Dodaj firmu

Kako se pravilno postavlja sto?

; Ažurirano 16.01.2024.
Kako se pravilno postavlja sto?

Sasvim očekivano, mnogi od nas su navikli da kod kuće ne koriste celokupan pribor za ručavanje.

Naravno da je to i sasvim logično i očekivano, prosto zato što se korišćenje viljuške, noža i kašike u većini slučajeva vezuje za odlazak u restorane ili na zvanične ručkove, odnosno večere.

Međutim, sve to ni u kom slučaju ne znači da ne bi trebalo dete već od malih nogu učiti da se služi priborom, kako ne bi kasnije došlo u neprijatnu situaciju. Naravno kada bude bilo u uzrastu da može nesmetano da koristi osnovni pribor za ručavanje.

U principu, osnovno postavljanje stola uopšte nije komplikovano, ako malo uključite logiku.

Najveći problem se javlja ukoliko je ugostiteljska oprema u kafićima obimnija i neobičnijeg dizajna, pa ljudi ponekad budu zbunjeni koju kašiku ili viljušku, odnosno kašičicu treba da koriste za koje jelo.

Osnovno pravilo jeste da sa desne strane treba da bude postavljena kašika, a sa leve viljuška. Još jedno osnovno pravilo jeste da nož treba držati u desnoj ruci. Čaša treba da bude postavljena ispred tanjira i to bliže desnoj strani. Što se tiče kašičica ili viljuščica za dezert, one se postavljaju ispred tanjira.

I upravo to su osnovna pravila, kojih se treba pridržavati prilikom postavljanja stola.

Sa druge strane, može se desiti da budete zbunjeni činjenicom da sa desne strane tanjira treba da bude postavljen i nož i kašika. Logično se nameće pitanje kako? Odnosno šta treba da bude bliže tanjiru, a šta dalje od njega.

Sada je opet potrebno da uključite logiku i razmislite šta se prvo služi na ručku obično, kada je u pitanju konzumiranje jela kašikom. Budući da je to čorba ili supa, sasvim je logično da će dalje od tanjira, odnosno prva sa spoljne strane biti postavljena kašika. Nož ćete staviti bliže tanjiru, jer ćete njega konzumriati kasnije, uz viljušku, za glavno jelo.

U slučaju da servirate i predjelo, sa leve strane tanjira bi trebalo da budu postavljene dve viljuške, jedna za predjelo i jedna za glavno jelo. Isto se odnosi i na noževe...ukoliko je potrebno koristiti nož i uz predjelo i uz glavno jelo, onda ćete postaviti dva noža.

Što se tiče postavljanja tanjira, to verovatno znate. Dakle na dnu treba da bude postavljen veći plitki tanjir za glavno jelo, zatim duboki za čorbu, ako je ima i preko njega manji plitki tanjir, za predjelo.

Idi na vrh strane