Urin ne sadrži bakterije niti druge organizme, zapravo – on je sterilan. Urinokultura je test koji otkriva i identifikuje bakteriju koja može biti uzrok infekcije urinarnog trakta, odnosno mokraćnih puteva. Uzorak urina se sakuplja u čistu bočicu, i čuva u uslovima koji omogućuju bakterijama da rastu. Ako bakterija ne raste, test je negativan. Ako bakterija raste u dovoljnom broju da naznači infekciju, test je pozitivan. 

Tip bakterije će biti identifikovan mikroskopom ili uz pomoć hemijskih testova. Interesantno je da su infekcije mokraćnih puteva češće kod žena i devojaka nego kod muškaraca. Ovo se može objasniti time što je ženska uretra kraća i bliža anusu, što omogućava bakteriji iz creva da lakše dođe u dodir sa uretrom.

Urinokultura – kako se radi?

U sterilnu staklenu posudu potrebno je sakupiti čist uzorak urina za testiranje. Uzorak bi trebalo uzimati iz srednjeg mlaza, tako što ćete prvi mlaz izmokriti van posude, drugi u nju, a treći opet van. Ova metoda sakupljanja sprečava zaraženost uzorka. 

Urinokultura – priprema za pregled

Pre ovog testa nije potrebna nikakva posebna priprema, osim što ćete svog lekara obavestiti ako ste nedavno uzimali antibiotike. Razlog tome je što prethodno uzimanje antibiotika može dati lažno negativan nalaz. Pre ovog testa trebalo bi izbegavati mokrenje.

Urinokultura – kada se radi?

Ovaj test može biti urađen u svrhu dijagnostikovanja infekcije mokraćnog puta. Simptomi bi bili bol ili peckanje pri mokrenju, učestalo mokrenje, osećaj da morate iznenada mokriti, groznica, krv u mokraći, neugodan miris urina, bol u krstima ili stomaku. Urinokultura može biti urađena kada analiza urina nije normalna, odnosno kada je povećan broj belih krvnih ćelija i pojava bakterija u sedimentu. Drugi razlog kada se radi urinokultura jeste određivanje najboljeg antibiotika za lečenje infekcije, odnosno test osetljivosti. I treći razlog je dokazivanje da je infekcija izlečena.

Rezultati urinokulture

Pošto date svoj uzorak na analizu, rezultate možete očekivati u intervalu od jednog do tri dana. Nalaz može biti normalan, odnosno da u urinokulturi nema bakterije u razvoju; i nenormalan, odnosno, da bakterija raste u urinokulturi.

Infekcije mokraćnih puteva često su uzrokovane bakterijom koja obično živi u crevima, kao što je Ešerihija coli. 

Ako rezultati testa upućuju na infekciju, test osetljivosti može biti urađen sa ciljem da se odredi najbolji antibiotik koji će ubiti bakteriju.

Urinokultura iskustva

Ukoliko koristite diuretike, odnosno lekove koji pospešuju izbacivanje tečnosti, ili ukoliko pijete veliku količinu vode, to će povećati količinu urina. U tom slučaju, može se sniziti koncentracija bakterija, što može uticati na rezultat testa urinokulture.

Već smo napomunuli, da ako ste u skorije vreme uzimali neke antibiotike, to bi trebalo napomenuti vašem lekaru, a takođe i uzimanje velike doze vitamina C može sprečiti ili usporiti razvoj bakterija u urinokulturi.

Urinokultura – cena

Cene se kreću u rasponu od 470 do 900 dinara. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Urinokultura
Pitaj firme

Pregled urina + pregled pedijatra

Akcija -% 1000 Din.
Pregled urina + pregled pedijatra - 1.000 din! Pedijatrijska ordinacija Medilife!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Urinokultura

Akcija -% 270 Din.
Urinokultura po ceni od 270 din samo u LaboMedica!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Penzionerski panel (KKS, Urin, glukoza, holesterol, trigliceridi, urea, kreatinin, AST, ALT)

Akcija -% 890 Din.
Penzionerski panel (KKS, Urin, glukoza, holesterol, trigliceridi, urea, kreatinin, AST, ALT) - 890 din! Laboratorija Med...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Trudnički panel (KKS, urin, glukoza, urea, kreatinin, protein ukupni, AST, ALT gvožđe)

Akcija -37% 890 Din.
Trudnički panel (KKS, urin, glukoza, urea, kreatinin, protein ukupni, AST, ALT gvožđe) - 890 din! Laboratorija Medialta!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

14.11.2018
Matija Lukic

Ukoliko imate potrebu da uradite test na urinokulturu onda to treba da uradite iskljucivo na proverenom mestu. Cene po kojima mozete uraditi ovaj test se krecu vec od nekih 500 dinara, bez obzira na laboratoriju.

19.05.2017
Jovana Milinkovic

Koliko mi se samo cini, nikada nije bila ona nesto previse zahvalna.

08.05.2017
Filip Milutinovic

Kako god da okrenete, nije ona ni malo naivna. Sve drugo je samo po meni gubljenje vremena i nista vise sem toga.

24.04.2017
Lea Stankovic

Po pravilu je ovaj test nesto sto ce pre ili kasnije sigurno da dodje do izrazaja. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Ako nesto valja u celoj prici, onda su to laboratorije u danasnje vreme. Naravno, tu pre svega mislim na one koje su u privatnom vlasnistvu mada ni one drzavne nisu bas za potcenjivanje.

27.03.2017
Simona Vucinic

Po meni je ona ipak nesto posebno i nije bas za svakoga.

10.03.2017
Todor Markovic

Sto se mene licno tice, svaka urinokultura mora da se debelo plati. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.

07.03.2017
Marta Dencevic

Ovo je jedna u svakom slucaju i vise nego posebna aktivnost.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Ako mene pitate, ovo i zdrav covek sa vremena na vreme treba da uradi.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, ipak urinokultura predstavlja jednu posebnu vrstu analize.

23.01.2017
Petar Jankovic

Koliko mi se samo cini, ovo je ipak posebna vrsta analaize krvi i bas iz tog razloga treba sa njom da racunate da ce vam koristiti.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Ako mene pitate, ovo je zaista jedan rutinski pregled.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Licno, mislim da je po ovom pitanju nekada bolje da se sami potrudite da to uradite nego da se zapustite i da cekate da vam lekar to uradi.

29.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju urinokulture, samo treba da posetite laboratoriju Genmedica i ukoliko to vec uradite, sigurno se necete pokajati.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju ispitivanja urinokulture, ubedljivo je najbolje resenje da posetite laboratoriju Urolab u koju jednostavno mozete da imate puno poverenje.

22.09.2016
Marko Petrovic

Urinokultura je jedan poprilicno jednostavan test da se uradi i zbog toga zaista nemate neki veliki razlog da panicite.

22.08.2016
Dusan Markovic

Mislim da bi svaki covek, koji vodi racuna o svom zdravlju i izgledu, treba da sam na svoju ruku, bar jednom u tri meseca uradi analizu krvi i urinokulture. Sao tako moze imati pravi uvid u svoje zdravlje.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Ukoliko imate potrebu da uradite test na urinokulturu onda to treba da uradite iskljucivo na proverenom mestu. Cene po kojima mozete uraditi ovaj test se krecu vec od nekih 500 dinara, bez obzira na laboratoriju.