Transaminaze drugačije se nazivaju aminotransferaze. To su unutarćelijski enzimi koji učestvuju u metabolizmu aminokiselina i ugljenih hidrata. Reakcija koja se time stvara omogućava telu da stvara određene vrste aminokiselina. Transaminaze se nalaze u visokim koncentracijama u jetri, mišićima i mozgu. 

Transaminaze su značajne u dijagnostici bolesti jetre, odnosno akutne infekcije i toksičnih oštećenja jetre, ciroze ili raka jetre; zatim, u dijagnostici bolesti pankreasa, mišića i srca – infarkt miokarda.

Transaminaze – vrednosti

U krvi su prisutni u dva oblika, kao AST i ALT.

ALT bi značila alanin aminotransferaza. Normalne vrednosti su 8 – 41 IJ/l.

Povišene vrednosti se nalaze kod akutnog oštećenja jetre koje može biti izazvano terapijom antibioticima, upotrebom gaziranih napitaka i tome slično, zatim kod virusnog hepatitisa, bolesti pankreasa, kao što je pankreatitis ili karcinom, kao i kod infarkta miokarda.

AST bi značila aspartat aminotransferaza. Normalne vrednosti su od 7 – 38 IJ/l.

Povišene vrednosti nam govore o infarktu miokarda, mišićnoj distrofiji, bolesti jetre kao što su hepatitisi, opstruktivna žutica, ciroza jetre.

ALP je alkalna fosfataza. To je enzim koji je najviše prisutan u epitelu tankog creva, kostima, jetri, bubrežnim tubulima, leukocitima i placenti. 

Normalne vrednosti su 78 - 217 U/l za muškarce, 68 - 234 U/l za žene.

Ukoliko su vrednosti ALP povišene, to lekarima govori o povećanoj razgradnji kostiju, kao i o mogućem razvoju osteoporoze, zatim o raznim bolestima kostiju.

Kada postoji prepreka u žučnim putevima, kao što je rak, kamen, ožiljno tkivo, karakteristično je povećanje ALP, a isto tako i kod nekih oboljenja jetre. 

Povišene vrednosti ALP ukazuju da je proces razgradnje i izgradnje kostiju u “punom jeku”, što je normalno samo u detinjstvu ili posle preloma kostiju. U svim drugim slučajevima, to je znak da nešto nije u redu. Još ćemo reći da su povećane vrednosti ALP normalne za trudnice u trećem trimestru trudnoće.

Transaminaze – iskustva

AST se nalazi i u srčanom i skeletnom mišiću, bubrezima, mozgu, pankreasu, plućima, leukocitima i eritrocitima, dok je ALT prisutna samo u jetri, te je zbog toga mnogo precizniji pokazatelj hepatocelularnog oštećenja. Kod bolesnika sa akutnim hepatitisom, aktivnost aminotransferaza je povišena više od 10 do 15 puta u odnosu na referentne vrednosti i po pravilu, aktivnost ALT je veća od AST. Stoga, u slučaju epidemijske pojave akutnog virusnog hepatitisa, važan je test određivanja aktivnosti ALT. 

Porast aktivnosti ALT/AST do 8 puta nije specifičan i može se naći kod bilo kog oboljenja jetre. Kod bolesnika sa hroničnim hepatitisom, aktivnosti AST/ALT su uvećane za 2 do 5 puta. 

Da bi određivanje AST/ALT bilo od relevantnog značaja, neophodno je njihovo kontinuirano praćenje, recimo u period od dva do tri meseca.

ALT/AST/ krvna slika – cena

Merenje ALT/AST u krvi, prosečna cena od 130 do 360 dinara. Vađenje krvi iz vene, u proseku bi trebalo izdvojiti 500 dinara.

*Cene su prikazane orijantaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Transaminaze
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

08.05.2017
Filip Milutinovic

One u svakom slucaju moraju da se lepo plate. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

24.04.2017
Lea Stankovic

Koliko samo mogu da vidim, mogu da se one urade bez nekih vecih problema. Sve ostalo je samo gubljenje vremena.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Po meni, kako god da okrenete, one predstavljaju nesto sto nije ni malo jeftino i sto u svakom slucaju kako pre tako i kasnije treba da se plati.

27.03.2017
Simona Vucinic

Po meni su one nesto sto adekvatno moze da se uradi iskljucivo detaljnim analizama.

10.03.2017
Todor Markovic

Sto se ovog problema tice, zaista on nije bas toliko veliki i tezak.

07.03.2017
Marta Dencevic

U svakom pogledu ovo je i vise nego osetljivo pitanje.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Kako go da okrenete, ovo je posebna vrsta transaminaza u koje treba da imate puno poverenje.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Mogu samo da kazem da ljudima koji su inace oboleli od raka, uvek rade ovakve analize.

23.01.2017
Petar Jankovic

Mogu samo da kazem da je sto se ovoga tice, veoma vazno da se opredelite za kvalitet. Drug stvari i nisu bas toliko vazne.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Sto se ovoga tice, zaista trebad a poznajete neko strucno i provereno mesto.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

One oznacavaju neki od problema sa jetrom. Pri tome, to su problemi koji mogu da budu veoma opasni.

29.11.2016
Jana Stankovic

Transaminaze su inace veoma osetljive na ispitivanje. Zato ako se vec odlucite da njih ispitate, mozete to da uradite bez problema u laboratoriji Vizim.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju ispitivanja transaminaza, ubedljivo je najbolj resenje kada biste mogli ta ispitivanja da uradite u laboratoriji Beo Lab.

22.09.2016
Marko Petrovic

Transaminaze su veoma osetljivo i delikatno pitanje za koje bi najbolje bilo da se licno odgovorno i savesno pozabavite sa njegovim resavanjem.

22.08.2016
Dusan Markovic

Delicno sam iz licnog iskustva upucen u ovu temu. Transaminaza oznacava nivo prisustva enzima u jetri . To se pre svega misli na AST i ALT.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Kada pricamo o transaminazama , uglavnom nazalost govorimo o situaciji koja nije najbolja po zdravlje covekama. Utvrdjivanjem transaminaza se zapravo ispituje koliko je povisen nivo enzima u jetri coveka.