Dr Žutić specijalna bolnica za uho, grlo i nos

5.0 | 13 ocena
Ulica: Bulevar Zorana Đinđića 125g
Grad: Beograd
Opština: Novi Beograd
Dr Žutić specijalna bolnica za uho, grlo i nos
Telefon: 011/
Mobilni: 064/
www.drzutic.com

O nama

Specijalna bolnica Dr Žutić je zdravstvena ustanova koja nudi kvalitetnu i kompletnu zdravstvenu uslugu. Pacijentima pristupaju s poštovanjem, adekvatnom pažnjom i uvek stavljajući ih na prvo mesto, pre svega kao ljude, a potom kao pacijente. Svesni su da samo zdravi ljudi mogu biti srećni i daju sve od sebe da svoje pacijente učine srećnim ljudima!

Počeli su kao ORL ordinacija, a postali eminentna ORL bolnica specijalizovana za veliki broj hiruških zahvata za decu i odrasle iz te oblasti.

Danas su u njihovom timu specijalisti iz oblasti:

· Pedijatrije

· Otorinolaringologije

Pored standardnih ORL pregleda, u Dr Žutić ORL ordinaciji se mogu obaviti različite operacije iz oblasti otorinolaringologije. ORL operacije koje ova zdravstvena ustanova pruža su: operacija krajnika, operacija trećeg krajnika, operacija trećeg krajnika sa ugradnjom ventilacionih cevčica, detubacija-vađenje ventilacionih cevčica, operacija polipa u nosu, operacija krive nosne pregrade i sl.

· Ginekologije

· Interne medicine

· Kardiologije

· Endokrinologije

· Gastroenterologije,

· Pulmologije,

· Reumatologije

· Hematologije

· Alergologije

Specijalna bolnica Dr Žutić pruža kvalitetnu i kompletnu zdravstvenu uslugu u prijatnom i besprekorno čistom ambijentu. Njihovi pacijenti nailaze na ljubaznost, poštovanje i predusretljivost čitavog medicinskog osoblja

Krajnici

Šta su krajnici?

Krajnici su limfni čvorovi koji učestvuju u odbrambenom mehanizmu organizma kao filter koji zadržava bakterije i druge mikroorganizme, čime sprečava nastajanje infekcija. Postavlja se onda pitanje zašto ih uopšte vaditi kada oni vrše tu funkciju? Bitna je činjenica da tu funkciju imaju samo zdravi krajnici, dok bolesni krajnici mogu biti uzrok mnogih zdravstvenih problema i izvor stalnih infekcija.

Problemi sa bolesnim krajnicima

Problemi koji se javljaju kod dece sa obolelim krajnicima su:

 • česte upale krajnika (ponekad u vidu gnojne angine a ponekad samo kao upale krajnika),
 • česte upale ušiju (koje se manifestuju bolom u uhu, ponekad i curenjem sekreta iz uha),
 • otežano disanje na nos,
 • hrkanje pri spavanju,
 • slabim napredovanjem deteta,
 • slabiji apetit,
 • loš san.

Ako se ne uklone bolesni krajnici postoji mogućnost da se jave i veoma ozbiljni problemi, sa mogućim trajnim posledicama:

 • problemi sa zglobovima (upala zglobova),
 • problemi sa srcem (bakterijski endokardit) i
 • problemi sa bubrezima (upala bubrega)
 • problemi sa sluhom

Kada je operacija potrebna?

Otorinolaringolog treba da proceni da li su krajnici zdravi ili ne, odnosno da li dete bojuje od hronične upale krajnika što je indikacija za uklanjanje operativnim putem. Tkivo krajnika je puno šupljina i moguće je da se u to tkivo stalno nastane bakterije koje se ne mogu sasvim eliminisati uzimanjem antibiotika. Zato dete “uleće” iz infekcije u infekciju.

Veličina krajnika nije reper za operaciju jer dete može da ima velike ali zdrave krajnike.

U kojim konkretnim slučajevima treba da se operišu krajnici?

 • ako je u jednoj godini pacijent imao 7 ili više upala krajnika (tonzilitis),
 • ako je u toku dve godine pacijent imao po pet ili više upala krajnika
 • ako je pacijent imao veoma jaku upalu krajnika
 • u slučaju da upala krajnika ne reaguje na antibiotsku terapiju
 • u slučaju peritonzilarnog apcesa
 • u slučaju znatne asimetrije krajnika
 • u slučaju neprijatnog zadaha iz usta

U kom uzrastu i godišnjem dobu treba obaviti operaciju?

Kada se dijagnostikuje hronično zapaljenje krajnika i proceni da je potrebna operacija roditelji obično postave pitanje kada treba izvršiti operaciju, u kom uzrastu, i da li postoji neko godišnje doba koje je izrazito povoljno ili izrazito nepovoljno za tu intervenciju.

Ova operacija se uglavnom ne vrši pre treće godine života, ali uvek postoje i izuzetci i situacije kada to treba uraditi i ranije.

Ne postoji godišnje doba koje je izrazito povoljno ili izrazito nepovoljno za ovu intervenciju.

Pošto ova operacije nije vitalna i hitna, dete se operiše samo kada nije u nekoj akutnoj infekciji. Analize koje se rade u pripremi operacije su standardne, i to su kompletna krvna slika, vreme krvavljenja i koagulacije, šećer u krvi, pregled urina, i nalaz pedijatra, koji podrazumeva opšti pedijatrijski pregled.

Operacija

Ova operacija se vrši u opštoj klasičnoj endotrahealnoj anesteziji, koja je vrlo kratka i ne ostavlja nikakve posledice.

Mogući rizici kod ove operacije su krvarenje (koje može biti opasno ako nije uočeno), infekcije i povreda mekog nepca.

Postoperativni tok

Jedno kraće vreme nakon anestezije dete je pospano i uglavnom spava, mada je česta reakcija u vidu uznemirenosti, plakanja i nervoze. Roditelji treba da budu uz dete, da mu nešto pričaju, da ga maze, i ovo stanje se brzo smiruje.

Oporavak nakon operacije je čisto individualan, kod nekoga je kraći a kod nekoga duži (traje najviše do dve nedelje). U postoperativnom toku dete ima bolove pri gutanju i pričanju, a moguće je da ima i minimalno povišenu temperaturu (do 38 stepeni C). Ovi problemi se rešavaju davanjem analgetika (koji smiruju bol i skidaju temperaturu). Bolovi se uglavnom smanjuju i postaju zanemarljivi posle 3-4 dana. Ne treba da vas brine pojava belih naslaga na krajnicima posle operacije. To nije gnoj vec su to naslage fibrina (kruste na sluznici). One otpadaju 7. i 14. dana nakon operacije kojim prilikom može nastupiti blago krvarenje kada to zahteva kontrolu operatera.

Ishrana posle operacije

Sve vreme oporavka dete je na posebnom režimu ishrane, koji podrazumeva mlaku ili hladnu hranu. U samom početku postoperativnog toka hrana treba da bude tečna ili kašasta (da ne povredi ranu) a zatim se postepeno prelazi na normalnu ishranu. Sve vreme oporavka hrana i piće ne smeju da budu izrazito topli, kiseli, ljuti i slani. Preporučuje se uzimanje ne preterano hladnog sladoleda.

U toku dve nedelje nakon operacije biće dobrih i loših dana. U prvih 7 dana oporavka preporučuje se da se dete kloni veceg društva i bolesnih osoba pošto je u ovom periodu pacijent veoma podložan infekcijama.

Operacijom krajnika rešavaju se mnogi problemi koje dete ima sa grlom, nosem i ušima. Ne mogu se rešiti apsolutno svi problemi odnosno da dete nikada više ne boluje od infekcija grla, nosa i ušiju, ali ce ove infekcije biti daleko ređje.

Treći krajnik

Šta je treći krajnik?

Treći krajnik predstavlja masu limfnog tkiva koja se nalazi u ždrelu, odmah iznad mekog nepca a iza nosa, pa zato nije vidljiv golim okom. Veličina trećeg krajnika ne zavisi od uzrasta deteta i kreće se od veličine trešnje do oraha. Treći krajnik izgleda baš kao i nepčani krajnici (odnosno kao oni koji se vide kada dete zine).

Funkcija trećeg krajnika je ista kao i nepčanih krajnika i limfnih žlezda u vratu, odnosno on učestvuje u odbrani organizma od infekcije. Ovaj krajnik ima svako dete, s’tim što je on kod nekog veći a kod nekog manji. Sa pubertetom ovaj krajnik uglavnom atrofiše (smanjuje se i nestaje) te nakon tog doba izuzetno je retko prisutan kod odraslih.

Problemi koje stvara treci krajnik

Bolestan ili jako uvećan treći krajnik može da pravi dve vrste problema. Kao prvo, on predstavlja mehaničku prepreku usled koje je otežano normalno disanje na nos, normalno provetravanje i drenaža srednjeg uha. Kao drugo, ukoliko je treći krajnik u hroničnoj infekciji on predstavlja uzrok vrlo čestih zapaljenja srednjeg uha, kao i zapaljenje sluznice nosa praćeno obilnom sekrecijom. Ovu sekreciju dete izbacuje ili kroz nos ili mu se ona sliva niz ždrelo pa je guta. Inficiran treći krajnik često je provokativni faktor za pojavu spastičnog bronhita.

U kom slučaju treba operisati treći krajnik?

Treći krajnik treba operisati onda kada on predstavlja smetnju za dete, odnosno:

 • kada dete ima česte upale srednjeg uha,
 • onda kada dete otežano diše,
 • drži otvorena usta danju i nocu (facies adenoidea),
 • hrče kada spava,
 • ima česte kijavice praćene obilnom sekrecijom,
 • ili ima česte bronhite (zapaljenje bronhija).

Ove smetnje mogu kod dece početi vrlo rano, ali se operacija trećeg krajnike izbegava pre napunjenih godinu dana. U izuzetnim situacijama, kod vrlo izraženih i učestalih smetnji, operacija se obavlja i pre tog uzrasta.

Da li se posle operacije treci krajnik može ‘vratiti’

Kod sasvim male dece sposobnost regeneracije limfnog tkiva je jako izražena, te ako se operacija uradi kod deteta mlađeg od godine dana verovatnoća da se treći krajnik vrati je vrlo velika. Zato se operacija kod tako male dece radi izuzetno retko. Treći krajnik može da se “vrati” i kod starije dece, ali što je dete starije ta verovatnoća regeneracije je manja.

O samoj operaciji

Operacija trećeg krajnika se obavlja ambulantno (dete posle intervencije ostaje u bolnici oko 2 sata, i nakon izvršene kontrole ide kuci). Dva sata koje dete ostaje u bolnici nakon intervencije su potrebna radi eventualnog krvarenja koje može da nastupi, u kom slučaju treba odmah intervenisati.

Anestezija

Operacija se može obaviti u opštoj (traje 5-10 minuta) ili u lokalnoj anesteziji. Preporučuje se operacija u opštoj anesteziji jer dete ne doživljava stres koji prati lokalnu anesteziju. Osim toga tehnički se operacije lakše i pravilnije izvodi. U lokalnoj anesteziji dete je potpuno svesno i mora da saradjuje sa operaterom i ekipom, što se uglavnom veoma teško postiže.

Postoperativni tok

U principu, dete nema bolova posle operacije i oseća se sasvim dobro. Mnogi roditelji ne veruju da je dete operisano jer se njihovo dete ponaša sasvim uobičajeno, kao da ništa nije radjeno. Samo na dan kada je obavljena operacije dete treba da jede tečnu i kašastu hranu koja nije mnogo topla. Ne treba da leži u krevetu i sme da izlazi iz kuce.

Kada se može operisati dete?

Operacija se obavlja samo onda kada je dete zdravo (odnosno kada nije u akutnoj infekciji). Da bi se obavila operacija potrebno je izvršiti određenju pripremu koja podrazumeva laboratorijske analize (vađenje krvi za kompletnu krvnu sliku, šećer u krvi, pregled urina) i pedijatrijski pregled. Samo ukoliko su svi ovi rezultati u granicama normale može se obaviti hiruška intervencija.

Nekada se vrši operacija sva tri krajnika a nekada samo trećeg. Ako dete ima samo smetnje od strane trećeg krajnika a druga dva krajnika su relativno mirna, operiše se samo treći krajnik. Često postoji kombinacija simptoma (česte angine praćene otežanih disanjem i upalama ušiju) u kom slučaju se radi operacija sva tri krajnika. Svaka operacija krajnika obavezno podrazumeva i uklanjanje treceg krajnika.

Nakon uradjene operacije tegobe koje je dete imalo uglavnom potpuno nestaju. Ako se posle određenog vremena od operacije ponovo jave iste smetnje koje je dete imalo pre operacije (infekcije, otežano disanje, hrkanje, spavanje sa otvorenim ustima, itd.) to je znak da se treći krajnik “vratio” pa se operacija ponovo obavlja.

Regeneracija trećeg krajnika

Kada se operiše treći krajnik postoji mogućnost da se on vrati odnosno da se regeneriše. Što je dete mlađe mogućnost regeneracije trećeg krajnika je veća.Vreme koje je potrebno za regeneraciju trećeg krajnika je čisto individualno i ne može se tačno odrediti dužina potrebnog perioda da on ponovo naraste.

Ako dete ima bronhiolit i weezing bronhitis potrebno je dobro proceniti da li je otežano disanje na nos možda posledica alergijskog rinita ili samo ponovo uvećanog trećeg krajnika.

Ako se utvrdi da je treći krajnik ponovo uvećan on će verovatno učestvovati u stvaranju sličnih problema koje je dete imalo i ranije, te ga je potrebno ponovo operisati odnosno ukloniti.

Ugradnja ventilacionih cevčica

Ako ste primetili da vaše dete često traži da mu ponovite nešto što mu je rečeno odnosno da slabije čuje tih razgovor i zvuke, obavezno ga odvedite na pregled kod otorinolaringologa. Lekar će uraditi timpanometriju na osnovu koje će zaključiti da li se u srednjem uhu vašeg deteta nalazi gust lepljivi sekret koji onemogućava normalne kretnje bubne opne, pa samim tim i pomeranje slušnih košcica. Taj sekret tu nastaje kada srednje uho nije u mogucnosti da se preko eustahijeve tube normalno ventiliše (tuba koje povezuje nos i srednje uho), i sekret nestaje samo kada se opet omoguci normalno ventiliranje srednjeh uha preko tube. Razlog začepljenja tube je najčešće nabujali treći krajnik, koji tubu svojom masom zatvara, ali razlog može biti i natečena sluznica u tubi usled neke infekcije ili usled alergije. Lekar će prvo odrediti terapiju vašem detetu koja je usmerena na izlečenje infekcije odnosno smirivanja alergije da bi se natečena sluznica vratila u normalno stanje i time tuba ponovo otvorila odnosno postala prohodna. Ukoliko terapija ne pokaže nikakve rezultate jedino rešenje je intervencija ugradnje ventilacionih cevčica. Ovu intervenciju ne treba dugo odlagati jer ukoliko se gust sekret duže vreme ne ukloni iz srednjeg uha može doći do trajnog oštećenja lanca slušnih koščica i samim tim do trajnog oštećenja sluha.

Intervencija

Ova hiruška intervencija se radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji pošto je neophodno da dete bude sasvim mirno prilikom pravljenja reza na bubnoj opni i ubacivanja ventilacione cevčice. Pravi se sasvim mali rez, zatim se kroz njega odstranjuje sekret iz srednjeg uha a potom se plasira ventilaciona cevčica. Sama cevčica podseća na minijaturni kalem za konac, prečnika oko 1mm u središnjem užem delu i nešto malo većeg prečnika na krajevima. Kroz njen središnji šuplji deo ventiliraće se srednje uho i vršiće funkciju tube sve dok tuba „ne proradi“.

Uvek treba ugraditi cevčice u oba uha, čak i kada timpanogram pokaže da nije isti stepen nagluvosti. Uz ovu intervenciju po pravilu se uklanja i treći krajnik jer je on glavni uzrok nastanka ovog problema.

Dete ostaje u bolnici 2-3 sata posle intervencije. Ono je najčešće ljuto i placljivo prvih deset-petnaest minuta posle buđenja iz anestezije a zatim najčešće zaspi. Nakon 24 časa od operacije bubna opna sasvim srasta uz cevcicu.

Pravila ponašanja posle intervencije

Prvih 24 sata posle intervencije dete treba da jede samo mlaka ili hladna jela (zbog uklonjenog treceg krajnika). Postoji samo jedno pravilo ponašanja kod ugrađenih cevčica -ne sme voda da uđe u uho. Da bi se sprečilo kvašenje uha preporučuje se da prilikom tuširanja i pranja kose u uši deteta stave tamponi. Ukoliko se nema tampon dovoljno je na vatu staviti malo masne neutralne kreme i potom vatu staviti u spoljni slušni kanal. Nakon tuširanja se vata vadi i baca. Dete se u svakom drugom pogledu ponaša sasvim normalno.

Koliko dugo cevčice ostaju u uhu?

Cevčica ostaje u uhu od 6 meseci do godinu dana. Najčešce sama ispadne u ušni kanal odakle ili sasvim sama ispadne ili se ispere zajedno sa ušnom masti kod ORL lekara. Ukoliko cevčice ne ispadnu do godinu dana one se odstranjuju u opštoj anesteziji. Cevčice ne bi trebalo da stoje duže od godinu dana jer se u suprotnom može dogoditi da na bubnoj opni ostane trajni otvor nakon vađenja cevčice. Ova komplikacija se dogada izuzetno retko.

Ma koliko roditeljima često izgledalo strašna i sama pomisao na ugradnju cevčica u uši njihovog deteta, moraju znati da ukoliko se posle odguvarajuće terapije nije poboljšao sluh, odnosno timpanometrija i dalje pokazuje da u srednjem uhu ima sekreta, nemojte odlagati ovu intervenciju jer u suprotnom vašem detetu može trajno biti oštećen sluh.

Sinuzitis

Sinuzitis je uglavnom bolest od koje pate odrasli, mada od nje mogu oboleti i deca.

Preduslovi za dobijanje sinuzitisa

Ukoliko vaše dete ima alergiju, prehladu, grip ili bakterijsku infekciju gornjih disajnih puteva ono ima preduslov da dobije sinuzitis.

Simptomi sinuzitisa su začepljen nos, pojačana sekrecija obično zelenkaste boje, osećaj pritiska i bol u području sinusa (najčešće ujutru), umor, iscrpljenost, kašljanje i povišena temperatura. Mesto bola ukazuje koji je sinus najviše zahvaćen upalom. Bol se može manifestovati čak i u vratu, zubu, oku ili uhu. Simptomi su slični simptomima prehlade ali bolest duže traje i ima više simptoma.

Šta su sinusi i gde se nalaze?

Sinusi su šupljine koje se nalaze u kostima lica. Postoje četiri para sinusa: 1. iznad očiju, 2. na sredini jagodične kosti, ispod oka, 3. u korenu nosa, izmedju očiju, i 4. u gornjem delu nosa, iza očiju. Svaka ova šupljina je otvorena i spojena sa nosnom šupljinom.

Unutrašnjost svih sinusa je obložena sluznicom koja je ista kao ona u nosu. S obzirom da su sinusi spojeni sa nosom svaka prehlada ili alergija koja uzrokuje upalu i otečenost sluznice nosa to isto čini i sa sluznicom u sinusima. Natečena sluznica (bilo usled alergije ili infekcije) i sluz koja se gomila u nosu ometaju protok vazduha kao i slivanje sekrecije koju normalno proizvodi sluznica u sinusima. Time se blokira otvor sinusa, sprečava se njegova ventilacija, i onemogućeno je izjednačavanje pritiska i dreniranje. Sinus se puni sa sluzi i to izaziva bol. Osim toga sinus koji je ispunjen sa sluzi koja se ne može drenirati pogodno je tle za nastanak bakterijske infekcije – odnosno sinuzitisa.

Sinuzitis se deli na akutni (koji traje kreće od 3-8 nedelja), hronični (od 3 meseca pa do više godina), i recidivirajući (nekoliko napada u toku godine).

Akutni sinuzitis - najčešće ga uzrokuju bakterije ili virusi, a mnogo ređe gljivice. Bakterije pneumokoki i streptokoki, koje su u manjem procentu prisutni na sluznici gornjih disajnih puteva kod velikog broja zdravih ljudi, najčešće uzrokuju akutni sinuzitis. Naime, kada dodje do upale i otoka sluznice otežana je ventilacija i dreniranje sinusa pa umesto da se bakterije i virusi u nosu izbacuju stalnim slivanjem sekreta one se naprotiv u nosu i sinusu zadržavaju i množe i tako se postepeno razvija infekcija i bol u vidu pritiska.

Hronični sinuzitis je obično posledica čestih akutnih upala sinusa, naročito ako upale nisu lečene. Simptomi su isti kao kod akutnog sinuzitisa, samo su blaži i duže traju, te zbog toga ga nije lako dijagnostikovati. Najčešće ga uzrokuju gram-negativne i anaerobne bakterije i gljivice. Deca koja su sklona astmi ili boluju od alergija često oboljevaju i od hroničnog sinuzitisa.

Prevencija

 • što ranije započeti pravilno lečiti prehlade, grip i druge infekcije disajnog sistema,
 • lečiti alergijsku bolest,
 • preterano energicnim izduvavanjem nosa možete ubaciti bakterije u sinuse
 • koristite u svom domu ovlaživač vazduha
 • izbegavati zadimljene prostorije i zagađene sredine
 • izbegavati kupanje u bazenima sa hlorisanom vodom


Kako se dijagnostikuje sinuzitis?

Teško je diajgnostikovati sinuzitis u njegovoj početnoj fazi zato što simptomi podsećaju na one kod obične prehlade (zapušen nos, slivanje sekreta niz ždrelo i malaksalost). Međutim, kod prehlade simptomi se povlače posle 5-7 dana dok simptomi kod sinuzitisa (ukoliko se ne leči) mogu da traju čitavih 3-8 nedelja. Osim toga kod sinuzitisa se cesto javlja bol na licu i temperatura.

Najjednostavniji način da se ustanovi da li se radi o sinuzitisu je perkusijom (lupkanjem) ili pritiskanjem u predelu sinusa. Ukoliko to izaziva bol oni su najverovatnije u infekciji.Potrebno je uraditi i Rtg paranazalnih šupljina. Daleko najpouzdaniji način dijagnostikovanja sinuzitisa je CT sinusa, odnosno magnetna rezonanca (ukoliko se sumnja na tumor ili gljivično oboljenje).

Lečenje

Lečenje je usmereno u dva pravca:

a) da se ublaže simptomi, i
b) da se leči infekcija.

Simptomi se ublažavaju kapima za nos (koji smanjuju otečenost i ne smeju se koristiti duže od 3-5 dana), fiziološkim rastvorom, inhalacijama i ovlaživačima sluznica u spreju.

U većini slucajeva infekcija ce proći i bez uzimanja lekova. Međutim, ako se uzimaju lekovi infekcija ce brže proći i daleko su manje šanse da se dobije hronični sinuzitis. Odgovarajućim antibioticima se leči sama infekcija i to u trajanju od 10-14 dana. Kod hroničnog sinuzitisa lecenje traje 3-4 nedelje.

Ukoliko lekovi ne pomažu primenjuje se operativno lečenje.

Danas se najčešće izvodi endoskopska operacija sinusa, prilikom koje se prirodni otvori sinusa povecavaju da bi se sinus bolje drenirao.

Čest uzrok čestih akutnih upala sinusa može biti treći krajnik, koji se u tom slučaju mora odstraniti. Devijacija nosne pregrade ili polip u nosu mogu takođe biti uzrok sinuzitisa (jer i oni sprečavaju ventilaciju i dreniranje sinusa) pa u tom slučaju treba operisati nosnu pregradu odnosno izvaditi polip iz nosa.

Ukoliko vam se vaše dete požali da ga boli glava u predelu čela i lica, ukoliko duže vremena ima zapušen nos ispunjen gustim sekretom, i ukoliko se oseca malaksalo, potrebno je da se odmah obratite ORL specijalisti radi odgovarajuceg lečenja.

Ostavite komentar

Ocenite firmu

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Neregistrovan korisnik
  09.03.2021 09:32

  Odlična usluga

  Milos Mandic
  08.06.2019 01:51

  Ja sam se javio u Dr Zutic specijalna bolnica za uho, grlo i nos kada sam počeo da osećam probleme sa disanjem kroz nos. Pitao sam se da li je u pitanju alergija, ili možda zadebljanje nosnog repića, ili devijacija i krivina nosne pregrade... Nakon detaljnog pregleda, postavljena je pravilna dijagnoza a zatim i tretman od koga mi je puno bolje, tj. vratio sam se normalnom životu. Zato bih svima preporučio da se jave na vreme i da ne trpe tegobe koje ne moraju.

  Dejan Vlaisavljevic
  08.06.2019 01:50

  Ja sam se najpre plašio da operišem devijaciju nosne pregrade, a onda sam shvatio da je to rutinska intervencija. U to su me uverili lekari Dr Zutic specijalne bolnice za uho, grlo i nos, i sve je zaista prošlo u najboljem redu. Važno je da lekari imaju dobar odnos prema pacijentima koji su pod nekim stresom i tenzijom, te da ih ohrabre i objasne da nemaju razloga za brigu, jer su u sigurnim rukama. Sve iskrne preporuke od srca!

  Pavle Dundjerovic
  08.06.2019 01:48

  Uho/grlo/nos mogu da prave različite probleme ljudima, jer dovoljno je da imate stalno zapušen nos, kao što sam ja imao. Pošto se bavim sportom, to mi je jako smetalo, tako da sam se javio u Dr Zutic specijalna bolnica za uho, grlo i nos, gde mi je pružena adekvatna pomoć. Sada mogu samo da se zahvalim lekarima i drugom osoblju ove bolnice na vrhunskom tretmanu, i svim bih preporučio njihove usluge!

  Julija Miscevic
  08.06.2019 01:47

  Moj muž je pre par meseci počeo da dobija vrtoglavice... Nekada se to dešavalo u toku noći, nekad neposredno nakon buđenja, a ponekad iz čista mira u toku dana, što mu je izuzetno otežavalo funkcionisanje... Javili smo se u Dr Zutic specijalna bolnica za uho, grlo i nos, gde je ustanovljeno da ima problem sa centrom za ravnotežu. Možemo da damo sve preporuke za Dr Zutic specijalna bolnica za uho, grlo i nos, jer su jako ljubazni i profesionalni.

  Miroslava Anastasijevic
  08.06.2019 01:45

  Dr Zutic specijalna bolnica za uho, grlo i nos je bila adresa na koju smo se obratili zbog toga što je naše dete imalo problema sa krajnicima. Plus, tu je bio i treći krajnik što je dodatno otežavalo situaciju. Preporučujem ovu bolnicu za sve ljude koji imaju problemsa uhom, grlom ili nosem, jer će tu naći pomoć koja im je preko potrbna. Osoblje je maksimalno profesionalno, ljubazno, a cene su više nego prihvatljive. Sve tople preporuke!

  Iva Markovic
  03.04.2017 11:05

  Operacija krajnika se vrsi u opstoj klasicnoj endotrahealnoj anesteziji,koja je vrlo kratka i ne ostavlja nikakve posledice.Moguci rizici kod ove operacije su krvarenje, infekcije i povreda mekog nepca.

  Branko
  20.01.2015 09:29

  Pozdrav ,hteo bi da pitam jel upala sinusa moze da izazove teze disanje malaksalost pa cak i vrtoglavicu ili cak ponekad preskakanje srca ukoliko se upala javi sa prehladom,imam manji bol i migrene lagane i pritisak u prednjem delu glave tj nosa izmedju ociju,posle masaze tog dela mi je bolje

  ana
  19.01.2015 04:15

  Zdravo samo jedno pitanje imam problema sa probusenom bubnom opnom vec 16 godina mi gnoji, nisam na vreme otisla na operacju,pa me sad zanima me glava sve vise boli i vise mi uvo curi i smrdi dal treba operacija ili moze se bubna opna izleciti lekovima... hvala unapred

  Iva
  03.08.2014 12:48

  Molim vas,dijete ima 11 godina i sjutra treba da operise krajnike ali je prehladije nije puno.Hoce li moci da operise?

  Jelena
  14.06.2014 06:14

  Cerkica mi ima 6,5 god,operaciju krajnika ima za 2 dana a sad mi ima tenperaturu 38.Molim vas da mi kazete sta sad da radim,juce smo isli kod pedijatra nalazi su svi u redu a sad tenperatura da li ce se operacija odloziti ili ne molim vas recite mi

  Marko
  21.12.2013 11:55

  Molim vas dali mozete da mi kazite koliko bi mi kostali operacije uha za pacienti sto ne cuju bas dobro..cisto da znam dali mogu da pokrijem troskove...

  bojana
  08.01.2013 12:13

  ja sam prosle godine negde u aprilu vadila krajnike i pre jedno dva il tri meseca sam primetila cvor na levoj strani grla,od cega bi to moglo da bude?

  Nikola D
  25.11.2012 02:55

  Prijatelji, OPERACIJA KRAJNIKA JE NISTA, ne mogu da kazem da ništa ne boli, ali pre nego što pocnete da razmisljate o bolu koji vas čeka, razmislite o svi danima u kojima ste lezali zbog upale grla i krajnika...ako mi neko kaze da upale krajnika, gnojne angine i inekcije antibiotika ne bole i da svi dani koje ste lezali zbog upale istih nisu nista....: JA CU MU RECI DA LUPETA !!!! Ljudi moji, ja imam 28 godina, a operisan sam pre pre 2 dana, tj u petak u KC Novi Sad i samo pod LOKALNOM anestezijom: Objasniću vam tok te "famozne" operacije ;-) -Primili su me u četvrtak i pregledali, da vide da li sam pod bilo kakvom upalom, pa sam prespavao tamo...od ponoci u cetvrtak nisam nista smeo da jedem i pijem. -Operisali su me u petak oko 11h, pod lokalnom anestezijom...bukvalno kao kod zubara, daju vam inekciju dijektno u krajnike, a boli isto koliko i inekcija koju vam daje zubar. -Operacija traje svega oko 15min, a u sali ste oko 30min. Udjete i sednete na stolicu sličnu zubarskoj ;-) pa vam daju inekciju, pa malo pricate neke viceve sa sestrama i doktoricom :-) i posle par minuta se zavalite u stolicu i počinjete ;-) - Posto sam ja operisan pod lokalnom anestezijom, sve sam video, a cak sam mogao da pricam sa doktoricom...znate ono: malo podigni glavu, pa malo nakrivi na desno, pa sada spusti malo glavu, pa pljuni, pa da li imas devojku, pa cime se bavis, pa da li te boli....i tako svasta nesto i to prodje za sekund ;-) mogu vam reci da sam mogao da pricam i da odgovarim na svako pitanje ;-) -Dodje onda jos jedan doktor i to čisto da pogleda i da i on kaže svoje mišljene. -Onda lepo ustanes i normalno hodaš do svoje sobe, krenula je i sestra sa mnom, čisto da se ne bi izgubio u bolnici. Znači normalno hodaš kroz hodnike i niko ne može da primeti da su ti uzvadjeni krajnici ;-) jer izgledaš sasvim normalno :-) -Posle sat vremena ti donesu infiziju, a u njoj bude nesto protiv bolova...a posle 2 sata pocinjes da pijes po koji gutljaj mlakog čaja...daću savet svima, sto vise sebe terate da pijete, pre ce vas proci !!!!! Taj dan i to pre spavanje, dobiješ inekciju "novalgetola" protiv bolova. Tu noc, neposredno posle operacije, sam stvarno super spavao! Jeste, malo pljujes krv i malo boli, ali ljudi TO NIJE NISTA! Ujutru kada su nas probudili oko 7h, bila je doktorska vizita, i svi mi koji smo oprisali krajnike smo pušteni kuci oko 8h!!!!!!!! Reci cu vam tacno, taj dan je operisana jedna mala devojčica, pa jedna devojka od 19 godina, pa onda ja, pa jos jedna devojka od 29 godina. Kada sam citao po netu i slusao druge, izgledalo mi je da su napravili "NAJGORU OPERACIJU NA SVETU" od toga. Dajte ljudi, a pogotovi vi koji pricate svasta o ovoj operaciji, NEMOJTE PLASITI DRUGE LJUDE! NISTE OPERISALI SRCE ILI RAK!!!! NEGO OBICNE KRAJNIKE !!!! Bolje da pricate drugima kolike su sve štetnosti koje prave bolesni krajnici u telu!!!!! Šta sve loše pravi taj gnoj koji se stvara kada imate gnojnu upalu, da li vi znate da se taj gnoj posle ozdravljena raširi to telu...i pravi svakakve probleme ?! ZAPAMTITE, NAS TROJE STARIJIH SMO OPERISANI POD LOKALNOM, A SAMO MALA DEVOJČICA PO TOTALNOM i svi smo operisani u istoj sali i to u razmaku od pola sata ;-) To je toliko rutinska operacija i stvarno nije nista strasno !!!!!!!!!!! Znači nas četvoro smo spavali u bolnici noć pre operacije i samo još noć posle operacije i svi smo pusteni kuci posto smo ostali zivi ;-) iskreno, sada kada razmislim sta sam sve cuo o toj operaciji, budu mi smesni svi ti ljudi koji pisu horor filmove o operaciji krajnika !!!! PONAVLJAM: TO NIJE RAK ILI SLICNO I ZATO SE NEMOJTE BRUKATI I TRAŽITI MAMU !!!! Zbog svih vas sam rekao sebi da cu lepo svima da ispricam moje iskustvo i da ih ohrabrim :-) Lepo napravite sebi ovako.....spavite na jednu gomilu sve dane i sve bolove koje ste pretrpeli zbog upale grla i krajnika, pa sa druge strane koliko boli operacija krajnika, prva gomila bi bila teska oko 100000 tona, a desna oko 1 kg. Tako mogu slobodno da kazem, a vi kako hocete!!!! Ja sam to uradio i jako sam srecan zbog toga, nadam se da cete i vi biti!!!! Pozdrav svima koji treba da operisu krajnike i pravac kod doktora, NEMOJTE NISTA CEKATI!!!! Nikola

  Ana
  18.10.2012 10:16

  Konstatovano mi je da su mi nosni kanali mnogo uski i da mi skodi bilo kakav dim,zagadjen vazduh jer dovodi do jakih prehlada i sve tezih i cescih upala uveta...sto vodi ka nagluvosti.Jel postoji neka prevencija osim da se ne izlazem zagadjenom vazduhu?

  GORDANA DJUMIC
  04.10.2012 07:34

  POSTOVANJE,MOM SINU STAROM 3.5 GODINE JE PRE MESEC DANA IZVADJEN TRECI KRAJNIK I UGRADJENA MU JE CEVCICA U LEVO UVO ZBOG CESTIH UPALA UHA,OTEZANOG DISANJA NA NOS I SL.MEDJUTIM PRE PAR DANA JE OPET DOBIO UPALU LEVOG UHA.ZABRINULA SAM SE,NE ZNAM DA LI JE TO UOBICAJENA POJAVA I DA LI TO ZNACI DA ME I NA DALJE CEKA ISTI PAKAO?HVALA

  SILVANA
  18.09.2012 11:41

  Postovani moj sin je u decemb ru 2011 god.operisao krajnike sva 3,medjutim prilikom pregleda uha nakon 10 mjeseci doktor spec.ORL mi kaze neznajuci da je operisan znate gosodjo on bih trebao operisati krajnike jako su uvecani ,a jaa u soku neznam sta covjek govori ,objasnim da je djete operisalo krajnike,a on meni pokaze djecije krajnike i savjetuje me da uzmem uputnicu da izvrsim ponovni pregled ,ja samu soku dijete zaista ima krajnike ,mozete li mi pojasniti o cemu bih se moglo raditi posto ne vjerujem da su ponovo narasli.

  Sladjana
  17.03.2012 07:09

  Postovani.... U ponedeljak je dete izvadilo sva tri krajnika i ugradilo cevcice u usi. Ona se dobro oseca, ne zali se na bolove preko dana, ali kada uvece legne i zaspi obavezno se budi i zali se da je bole usi. Da li je to mozda sto spava na strani pa je boli? I da li treba stavljati hidrogen u usi i kada se sa tim pocinje? Posto nam to doktorka nije rekla da koristimo... Unapred Vam hvala

  dusko pancevski
  05.02.2012 11:52

  POSTOVANI, PRVO DA VAM POJASNIM OD CEGA BOLUJEM PA TRAZIM VAS SAVET.PRE OD PRILIKE 5 GODINA DOBIO SAM BAKTERISKI MENINGIT ISTI MI SE PONOVIO JOS DVA PUTA.UZROK TOME JE FISTULA NA LCR NA ZADNJI DEO LEVOG SFENOIDNOG SINUSA.SNIMCI SU GLEDANI I CITANI U SKOPLJU,SOLUNU I MADRIDU I UGLAVNOM SVI SE SLAZU DA IMA NEKA POROZNOST TAKO DA MI KAPLE LIKVOR NA NOZDRVU I BAKTERIJA IMA FIZICKI KONTAKT SA LIKVOROM I MENINGIT PLANE ZA 4-5 SATA OD KADA GA JA PRIMETIM, I ODEM U PRVU KLINIKU PO TERAPIJU. MOJE PITANJE GLASI DALI VI RADITE LEPLJENJE FISTULE I AKO RADITE KOJOM METODOM.BICU VEOMA ZAHFALAN VASEM ODGOVORU BIO ON POZITIVAN ILI NEGATIVAN POZDRAV PANCEVSKI Ps. Napominjem da sam iz skoplja

  sonja
  24.01.2012 10:17

  Sve je detaljno objasnjeno,ali me interesuje da li je kasno ugraditi cevcice u usi detetu uzrasta od set godina?

  Dijana
  09.12.2011 03:01

  Koliko dugo treba voditi racuna da voda ne udje u usi posle ugradnje cevcica i operzacije treceg krajnika?

  Firme u blizini

  ORL Centar, Dobračina 37, Stari grad, Beograd
  Siemens centar za sluh, Tiršova 5a/1/stan 3, Savski venac, Beograd
  ORL - Uho grlo nos Euromedik, Alekse Nenadovića 8 i Gandijeva 122g, Savski venac, Beograd
  ORL Tragus ordinacija za uho grlo nos, Gramšijeva 6, Novi Beograd, Beograd
  Gracia Medika - ORL, Koče Popovića 7, Savski venac, Beograd
  Idi na vrh strane