U razvoju zglobova kod dece mogu se pojaviti razne nepravilnosti. One se mogu ispraviti ukoliko se otkriju na vreme. Ultrazvuk kukova kod beba predstavlja jednu od najboljih mera prevencije.

Ultrazvuk kukova kod beba

Na svet, bebe dolaze sa nerazvijenim i nezrelim kukovima, koji sazrevaju kroz vreme. Prvi ultrazvuk kukova kod beba trebalo bi uraditi šest nedelja po rođenju. Pošto je ovaj pregled tako važan, mnogi će se zapitati zašto se ne obavi odmah u porodilištu, po samom rođenju detata? Odgovor je u stvari, jednostavan, a glasi da bi to bilo prerano i da se ne bi dobila prava slika. Bebini kukovi su nezreli, pa se može dobiti lažna slika kako je sve u redu, a možda nije. Pravo vreme je mesec i po dana od rođenja i taj termin ne bi trebalo preskočiti, jer sve nepravilnosti koje se kasnije otkriju samim tim se teže koriguju.

Ultrazvuk kukova kod beba – iskustva

Za sprečavanje najtežeg razvojnog poremećaja, kao što je iščašenje kuka, kao i svih ostalih nepravilnosti u razvoju, potrebno je uraditi rani ultrazvuk. Ako se pri ovom prvom pregledu, otkrije da kuk nije dovoljno razvijen, mogu se preporučiti odgovarajuće vežbice. Ovo se najčešće dešava kod prevremeno rođene dece. 

Od nerazvijene čašice kuka, kao blagog oblika poremećaja, može doći do iščašenja ako se ona ne leči. Zbog toga je rano otkrivanje ovog problema od izuzetnog značaja.

Potrebno je uraditi tri kontrolna pregleda kukova putem ultrazvuka. Spomenuti prvi pregled je sa šest nedelja, sledeći sa tri meseca a treći kontrolni pregled kukova obavlja se sa napunjenih šest meseci. Do tog uzrasta je najvažnije pratiti kako se razvijaju kukovi. Ako lekar ne bude zadovoljan nalazima, praćenje razvoja se nastavlja sve dok ultrazvučni pregled ne pokaže zadovoljavajuće rezultate.

Kako se radi ultrazvuk kukova kod beba?

Ovaj pregled se obavlja tako što se beba položi bočno, najpre na jednu, pa zatim na drugu stranu, da bi doktor obavio ultrazvuk kukova. Pregled traje veoma kratko, pa vašoj bebi neće biti ni zamorno, niti dosadno ni neprijatno.

Ultrazvuk kukova kod odraslih

Ultrazvuk lokomotornog sistema, odnosno sistema koji pokreće naše telo, najčešće se primenjuje kod napuknuća mišića, tetiva i ligamenata, krvnih podliva, gnojnih upala, okoštavanja oko zglobova, cista i tumora ruku i nogu, izliva u zglobovima... 

Pregled kukova pomoću ultrazvuka preporučuje se svima koji su već imali problema ili operaciju, i naravno svima koji osećaju bilo kakve neprijatnosti u tom predelu, bolove, napetost, iščašenja ili deformacije. 

Može se uraditi i terapija ultrazvukom. Time se smanjuje bol, spazam i upala mišića i zglobova, zagrevanjem tkiva u dubini bez zagrejavanja kože i potkožnog tkiva. Delovanje ultrazvuka je mehaničko i radi se zapravo o mikromasaži. Najvažnije je u stvari, toplotno dejstvo. 

Ultrazvuk kukova  – cene:

Cene se kreću u rasponu od 2500 do 4000 dinara.

 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Ultrazvuk kukova
Pitaj firme

Ultrazvuk dečijih kukova

Akcija -% 2950 Din.
Ultrazvuk dečijih kukova - 2.950 din! Balkan Medic dijagnostički centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Ultrazvuk dečijih kukova

Akcija -% 2950 Din.
Ultrazvuk dečijih kukova - 2.950 din! Balkan Medic dijagnostički centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

15.11.2018
Zeljana Jeremic

Moja baka je pre nekoliko godina slomila kuk i od tada pa do sada smo je nekoliko puta vodili na skener i ultrazvuk. U proseku se cena ultrazvuka kukova krece oko 50 eura u privatnim ordinacijama.

08.05.2017
Todor Markovic

Ukoliko se po svemu sudeci zapitamo sta je tacno ova vrsa ultrazvuka, onda je to svakako kvalitet.

11.04.2017
Simona Vucinic

U svakom slucaju on mora da se posebno plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena. Dzabe ukoliko neka lekarska ordinacija ima dobar aparat kada ne ume da ga koristi.

10.03.2017
Janko Zivanovic

Po pitanju ovih cena naravno da je kvalitet veoma bitan. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.

07.03.2017
Marta Dencevic

bar ovo ne bi trebalo da bude nesto posebno tesko da se uradi.

20.02.2017
Petar Jankovic

Koliko mi se samo cini, ipak je osnovni problem sto ovaj ultrazvu ne moze bas neko 100% kvalitetno da uradi.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini ultrazvuk kukova je ipak nesto u sta ne treba nesto posebno da sumnjate da ce na najbolji moguci nacin da pokaze da li na kuku imate neko ostecenje.

23.01.2017
Petar Jankovic

Mislim da je po ovom pitanju veoma vazno da se odlucite za kvalitet. Sve drugo i nije toliko vazno.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Ovo je ipak nesto sto je potrebno vecini muskaraca, kada navrse odredjene godine.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Po mom misljenju ipak je ovo vrsta ultrazvuka koja je namenjena nesot starijim ljudima, odnosno ljudima koji su vec u godinama.

29.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju ultrazvuka kukova, jedino je pravo resenje da posetite ordinaciju eterna i vise se nista po tom pitanju necete pokajati.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju ultrazvuka kukova, ubedljivo je najbolje resenje da posetite oradinaciju Hrast.

22.09.2016
Marko Petrovic

Nazalost, uglavnom ultrazvuk kuka se radi kada se neka osoba povredi pa je potrebno da se u tom smislu ustanovi koliki je tacno stepen povrede u pitanju.

22.08.2016
Dusan Markovic

Kazu da nikome ne treba pozeli da kada udje u neke godine da povredi svoje kukove. Koliko sam samo puta bio svedok da neka baba polomi kuk i da se vise nikada od toga ne oporavi.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Moja baka je pre nekoliko godina slomila kuk i od tada pa do sada smo je nekoliko puta vodili na skener i ultrazvuk. U proseku se cena ultrazvuka kukova krece oko 50 eura u privatnim ordinacijama.