Vitiligo Beograd

Adresa: Baje Pivljanina 83
Beograd
Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 193a
Beograd
Adresa: Molerova 11
Beograd
Adresa: Kralja Milutina 53
Beograd
Adresa: Kralja Petra 71a
Beograd

Vitiligo Kragujevac

Adresa: Kopaonička 1II/2
Kragujevac
Adresa: Mirka Jovanovića 25
Kragujevac
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Vitiligo
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Vitiligo

Mnogi ljudi ne znaju šta znači vitiligo i kakvo je to oboljenje. Vitiligo predstavlja gubitak pigmenta, odnosno boje na pojedinim delovima kože. Najčešće se to dešava na šakama, stopalima, čelu, pazušnim jamama i preponskim prevojima, a veoma retko može biti zahvaćena cela površina kože. 

Vitiligo – gubitak pigmenta

Ovo odsustvo pigmenta je bolest tokom koje se pigmentne ćelije razaraju što rezultira belim flekama ili pečatima po koži. Drugi naziv za vitiligo je leukoderma, što bi u prevodu značilo – bela koža. Na promenjenim mestima prvo se javljaju bele tačkice koje se dalje šire spajajući se u manja ili veća ograničena polja nepravilnog oblika. Kod polovine obolelih promene se pokazuju pre navršene druge decenije života. Bolest može tokom vremena da se povlači ali i da napreduje.

Vitiligo – uzroci nastanka

Pored određenih teorija koje su prihvaćene u stručnoj javnosti, mi ćemo ovde navesti da na nastanak vitiliga utiču i solarne opekotine, ponovljene traume i stres. Može da se manifestuje i kod osoba sa određenim autoimunim bolestima, kod kojih imuni sistem reaguje protiv sopstvenog organizma. Takve bolesti su dijabetes, bolesti štitne žlezde, anemija koja nastaje usled gubitka vitamina B-12, gubljenje kose u pečatima... Izuzetno retko se dešava da se na koži zahvaćenoj vitiligom jave zloćudni tumori.

Vitiligo – prevencija

Pojavu vitiliga oboleli ne može prevenirati, jer su prve promene bele fleke na koži. Ova bolest ne boli i ne daje bilo kakve druge tegobe. Zbog toga je neki autori smatraju kozmetičkim problemom. Međutim, upravo zato su patnje na psihičkom nivou jer se osoba povlači u sebe zbog problema sa izgledom koji ima i izbegava druženje, pa tako opada kvalitet života. 

Vitiligo – dijagnoza

Vaš lekar će kroz anamnezu ispitati porodičnu istoriju vitiliga. Pitaće vas o osipu, opekotinama od sunca ili nekoj drugoj kožnoj traumi na mestu gde je počela promena, odnosno depigmentacija. Pokazatelj vitiliga može biti i osedela kosa pre vremena, odnosno pre 35. godine života. Konačnu dijagnozu vaš lekar će dati na osnovu izgleda promena i histopatološkim pregledom koji bi trebalo da utvrdi nedostatak melanocita u vitiligom zahvaćenoj koži.

Vitiligo – kako se leči?

Lečenje ove bolesti nije jednostavno. Koriste se različiti preparati i primenjuju mnoge metode. U opštoj i lokalnoj terapiji koriste se kortikosteroidi kao i vitaminski derivati.
Najefikasnija metoda jeste fototerapija koja podrazumeva primenu fotohemoterapije ili primenu uskopojasnih UVB zraka. Ovi zraci stimulišu stvaranje melanina. Izlaganje ultraljubičastim zracima u kombinaciji sa PUVA terapijom, takođe će dati dobre rezultate. Fluorescentne lampe i uređaji sa optičkim vlaknima koji tretiraju velike površine u kratkom vremenskom intervalu, još jedna su mogućnost lečenja vitiliga. 

Vitiligo i seda kosa

Ukoliko je prisustvo melanina smanjeno, kosa postaje proseda, dok apsolutni izostanak učiniće našu kosu sasvim belom, sedom. Po nekim teorijama, masovni oksidacioni stres navodno dovodi do akumuliranja vodonik-peroksida u folikulu dlake, koji dalje utiče na gubitak prirodnog pigmenta. Ipak, oksidacioni stres nije jedini uzrok gubitka pigmenta i nastanka vitiliga i sede, odnosno, bele kose. 

Vitiligo – lečenje – cena

Pregled i dijagnoza dermatologa, koštaće vas od 2000 do 3500 dinara;
Fototerapija, cena po tretmanu od 500 dinara.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne i tačne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

vojislav stanisic
vitiligo lečim kantarionovim uljem,od leta pa do sada 50 % se povlači,a koza mi je lepsa nego ikad pozz
Andriajana Simic
Moze li neko da mi objasni sta to znaci vitiligo? Prvi put cujem za ovu rec. Hvala svima unapred na odgovorima i korisnim savetima.
Milen Jovanovic
U svakom slucaju nije on ni malo naivan, kako god da okrenete. Jeste vitiligo jedna dobra terapija bez koje se ne moze kako god da okrenete. Cene su sto se mene licno tice cesto u drugom planu i drugacije to ne moze da funkcionise.
Jovana Milinkovic
U svakom slucaju je ovo odlican tretman koliko mi se samo cini. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
Filip Milutinovic
Mora vitiligo da se lepo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
Lea Stankovic
Ovo je odlican tretman. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
Mihajlo Nastasovic
U svakom slucaju je ovo tretman koji sigurno nesto znaci. Sve drugo je samo gubljneje vremena i nista vise od toga.
Simona Vucinic
U svakom slucaju pre ili kasnije treba da se dobro plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
Todor Markovic
U svakom slucaju je on nesto sto treba da se dosta plati.
Marta Dencevic
U svakom slucaju je ovo nesto sto pre ili kasnije treba da se dosta plati.
Janko Zivanovic
Sva sreca pa do sada nisam imao ovu vrstu problema. Bas me zanima sta bi dalje moglo tu da bude problem.
Ljubinka Sreckovic
Koliko mi se samo cini, svaki vitiligo tretman je nesto od cega u svakom slucaju mozete da imate visestruke koristi.
Petar Jankovic
oduvek sam duboko u sebi imao sumnje po pitanju stvarne efikasnosti pojedinih od ovih tretmana.
Nikolina Pantelic
Veliki je problem u tome da vitiligo treba da se uradi kvalitetno.
Ivan Stojanovic
Po pitanju vitiliga, samo treba da se odlucite za kvalitet i ukoliko to budete uradili u tom slucaju se sigurno necete pokajati.
Jana Stankovic
Realno govoreci, po pitanju tretmana vitligo, samo treba da posetite mesto koje se zove Life Etc i ukoliko to budete uradili sigurno se necete pokajati.
Biljana Brankovic
Ukoliko vam je potrebno provereno mesto gde mozete da uradite vitiligo, onda je najbolje da posetite ordinaciju Vitaderm.
Marko Petrovic
Reklama je u danasnje vreme cudo. Reklaam moze svasta nesto da proda, ukljucujuci i razlictite dermatoloske usluge.
Dusan Markovic
Ivana, vitligo ti je kada covek izgubi pigmet na odredjenom delu/odredjenim delovima tela. Pri tome, islim da ne predstavlja neku ozbiljnu zdravstvenu komplikaciju koliko je generlano problem u tome da izgleda poprilicno estetski ruzno i upadljivo.
Ivana Petrovic
Moze li neko da mi objasni sta to znaci vitiligo? Prvi put cujem za ovu rec. Hvala svima unapred na odgovorima i korisnim savetima.