Dodaj firmu

Sta su to trakaste zavese? Verovatno ste mnogo puta, čekajući u redu u banci ili pošti, razgledajući okolo, konstatovali da su zavese koje se tu nalaze veoma dekorativne i lepe. Reč je o trakastim zavesama, koje najčešće budu prvi izbor kada je u pitanju opremanje poslovnih prostora, mada se sve češće postavljaju i u stanove i kuće, najpre zbog svojih estetskih karakteristika, a potom i zbog lakog održavanja.

Šta su to trakaste zavese?

Ako smo vas na samom početku teksta „zagolicali“ kada je u pitanju nabavka novih zavesa, smatramo da je potrebno da vam ih približimo iz jednog drugog ugla.

Recimo, da vi muku mučite sa skidanjem zavesa, zatim njihovim pranjem, potom peglanjem i na kraju kačenjem... – sve ovo zvuči kao veoma naporan posao, a koji se radi prilično često, naročito u prostorima u kojima je dozvoljeno pušenje ili u stanovima koji gledaju na prometne saobraćajnice... 

Sa trakastim zavesama nema tih problema – one su veoma praktično i elegantno rešenje za efikasnu zaštitu od sunca i neželjenih spoljnih pogleda. Nekada su trakaste zavese bile „ozbiljne“, odnosno, u jednobojnim dezenima i kao takve koristile su se samo u poslovnim objektima, ali vremenom, zahvaljujući velikom izboru dezena i boja, pronalaze svoje mesto i u stambenim objektima.

Kako se rukuje trakastim zavesama?

Ovaj deo priče ne bi trebalo nimalo da vas brine, jer su one veoma jednostavne za rukovanje. Podešavaju se uz pomoć dva kanapa koji služe za rotiranje traka po vertikalnoj osi, čime se dobija osvetljenje ili zamračenje, i kanapom koji služi za povlačenje traka po garnišni (na taj način se dobija sklanjanje zavese u stranu i oslobađanje prostora). 

Lako će se uklopiti u vaš enterijer, jer se izrađuju u različitim veličinama, dezenima i bojama.

Od čega se sastoje trakaste zavese?

One su sačinjene od vertikalnih lamela, odnosno traka, koje su različitih materijala i boja. Ono što je njihova glavna karakteristika to je da imaju mogućnost procentualno različitog zamračenja.

Vrste trakastih zavesa

Postoje trakaste zavese sa manuelnim mehanizmom (perla i kanap), kao i sa motornim mehanizmom, koji omogućava povlačenje i okretanje traka po horizontali. Drugopomenuta vrsta sistema je veoma zgodna za poslovne prostore. Trakaste zavese se mogu postavljati i pod kosinama i u lukovima, što je horizontalno savijanje.

Trake koje čine trakaste zavese su širine 127 milimetara. Možete ih pronaći u 30 – 40 različitih boja i dezena. Sam materijal od koga su izrađene trakaste zavese je plastificirana tkanina. Osim od tkanine, postoje i PVC i aluminijumske trakaste zavese.

Koje su osobine trakastih zavesa?

Osobine trakastih zavesa zbog kojih su one tako popularne i omiljene, kao u poslovnim, tako i u stambenim objektima su antistatičnost, njihova karakteristika da ne skupljaju prašinu, nemaju nikakav miris i lake su za održavanje. 

Gde se mogu ugraditi trakaste zavese?

Mogu se montirati i na male staklene površine, ali isto tako i na velike ostakljene površine, gde pored osnovne zaštite od sunca i pružanja privatnosti, povećavaju estetski izgled savremenog enterijera.

Od čega se proizvode trakaste zavese?

Kao što smo napomenuli, trakaste zavese su izrađene od blago plastificiranog platna, koje je otporno na sunčevu svetlost. Tkanine su ravne, a njihove boje su postojane. Pošto ih karakteriše jednostavnost čišćenja, ako vam se i desi da se trakasta zavesa isprlja nečim masnim, lako ćete ukloniti mrlju. 

Prednosti trakastih zavesa

Trakaste zavese su zaokretne, što sve omogućava regulaciju količine i smera svetlosti, ili drugim rečima kazano, možete regulisati intimnost enterijera. To bi dalje značilo da ovakve zavese udovoljavaju apsolutno svim estetskim zahtevima za uređenje unutrašnjosti prostora. 

Osim toga što su zaokretne, trakaste zavese se mogu otvarati dvostrano ili jednostrano.

Aluminijumske trakaste zavese

Ovakve zavese se izrađuju od aluminijumskih traka, širine 89 mm. Izuzetno dekorativno izgledaju u svim prostorijama, pri čemu zadovoljavaju kriterijume sanitarnih uslova, pa ih često možemo susresti u zdravstvenim ustanovama.

Postoji standardna siva boja aluminijumske trake, koja može biti puna ili perforirana ili rupičasta. 

Trakaste zavese – iskustva

Možda niste znali, ali platnene trakaste zavese su tretirane antibakterijskim sredstvima i kao takve su otporne na razvoj bakterija. Postoje i takve tkanine koje se koriste za izradu zavesa, i one su nezapaljive, što ih sve čini dobrim izborom za bolnice, ordinacije i druge objekte koji zahtevaju takav tip zavesa.

Trakaste zavese – cena:

Kada govorimo o platnenim trakastim zavesama, minimalna obračunska mera je 1.5 m2, dok je minimalna obračunska visina 1.5 m. Maksimalna širina je 600 cm, a maksimalna visina je 400 centimetara. 

U tom smislu, cene se kreću od 12.67 evra sve do 30.25 evra. 

Što se tiče aluminijumskih trakastih zavesa, cena je u proseku od 24 do 30 evra po jedinici mere. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme oglašene ispod našeg teksta. 

Idi na vrh strane