Možda ste čuli za pojam ventilisane fasade, ali niste sasvim sigurni šta to zapravo znači. U našem tekstu moći ćete da pronađete razne korisne i zanimljive informacije na tu temu.

ventilisane fasade

Šta su to ventilisane fasade?

Ono što je sama suština ventilisane fasade je u ostvarivanju međuprostora, odnosno, jednog sloja vazduha koji služi za ventilaciju između spoljašnje zaštitne obloge fasade i svih ostalih slojeva. Sve to je preko određenih otvora povezano sa spoljašnjom sredinom.

Koja je prednost ventilisanih fasada?

U ovom delu teksta ćemo obratiti pažnju na spoljašnji zid. To je jedan od elemenata koji sačinjava jedan građevinski objekat, i pomoću njega se ostvaruje toplotna zaštita.

Taj zid bi trebalo da štiti korisnike objekta od suvišne toplote ili hladnoće, kao i od drugih atmosferskih uticaja – vetar, zagađeni vazduh, prašina...

Zid obezbeđuje dobru akumulativnost toplote, a to bi značilo da se stanari jednog prostora osećaju uvek ugodno, bez obzira na nagle promene u spoljašnjoj temperaturi ili u režimu rada grejanja.

Propuštanje pare je od izuzetne važnosti, jer ne bi smeli da se pojavljuju kondenzati, na unutrašnjim i spoljnim površinama.

ventilisane fasade cena

Važna stavka je i ušteda električne energije, odnosno, toplotne energije. To se odnosi na skup hladan vazduh, ili skup topao vazduh, odnosno, na prostorije koje se greju ili se hlade tokom leta.

Izrada ventilisanih fasada

Ostale funkcije spoljašnjeg zida jesu da obezbedi unutrašnjost objekta od buke, dakle da pruži zvučnu izolaciju. Isto tako, zid mora da pruži otpornost zgrade prema eventualnom izbijanju požara.

Korisno je imati informaciju da toplotni gubici koji odlaze kroz spoljašnje zidove iznose čak i do četrdeset posto u neizolovanoj kući, pa je zbog toga od presudne važnosti posvećivanje pažnje pravilnom izboru termoizolacionog materijala.

Ventilisane fasade – iskustva

Osnovna uloga sloja koji služi za ventilaciju je odvođenje difuzne vodene pare; ona se u zimskim mesecima kreće od unutrašnjeg toplijeg prostora ka spoljašnjosti, a takođe i u eliminisanju nastalog kondenzata.

Sledeća bitna uloga navedenog sloja je u tome da se smanji zagrevanje osnovne mase zida leti, odnosno, da se bolje zaštiti unutrašnjost objekta u toplijem periodu godine.

Dakle, minimalna debljina sloja za ventilaciju treba da bude dva centimetara, i potrebno je da se obezbedi neometano strujanje vazduha u tom sloju. Za izlaz i ulaz vazduha, po visini zida, otvori za ventilaciju treba da budu najmanje površine od 50 cm2, po dužnom metru zida.

Cena ventilisanih fasada:

Koliko ćete novca izdvojiti za ventilisanu fasadu na kući koju gradite, zavisi od više faktora. Stoga savetujemo da pozovete firme koje se nalaze na ovoj web stranici i da se raspitate o konkretnom slučaju.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivče na ovoj stranici.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Ventilisane fasade
Pitaj firme