Uopšte nije prijatna situacija kada sednete sa komšinicom da popijete kafu, a po zidu ili po podu mile mravi u potrazi za hranom. Naravno, to i vama stvara nelagodu svakoga dana, i predstavlja problem koji nije tek tako lako rešiti kupovinom raznih sredstava u trgovini ili poljoprivrednoj apoteci.

 

 

Situacija je složenija, i potrebno je da mrave istrebite do kraja, a ne samo delimično, jer ih se na takav način nećete nikada 100% rešiti. Jedini prvi izbor kada je metoda uništavanja mrava u pitanju, je poziv odabranog servisa za dezinsekciju, koji će iskoreniti mrave iz vašeg doma.

Šta su to žuti mravi?

Kada malo uđete u mravlji svet, videćete da je on zanimljiv jer mravi među sobom imaju hijerarhiju. Tako postoje mravi „radnici“ koji sakupljaju hranu i donose je „kraljici“, odnosno matici. 

Matica producira nova jajašca, odnosno radnike, koji mogu biti kako muškog tako i ženskog roda. Uloga „radnika“ je da osete i donesu hranu ostatku kolonije, uključujući i maticu. Mravi najviše vole hranu koja je na bazi šećera, meda, sokova, voća, ali isto tako nemaju ništa protiv hrane na bazi žitarica, u prvom redu to je hleb, ali mogu biti i druge vrste namirnica kao što je brašno, testenina, pa čak i povrće.

Zanimljivo je da „radnici“ žive svega par nedelja, dok matica živi i do par godina. 

Ako biste sami pokušali da rešite problem mrava u svom domu, upotreba gorepomenutih preparata bi uništila samo „radnike“, dok bi matica ostala neuništena, što samo vodi premeštanju kolonije sa jednog mesta na drugo. 

Interesantno je da kolonija žutih mrava može imati na par kvadratnih metara ne samo jednu već i više odvojenih matica, odnosno „kraljica“. Kolonije žutih mrava koje producira jedna matica nikada ne prelaze u sklonište druge matice. To dodatno komplikuje situaciju kada neiskusni ljudi pokušavaju da unište mrave. 

Kako uništiti mrave?

Da bi problem sa mravima bio sasvim rešen, potrebno je da se otkrije gde borave „kraljice“. To obično biva u šupljinama u parketu, ivicama između lajsni i zidova, ali se mogu pronaći i iza zatvorenih izvora toplote, kao što je zadnji deo frižidera, šporeta, ili zamrzivača.

 

 

Ono što možda niste znali, jeste da iako je napolju zima i temperatura ispod nule, a u vašem domu u plusu, matica neće prespavati zimu, već će nastaviti da proizvodi nove jedinke, bez obzira na smenu godišnjih doba. 

Kada pozovete ekipu da uništi mrave u vašem domu, pogađate, njihov osnovni zadatak je da unište „kraljicu“. Ovo podseća na partiju šaha, zar ne?

Profesionalci najpre vrše lokaciju svih eventualnih mesta na kojima mogu biti matice. One mogu biti u samom objektu, ili čak i izvan, ako je stan ili kuća blizu nekog drveta, na primer. 

Pošto se pretpostavi gde se sve mogu skrivati „glavni mravi“, počinje proces primene preparata, čiji sastav mora biti takav da deluje na kompletnu socijalnu hijerarhiju žutih mrava, odnosno ne samo na aktivne „radnike“ koji su zatečeni u kuhinji, recimo, već i na sve skrivene radnike u gnezdu matice uključujući i nju samu.

Koliko traje postupak uništavanja mrava?

S obzirom na to kolike glavobolje zadaju mravi, može se slobodno reći da se brzo uništavaju, jer ceo postupak traje od petnaest do trideset minuta za objekat manje površine od 30 do 80 kvadratnih metara.

Dezinsekcija mrava – cena:

Cena dezinsekcije, odnosno uništavanja mrava, zavisi od kvadrature stana, kuće ili poslovnog prostora. U tom smislu, kreće se od 1100 dinara, sve do 2000 dinara, za kvadrature do 100 metara kvadratnih, posle čega može da usledi dogovor o ceni.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate servise za dezinsekciju, dezinfekciju i deratizaciju koji su oglašeni ispod našeg teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Uništavanje mrava
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Iskustva i preporuke posetilaca

03.09.2018
Marina Dakic

Ukoliko neko misli da je unistavanje mrava nezgodno, taj se grdno vra. Potrebno je najbolje da se po tom pitanju odlucite za EK Group.

05.09.2017
Jovana Milinkovic

Po pitanju unistavanja mrava, smatram da je preventiva osnova svega. Najbolje bi onda zbog toga bilo da se trudite da ne ostavljate hranu svuda. To bi po meni trebalo da bude idealno. Ukoliko tako nesto uradite sigurno se necete pokajati.

04.05.2017
Mihajlo Nastasovic

Po meni je stvar u tome da svako unistavanje mrava moze da se uradi bez nekih vecih problema.

20.04.2017
Lea Stankovic

Sto se tice unistvanja mrava, ono mora da se lepo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

06.04.2017
Todor Markovic

Po pitanju unistavanja mrava, kvalitet je sigurno nesto sot vam svima moze da bude zagarantovano, sve ostalo je samo gubljenje vremena.

04.04.2017
Simona Vucinic

Po pravilu ni jedno unistavanje mrava nije tako jeftino kao sto se cini.

21.03.2017
Janko Zivanovic

Nikada ono po meni nije bilo bas nesto narocito jeftino.

02.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju je ovo posebna vrsta unistavanja koja mora i treba da se dosta plati.

13.02.2017
Petar Jankovic

Sto se mene licno tice, veoma je vazno da svako unistavanje mrava bude bas onako kvalitetno. Jedino je to nesto sto je garancija kvaltieta.

31.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, osnovni je problem u tome sto mravi kada se namnoze mogu da budu veoma uporni.

17.01.2017
Ivan Stojanovic

Mravi mogu da budu bas onako dosadni, jedino sto je narocito problem je situacija kada pocnu intezivno da napadaju hranu koju covek ostavi.

27.12.2016
Nikolina Pantelic

Ipak je unistavanje mrava nesto sto treba redovno da radite. pri tome, treba da vodite racuna i o tome da ne bacate svuda po stanu hranu.

09.12.2016
Marko Petrovic

Po ovom pitanju samo treba da se opredelite za kvalitet i ukoliko sve bude ok, sigurno cete biti u veoma dobroj poziciji.

23.11.2016
Jana Stankovic

Kada pricamo o kvalitentom unistavanju mrava, jedino i najbolje resenje je da posetite agenciju BG- Kliker. To je zapravo mesto u koje mozete da imate puno poverenje.

03.11.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko neko misli da je unistavanje mrava nezgodno, taj se grdno vra. Potrebno je najbolje da se po tom pitanju odlucite za EK Group.

10.08.2016
Dusan Markovic

Po pitanju unistavanja mrava, u svakom slucaju je pozeljno da se posavetujete sa nekim strucnim licem. Ukoliko odlucte da tokom radnog vremena posetite ovo mesto, sigurno se necete pokajati.

11.07.2016
Stojance Ristovski

Uglavnom do sada nisam imao neki veci problem sa mravima. Uglavnom sam ih sam resavao tako sto kupim neki komercijalni sprej (onaj sto moze da se kupi po samoposlugama) ili tako sto rastvorim neki aparat koji kupim u poljoprivrednoj apoteci.