Stara Sokolova rakija od šljive je ponosni nosilac zlatne medalje sa London Spirits Competition u Londonu 2023. godine.
Pročitaj više
Crkveni proizvodi „Riznica duše“ nalaze se na Banovom Brdu. U svom asortimanu imaju veliki izbor ikona, kandila, svećnjaka, hilandarskih ikona, fresaka.
Pročitaj više
Podrum „Vagić“ bavi se proizvodnjom domaćih rakija, na svom pordičnom imanju u Vrčinu. Nadaleko je postala čuvena po svojim rakijama: Dunji, Lozovači, Kajsijevači, Viljamovki
Pročitaj više
Verovatno znate da je viljamovka jedna vrsta kruške i to najbolja, najkvalitetnija i najpoznatija. Potiče iz Velike Britanije i smatra se vrlo starom sortom. Zrela bude u drugoj polovini avgusta, dok je plod težine čak do 230 grama, dakle, veoma krupan.
Rakija koja se dobija od kruške, naziva se viljamovka. Rakija se zapravo, peče. U periodu kada postaje zrela, pokožica menja boju od zeleno žute do žute boje slame. Samo meso ove kruške je sočno, nežno, žućkaste boje, i ukusa je kiselo-slatkog.
Da bi se dobila rakija od kruške, potrebno je da se prođe kroz nekoliko faza. Prva od njih je samo branje plodova. Druga faza je skladištenje, koje traje od dve do četiri nedelje. Nakon toga sledi stavljanje kljuka od krušaka u sud koji služi za vrenje.
Posle toga se vrši destilacija prevrelog kljuka, i na samom kraju sledi odležavanje i finalizacije rakije koja se dobija od viljamovke.
Za viljamovku se slobodno može reći da je to rakija koja ima raskošan miris i ukus. Arome koje su sadržane u ovoj rakiji su osetljive na kiseonik, toplotu, hladnoću, svetlost... Zbog toga je pravo umeće napraviti dobru rakiju od kruške viljamovke, tako da ona očuva sve svoje kvalitete, i da bude pravo uživanje za ljude koji je konzumiraju.
Kada se rakija peče, to se manje-više, radi na isti način, kod svih vrsta voća, ali je to kod viljamovke malo komplikovanije, u smislu da je potrebno da ona očuva diskretan miris, sjajnu aromu, da bude bistra, itd. Interesantno je da viljamovka sadrži mnogo različitih aroma, i baš to je čini tako jedinstvenom i izuzetnom.
Pored te divne arome, viljamovka ima i sortnu osobenost i karakterističnost, tako da bi trebalo da i sami probate, pa da uvidite i da se uverite, šta je to čini tako posebnom. Kada se pravi rakija, koriste se samo čiste sorte.
Kada je vrenje kruške viljamovke previše burno, tada se gube aromatične materije, a to ne bi smelo da se desi, jer zapravo i jeste cilj da se one očuvaju. Karakterističan miris i aroma su nešto što je glavno kod viljamovke, stoga bi u procesu pravljenja trebalo strogo ispoštovati sve korake u proceduri, počevši od vremena kada se beru dozreli plodovi.
Cena rakije od kruške može da bude veoma različita i zavisi od koga nabavljate proizvod. Primera radi, u zavisnosti od veličine boce, trebalo bi izdvojiti oko 2400 dinara pa i više, što zavisi od proizvođača. Domaće rakije su svakako skuplje i boljeg kvaliteta.
Na stranici na kojoj se upravo nalazite, možete pronaći preduzeća koja u svojoj ponudi imaju rakiju od kruške viljamovke. Naručivanje je moguće i online putem, i da dostava bude putem pošte, na vašu adresu.
*Za sve precizne informacije predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.