Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Uništavanje pacova
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Uništavanje pacova

Imati pacova, jednog ili više u kući, ili u dvorištu, šupi, bilo gde, predstavlja opasnost po imovinu ali i po zdravlje čoveka. Oni su prenosioci zaraznih bolesti, kao što su tifus, leptospiroza, hemoragična groznica, salmonela, kuga, murini pegavac, krpeljski rekurens, trihineloza i mnoge druge. 

Ni ekonomska šteta nikako nije zanemarljiva, pa ukoliko imate problem sa pacovima, biće neophodno da pozovete servise koji obavljaju uslugu deratizacije. 

Kako se uništavaju pacovi?

Deratizacija je stručan naziv za suzbijanje i uništavanje glodara. Prvi korak u toj borbi je da se ovim životinjama spreči pristup hrani. Sivi i crni pacov se hrane uglavnom zrnastom hranom, ali će rado pojesti i šećer, kakao, rogač, pa se ove namirnice dodaju mamcima. Kao mamac, koristi se i voda kojoj je dodato neko rodenticidno sredstvo.

Deratizacija se može sprovoditi parcijalno, što znači na manjim teritorijama, ili sistematski, na širim područjima, što se uvek preporučuje.

Interesantno je da glodari imaju veoma razvijeno čulo mirisa, pa ako osete miris duvana na hrani na mamcu, oni je neće uzeti. 

Metode uništavanja pacova

Kada se istrebljuju pacovi, neophodno je sprovesti odbrambene mere zajedno sa preventivnim. Hemijska sredstva koja se koriste nazivaju se rodenticidi. Ova sredstva trebalo bi da poseduju sledeće karakteristike: da izazovu uginuće glodara koje liči na prirodno, da su toksični u što manjoj meri, da svojim osobinama ne odbijaju glodare i naravno, da imaju pristupačnu cenu.

Kada govorimo o načinu unošenja, ono može biti digestivno i respiratorno, dok prema brzini delovanja razlikujemo brzodelujuće i sporodelujuće.

 

Kada govorimo o preventivnim metodama, to može biti na primer, uklanjanje otpada, zatim postoje fizičko-mehaničke metode, što bi značilo upotrebu struje visokog napona, gasnih klopki, raznih lepkova itd, dok je ipak metod koji se najviše primenjuje – hemijski, koji se vrši upotrebom pomenutih hemijskih sredstava, odnosno rodenticida. 

Veoma je bitno da ova sredstva ne izazivaju rezistenciju, što bi značilo da pacovi ne smeju postati imuni i otporni na njih, takođe i da budu efikasna u manjim koncentracijama, da su primamljiva, te da izazivaju smrt glodara što prirodnije, a to znači da se ne privlači pažnja ostalih pacova.

Kako se vrši podela mamaca?

Da bismo nešto ulovili, potreban nam je dobar mamac. Oni se dele na osnovu hranljivog nosača, a razlikuju se i mamci sa svežom i pokvarenom hranom, mamci sa žitaricama, parfimisani, tečni i praškasti. 

Koji će mamci biti upotrebljeni, zavisi od uslova koji postoje na terenu gde se vrši uništavanje pacova. Mamci se postavljaju u deratizacionu kutiju, sa jasnim oznakama upozorenja, kao i podacima osobe i firme koja vrši deratizaciju.

Veoma je važno da se ove kutije izlože na pravo mesto. Iz tog razloga je potrebno da se za svaki objekat izradi tačan plan i raspored izlaganja mamaca, što se naziva deratizaciona mapa. Sve to se obavlja u zavisnosti od mesta najveće brojnosti pacova, kao i njihovih puteva kretanja i zadržavanja, odnosno njihovih rupa i skloništa. 

Sistemsko uništavanje pacova

Na ovaj način se smanjuje brojnost štetočina, pa bi ova mera trebalo da se primenjuje najmanje dva puta godišnje, odnosno u proleće i jesen, kada je i najveća aktivnost pacova. Ako to niste uradili na vreme, i pacovi su se pojavili, sve što vam preostaje jeste da pozovete servise za deratizaciju, koji će sprovesti kurativne metode, odnosno direktnu borbu sa pacovima.

Deratizacija pacova – cena:

Cena deratizacije, odnosno uništavanja pacova, zavisi od površine koja se tretira, pa se tako kreće od 24 do 29 dinara po metru kvadratnom. Prosečna cena za manje kvadrature, do 55 kvm, je 1700 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate servise za deratizaciju oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

03.09.2018
Zeljana Jeremic

U nasoj stambenoj zgradi redovno primenjujemo mere na planu unistavanja pacova. Uvek po tom pitanju saradjujemo sa nekom korektom firmom kao sto je primera radi Mega zastita sa Novog Beograd. Uglavnom jako brzo zavrse svoj posao.

05.09.2017
Jovana Milinkovic

Kod unistavanja pacova je veoma vazno da samo budete uporni. Sa druge strane, veoma je vazno i bitno da to ne radite smi vec da prepustite profesionalcu. On ce to uraditi na jedan najbolji moguci nacin.

04.05.2017
Mihajlo Nastasovic

Koliko god to zvzcalo glupo, unistavanje pacova jeste nesto sto mora da se debelo plati kako god da okrenete.

20.04.2017
Lea Stankovic

Mora ovo unistavanje da se dobro plati,kako pre tako i kasnije.

06.04.2017
Todor Markovic

Jenodostavno po meni unistavanje pacova u svakom slucaju mora da kosta. Nema tu po meni nista neobicno i cudno.

04.04.2017
Simona Vucinic

Sto se ove aktivnosti tice, sigurno je ipak kvalitet nesto sto je posenbno. Naravno da su ovde preparati veoam bitni.

21.03.2017
Janko Zivanovic

Po meni u svakom slucaju treba da se dosta plati. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.

02.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju je ovo posebno vrsto unistavanje.

13.02.2017
Petar Jankovic

Sto se tice, unistavanja pacova, odmah treba da se odlcuite za kvalitet. Sve drugo je daleko manje vazno.

31.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Mogu samo da kazem da je veoma nezgodno kada se pacovi zapate.

16.01.2017
Ivan Stojanovic

Osnovni je problem u tome, sto unistavanje pacova uvek mora bas onako dosta da kosta. To je mozda i osnovni problem.

27.12.2016
Nikolina Pantelic

Sigurno se preparati za pacove bas onako skupi.

09.12.2016
Marko Petrovic

Po ovom pitanju ako mene pitate, samo treba da se opredelite za kvalitet i vise nista dalje oko toga ne treba da se brinete. Bitno je da se koriste kvalitetni preparati.

23.11.2016
Jana Stankovic

Kada bih imala problem sa pacovima, ubedljivo je najbolje resenje da posetite agenciju Stojanovic i da se bas tamo licno opredelite za kvalitet.

03.11.2016
Biljana Brankovic

Nekada unistavanje pacova moze da bude poprilicno nezgodno i zahtevno. Zato je najbolje da taj psoao prepustite profesionalcima kao sto su DDD.

10.08.2016
Dusan Markovic

I ja sam cuo za Mega zastitu. U svakom slucaju, unistavanje pacova je slozen posao u koji se slobodno mozete uveriti ukoliko ovo mesto posetite tokom radnog vremena i sve zavrsite na vreme.

11.07.2016
Stojance Ristovski

U nasoj stambenoj zgradi redovno primenjujemo mere na planu unistavanja pacova. Uvek po tom pitanju saradjujemo sa nekom korektom firmom kao sto je primera radi Mega zastita sa Novog Beograd. Uglavnom jako brzo zavrse svoj posao.