Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Xenon farovi
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Xenon farovi

Možemo slobodno reći da su farovi najvažniji deo jednog automobila, jer predstavljaju njegove oči. U našem tekstu možete da saznate sve o xenom farovima, koje su njihove prednosti u odnosu na klasične, kakva su iskustva ljudi koji su ugradili xenon farove i koja je cena ovog dela vozila...

xenon farovi

 

Koja je glavna prednost Xenon farova u odnosu na klasične?

Postoji dosta prednosti xenon farova, a mi ćemo se fokusirati na sledeće:

-          50% se manje zagrevaju sijalice

-          Xenon farovi imaju duži rok trajanja – to je otprilike tri puta više od klasičnih halogenih svetla, odnosno od četiri do deset godina

-          25% je manja potrošnja struje. Ovde je zanimljivo da se uprkos manjoj potrošnji struje proizvodi više svetla.

-          Čak 300% svetla je više ispred automobila

-          Svetlo je belije i sa plavičastim tonom – kao rezultat toga je jasnija vidljivost na putu

-          Veća robusnost – to znači da razne neravnine i vibracije ne mogu oštetiti žarnu nit, jer je xenon farovi ni nemaju

-          Do 70% je veća širina snopa osvetljenosti puta.

Xenon farovi za kola

Iz svega napred navedenog, jasno vidimo mnogobrojne prednosti na strani xenon farova za kola u odnosu na obične. Sada možemo da se upoznamo i sa načinom njihovog rada.

Naime, rečeno je da xenon farovi ne poseduju žarnu nit, već imaju ampulu, i ona je ispunjena plinom. Tu se nalaze i dve elektrode. Da bi se između te dve elektrode uspostavio kontakt, neophodno je da napon bude visok i to od dvadeset do dvadeset i pet hiljada volti.

xenon farovi cena

 

Kada je u prostoru koji je ispunjen plinom došlo do paljenja, odnosno do povezivanja, tada se napon smanjuje na osam hiljada volti.

Xenon farovi za automobile

Trajanje paljenja je samo jedan delić sekunde, i tom prilikom svetla zabljesnu veoma jako. U narednih deset do petnaest sekundi se greju, pri tome svetleći sve jače, dok ne postignu svoj maksimum, odnosno optimalnu radnu snagu.

Da bi se proizvela svetlost, najpre mora doći do električnog luka koji ima visoku snagu. Oko tog luka se nalaze volframne elektrode, dok se sve to nalazi hermetički zatvoreno u aluminijum-oksidnom ili kvarcnom cilindru, čija je ispuna sastavljena od posebnog gasa ili metalnih soli.

Iskustva sa xenon farovima

Kada se luk formira, stvara se plazma, a njena osnovna uloga je da pojača svetlosni intenzitet. Druga dobra osobina je da se na ovaj način štedi energija.

Ksenoni reprodukuju veliki intenzitet osvetljenja, i to zahteva podešavanje farova i određene sisteme pranja, tako da postavljanje xenon farova obično povezujemo sa nešto skupljim automobilima.

Kao što vidimo iz celog teksta, na strani xenon farova je mnogo prednosti, pa ukoliko želite najbolje za svog limenog ljubimca, tada preporučujemo nabavku i ugradnju ovog dela opreme.

Xenon farovi – cena:

Prosečna cena xenon farova se kreće oko 250 evra i naviše, u zavisnosti od proizvođača.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje se nalaze oglašene ispod našeg teksta.