Dodaj firmu

Istražujemo - Da li je seoski turizam za svačiji džep?

Istražujemo - Da li je seoski turizam za svačiji džep?

Prirodne lepote Srbije i sve njene odlike postale su nadaleko poznate u čitavom regionu. Ipak, ono što prikazuje celokupne blagodeti Srbije na autentičan i verodostojan način jeste seoski turizam. Uređena domaćinstva i sela, mnoštvo aktivnosti koje ona nude i čista priroda i vazduh uslovili su da seoski turizam postane prvi izbor mnogima koji svoje odmore provode u Srbiji.

Ipak, pitanje o kojem se često spekuliše jeste da li je seoski turizam zaista prilagođen svačijem džepu, budući da je to grana turizma koja je tek nedavno dobila na velikom značaju. Mnoga seoska domaćinstva su vredno i marljivo radila na razvoju turizma, što je dovelo do raznovrsnih ponuda smeštaja na selu. Zbog toga, seoski turizam može biti prilagođen apsolutno svima, a blagodati koje on nudi su nemerljive.

Kako izgleda seoski turizam u Srbiji?

Seoski turizam na veoma uspešan način oslikava tradiciju i običaje našeg naroda, prenoseći te karakteristike i na goste, koji se uvek ponovo vraćaju na selo. Pored težnje da se očuva kulturna baština koja dugo godina postoji u selu, jedan od cilj seoskog turizma jeste da privuče što više turista na zaboravljena sela Srbije. Zahvaljujući velikom broju turističkih domaćinstava u našoj zemlji, svi turisti mogu pronaći smeštaj po svojoj meri i sopstvenim afinitetima.

Raspon cena smeštaja u seoskim domaćinstvima u Srbiji

Raspon cena smeštaja na selima u Srbiji često ume da varira, dok se cene u bilo kom delu Srbije mogu kretati sve do 100 evra po noćenju. Ipak, prosečna cena smeštaja na selu kreće se oko 50 evra, a sve u zavisnosti od aktivnosti i pogodnosti koje nude uz smeštaj. Domaćinstva koja nude i hranu uz smeštaj, uglavnom raspolažu sa cenom od oko 30 do 40 evra po noćenju u proseku. Aktivnosti koje nude seoska domaćinstva mogu biti mnogobrojne, a one mogu biti i besplatne, budući da sama priroda nudi toliko atrakcija koje vredi posetiti i obići.

Aktivnosti koje nudi seoski turizam u našoj zemlji

Pored toga što se turistima u okviru seoskog imanja mogu ponuditi smeštaj i hrana, na raspolaganju su često i brojne aktivnosti koje se odnose na upoznavanje sa lokalnim nasleđem, kulturom i tradicijom. Pored toga, brojne aktivnosti mogu se odnositi i na obilazak samog sela i okoline koji zaista umeju da ostave veliki utisak na posetioce. U takve radnje ubrajaju se šetnje u prirodi, sakupljanje lekovitih biljaka, učestvovanje u seoskim manifestacijama ukoliko one postoje i brojne druge.

Gde se nalaze najpopularnija seoska domaćinstva u Srbiji?

Seoska domaćinstva koja nude smeštaj razvijaju se velikom brzinom u čitavoj Srbiji, te je konkurencija zaista velika. Ipak, delovi zemlje koji mogu da se pohvale najboljim razvojem do sada jesu velika ravnica Vojvodine, kao i sela u zapadnoj Srbiji, koja ujedno spadaju i u jedna od najboljih u Evropi. Takva domaćinstva, osim izuzetnih seoskih krajolika svojim gostima mogu da ponude i autentične, domaće proizvode, ali i da ih upoznaju sa nizom aktivnosti koje se tu obavljaju generacijski.

Sela Vojvodine - autentični prikaz običaja u ravnici

Sela Vojvodine vam na najbolji način mogu prikazati spoj različitih kultura, tradicija i veroispovesti, a sigurno ćete biti oduševljeni ravničarskim prizorima i autentičnim proizvodima ovog kraja. Popularna vojvođanska vina i salaši ostaviće jak utisak na vas, dok na svakom kraju Vojvodine možete pronaći i terensko jahanje konja u prirodi. Pored toga, izuzetno povoljne cene mogu vam obezbediti spokojno upoznavanje sa načinom života na selu, pa ćete u mestima poput Iriga, Vrdnika, Čortanovaca ili Stajićeva moći da pronađete smeštaj za već od 20 evra po noćenju.

Sela zapadne Srbije - mesta koja čuvaju tradiciju i kulturu naroda

Mesto koje predstavlja kolevku seoskog turizma u našoj zemlji jeste zapad Srbije, čije su turističke ponude, gostoprimstvo domaćina i različite aktivnosti poznate širom regiona. Budući da je zapadna Srbija nadaleko poznata kao baza seoskog turizma na Balkanu, cene smeštaja se ovde kreću i do 150 evra. Ipak, seoski turizam u zapadnom kraju može biti prilagođen svima, te je moguće pronaći smeštaj i za samo 20 evra po noćenju.

Svakako se kao nezaobilazna destinacija u zapadnom kraju ističe selo Zlakusa, koje je najpoznatije po grnčarskim i zemljanim proizvodima. Ono se može pohvaliti i etno parkom pod nazivom Terzića avlija, gde noćenje košta oko 15 evra. Ukoliko biste želeli da nastavite obilazak ovog kraja kroz upoznavanje sela i načina života lokalnog stanovništva. preporuka je da posetite sela Dajići, Jelav, Kosjerić ili Vrhpolje, gde se cene kreću od 20 do 50 evra po osobi.

Zahvaljujući izuzetnim lepotama naše zemlje, seoski turizam dobio je maha i vrlo brzo postao jedan od popularnijih vidova turizma u Srbiji. Iako je seoski turizam na visokom glasu, svako može prilagoditi odmor svojim mogućnostima i pronaći smeštaj koji je pristupačan i odgovarajuć. Lepote sela nastaviće da se otkrivaju, a lokalno stanovništvo imaće priliku da prikaže autentičnost života na selu, kao i brojne aktivnosti, tradiciju i kulturu, koji mame turiste širom Balkana.

Idi na vrh strane