Dodaj firmu

Aranđelovac - Savršen izbor za ispunjen vikend odmor

Aranđelovac - Savršen izbor za ispunjen vikend odmor

Grad smešten u podnožju planina Venčac i Bukulja, predstavlja pravi mali raj za turiste. Aranđelovac se nalazi u centralnoj Srbiji, u Šumadijskom okrugu, a od Beograda je udaljen svega 72 km.

Ovaj grad je izuzetno poznat po velikom kulturno-istorijskom značaju, ali i veoma razvijenim turističkim sadržajima i atrakcijama. Iz godine u godinu ovaj šumadijski grad postaje sve posećeniji i sve razvijeniji. Još od davnina je poznat po svojim izvorištima vode i predstavlja jednu od najstarijih turističkih destinacija u Srbiji. Aranđelovac je grad tradicije i grad moderne medicine.

U nastavku smo izdvojili za vas atrakcije koje nudi Aranđelovac i njegova okolina.

Bukovička Banja

Bukovačka Banja nalazi se u Aranđelovcu, u samom srcu grada. Ova banja već godinama važi za jednu od najposećenijih turističkih atrakcija upravo zbog svoje duge tradicije, ali i prirode koja je okružuje. U banji postoje razne vrste terapija počevši od terapija glinom, mineralnom vodom i divnom klimom koja krasi ovo mesto. Utvrđeno je da Bukovačka Banja najbolje leči oboljenja gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sistema, bolesti respiratornog sistema i povrede i oboljenja lokomotornog sistema.

Još je početkom 19. veka ova banja bila poznata po svojim lekovitim svojstvima. Tokom vekova je privlačila mnoge važne istorijske ličnosti poput Dositeja Obradovića, ali i vladarske porodice Obrenović. Voda iz banje je dopremana na dvor. Knez Mihailo je u samom središtu banje izgradio svoj sopstveni letnjikovac. Sasvim smo sigurni da ste čuli za brend kisele vode pod imenom Knjaz Miloš. Ova voda se upravo proizvodi u Aranđelovcu.

Banja je okružena najlepšim parkom u Srbiji koji obiluje fontanama, statuama, stazama, cvećem. Ovo mesto je idealno za šetnju i porodični odmor. Prostire se na oko 22 hektara.

Znamenitosti Aranđelovca

Aranđelovac obiluje velikom ponudom znamenitosti zbog kojih se ističe u odnosu na druge slične turističke destinacije u Srbiji. U nastavku smo za vas izdvojili jedne od najpoznatijih znamenitosti koje nikako ne smete da propustite na svom proputovanju.

Crkva Svetog Arhanđela Gavrila

Crkva Svetog Arhanđela Gavrila predstavlja jedno od važnijih kulturnih i religioznih uporišta Aranđelovca. Crkva prestavlja najveći hram u gradu. Upravo se iz ovog jezgra, po kojem je i dobio ime, razvio grad Aranđelovac. Legenda koja se vezuje za ovu crkvu govori o pokajanju Miloša Obrenovića nakon ubistva kuma Karađorđa. Crkva je zadužbina upravo kneza Mihaila Obrenovića.

Njen klasicistički stil u kome je izgrađena privlači turiste da je posete. U crkvi se nalazi veliki i značajni ikonostas, te, ukoliko volite da posećujete religiozne objekte, naša topla preporuka je da ne zaobiđete nukleus Aranđelovca.

Staro zdanje

U čuvenom parku Bukovačke Banje nalazi se jedna od najznačajnijih građevina u Aranđelovcu - Staro zdanje. Ova građevina koja može da se svrsta i od jedne od najlepših, bila je od 19. veka letnjikovac dinastije Obrenović. Staro zdanje predstavlja objekat srpskog romantizma.  Nekada su i unutrašnjost i spoljašnjost bile podjednako lepe, jer se unutar zdanja nalazio velelepni i izuzetno skup stilski nameštaj. U Kneževoj sali su se održavali velelepni balovi i koncerti. Danas je ovo arhitektonsko čudo nažalost zapušteno. Moguće je posetiti zdanje spolja. Ovo mesto je nekada krasilo park, a danas su se stvar promenile. Međutim, ako volite da se divite velelepnim arhitektonskim zdanjima koja su ostala kao dokaz minulih dana, posetite Aranđelovac i park.

Okolina Aranđelovca

Aranđelovac i njegov izgled svojom lepotom i istorijom privlače lokalne i svetske turiste. Međutim, to nije sve što ovaj grad nudi. Divna priroda i znamenitosti kojima je okružen, takođe zauzimaju bitno mesto u turističkoj ponudi. Za vas smo izdvojili najboje i najzanimljivije atrakcije koje možete posetiti u okolini.

Orašac

Nedaleko od Aranđelovca se nalazi čuveno selo Orašac. Ovo mesto zauzima poseban značaj u istoriji srpske državnosti i borbe za oslobođenje Srbije od turske vlasti, jer je upravo na ovom mestu podignut Prvi srpski ustanak. Na Sretenje, 15. februara 1804. godine, Karađorđe Petrović je jednom za svagda stavio tačku na tlačenje svoga naroda koji ga je istog dana proglasio za svog vožda. Danas je u Orašcu sve podređeno ovom važnom i velikom događaju srpske istorije. Naša je topla preporuka da posetite Muzej u Orašcu koji u svojoj postavi ima i krst nad kojim su se ustanici zakleli. Takođe, posetite i crkvu u Orašcu, spomenik Karađorđu, spomen-školu i spomen-česmu u Marićevića Jaruzi.

Risovačka pećina

Risovačka pećina predstavlja jedan od važnijih lokaliteta u Srbiji jer je tu uprvo otkriveno da su ovaj prostor nastanjivali davno iščezli neandertalci. Pećina je otkrivena sasvim slučajno, kada se urušio kamenolom. Risovačku pećinu krase i divni stalagmiti i stalaktiti, ali i stotine fosilnih ostataka izumrlih životinjskih vrsta. Pećina je otvorena za posetioce i dobro je uređena. Ako ste fascinirani dalekom prošlošću, spustite se u ove tajanstvene odaje.

Bukulja

Planina Bukulja se izdiže pokraj Aranđelovca i predstavlja svojevrsni prirodni štit od jakih vetrova.

Planina ima obeleženu pešačku staza koja nije toliko zahtevna, ali do vrha je moguće doći i automobilom, jer postoji asfaltirani put. Postoji nekoliko predivnih vdikovaca sa kojih se pruža neverovatan pogled. Odmorite se i napunite baterije tokom šetnje po prirodi.

Ukoliko ste se tokom ovog digitalnog putovanja zaljubili u ovaj mali šumadijski grad prirodnih lepota i duge istorije i tradicije, predlažemo vam da ga posetite. Aranđeovac nudi širok dijapazon smeštajnih jedinica za svačiji ukus.

Posetite sajt Aranđelovac smeštaj i nađite ono što vam odgovara. Obradujte sebe i svoje voljene fenomenalnim putovanjem u središte Šumadije, a mi vam pripremamo sledeće putovanje. 

Idi na vrh strane