim automobilima, mada to ne mora da bude pravilo.

Zbog toga možemo reći da se ksenon svetla mogu ugraditi u sve automobile, kamione, motore, autobuse, i to bez obzira da li su farovi klasični ili su farovi sa sočivom.

Ksenon svetla za vozila

Prednosti ksenon svetla za vozila su razne, a pored svih navedenih istaknimo i to da je paljenje ovakve sijalice brže, xenon sijalica sija dosta jače i trajaće dosta duže.

Da biste imali ksenon svetla na svom vozilu, obratite se servisima koji poseduju dugogodišnje iskustvo, kako biste farovima svog vozila bili sasvim zadovoljni u dužem vremenskom periodu.

Xenon sijalice – cena:

Cena xenon farova se kreće oko 250 evra u proseku i naviše, što zavisi od proizvođača.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst