Dodaj firmu

Na ovogodišnjem sajmu proizvođači vina nam otkrivaju kako da izaberemo dobro vino

; Ažurirano 29.01.2024.
Na ovogodišnjem sajmu proizvođači vina nam otkrivaju kako da izaberemo dobro vino

Nije bez razloga enolog stručnjak, koji uči školu i ide na različite vrste edukacija, kako bi svoje znanje o vinima i o njihovoj proizvodnji unapredio.

U okviru 42. Međunarodnog sajma turizma, koji je na Beogradskom sajmu održan krajem februara, organizuje se i 11. put po redu Međunarodni sajam vina - BEOWINE. A osim te manifestacije, paralelno sa Sajmom turizma se organizuje i 16. Sajam ugostiteljske opreme HORECA, kao i Sajam suvenira - vidi Srbiju.

Međutim, prvi put je ove godine upravo u okviru Sajma vina otvoren i gastro kutak, tako da je ugođaj bio potpun.

Odaberite kvalitetno vino

Da biste odabrali zaista odgovarajuće vino uz određenu jelo, a da bi ono bilo kvalitetno, prvo mora te da odlučite koja vas vrsta vina zanima. Osnovna podela podrazumeva crno i belo, mada u ponudi postoji i vino roze.

Zatim bi bilo dobro da angažujete stručnjake, koji su specijalizovani za odabir vina u restoranima najpre, odnosno u svim ostalim ugostiteljskim objektima. Iako to možete i vi da učinite, ipak je ovo sigurnija varijanta.

Pošto budete odabrali da li vas primarno zanima belo vino ili crno vino, potrebno je i da probate suvo vino, zatim slatko ili poluslatko, te penušavo vino, kako biste mogli da odlučite koja vam se vrsta najviše dopada.

Imajte na umu da se kiselina mora naći u svakom vinu, prosto zato što će zahvaljujući njenom prisustvo vino moći i da se adekvatno očuva. Kada probate vino, a što su posetiocima Međunarodnog sajma turizma, odnosno Međunarodnog sajma vina – BEOWINE objasnili stručnjaci, potrebno je da ga promućkate u ustima i nikako ne progutate, a da bi vam ostao njegov ukus u ustima. Kada je važno dao karakterišete nekako ono što osećate, što će vam svakako pomoći prilikom odabira odgovarajuće vrste vina uz određeno jelo.

Posetioci su imali prilike i da nauče na koji način procena boje vina može da utiče na procenu kvaliteta, te na koji način se posmatra sadržina alkohola u vinima.

Odabir vina zavisi od toga da li ćete ga konzumirati uz određena jela sveže ili ćete se odlučiti za opciju kuvanog vina.

Svi posetioci koji su posetili ove sajamske manifestacije su imali prilike i da od vrhunskih stručnjaka dobiju informacije o tome kako bi pravilno trebalo da se čuvaju vina, bez obzira da li su ona bela, roze ili crvena.

Idi na vrh strane