Persijski tepih

Persijski tepih

 

Možda i nisu u tolikoj meri zastupljeni tako često u enterijeru tepisi kao nekada, ali ne bi trebalo izgubiti iz vida činjenicu da svaki prostor bez tepiha i staza deluje mnogo hladnije.

Mada se mnoge domaćice u današnje vreme ne mogu uporediti sa domaćicama, kakve su bile ranije po pitanju kućnih poslova, prosto zato što rade i van kuće, to ne bi trebalo svakako da utiče na uređenje doma. Zapravo mislimo na to da su tepisi donekle zahtevniji za održavanje, ali kada jednom pronađete odgovarajući način i odgovarajuća sredstva za to, neće vam više predstavljati nikakav problem. Činjenica je da nijedan stambeni prostor ne izgleda toplo i ušuškano ako nema tepihe, koliko god to neko želeo da prizna ili ne.

Kroz istoriju, tepisi nisu samo korišćeni da bi konkretni prostor bio zaštićen kada su niske temperature i da bi bilo manje prašine u njemu, već su imali i dekorativnu funkciju.

U tom smislu su naročito bili interesantni orijentalni, a posebno persijski tepisi.

Odmah da raščistimo da orijentalni i persijski tepisi nisu isto, ali jesu u velikoj meri slični. Ako upitate nekog stručnjaka, on će vam reći da su takozvani orijentalni tepisi oni, koji se isključivo rade ručno i prema tehnikama, koje su zastupljene na području Anadolije, današnjeg Irana, odnosno nekadašnje Persije, kao i Indije, Avganistana i Kine, te Pakistana i određenih delova na severu Afrike i na Balkanu. Pod tepisima orijentalnog karaktera se ne misli samo na tepihe koji su ručno rađeni, već i na ćilime.

Kada su u pitanju persijski tepisi, misli se na one, koji su nastali na području drevne Persije, što je teritorija današnje države Iran. Nije nepoznat podatak da postoje i pisani tragovi o takvim tepisima, u kojima se oni i te kako hvale najpre zbog vrhunske izrade.

Persijski tepih Pazirik

Možda ste čuli, a možda i niste da je Pazirik zvanično najstariji persijski tepih, koji je sačuvan. On je rađen specijalnom tehnikom, koja se i danas nalazi u primeni.

Takođe je interesantno pomenuti i to da se na Paziriku vrlo jasno razaznaju bordure, odnosno da je precizno odvojen središnji deo tog tepiha. Upravo na bordurama Pazirika se uočavaju motivi persijskih konjanika, kojih ima ukupno 28.

Pojedini istraživači smatraju da je to dovedeno u vezu istim tim brojem konjanika, koji u Persepolisu nose tron vladara, Ksera i prikazani su na tamošnjim reljefima.

A pored tog motiva, na njemu se uočava i prikaz životinje, koja je poznata kao žuti iranski jelen, a njeno stanište se nalazi u severnom delu zemlje, odnosno u oblasti Kaspijskog mora.

Persijski tepisi su naročito na ceni i dan danas, a što je i sasvim logično ukoliko se zna da Pazirik datira čak iz petog veka pre naše ere, što jasno pokazuje koliko je stara istorija izrade tepiha u tom području.

Firme povezane sa tekstom

BIRO - MARKETING - Belgijski tepisi Ragolle

Bulevar Kralja Aleksandra 133, Zvezdara, Beograd; Trogirski trg 5, Kruševac

Biro-marketing belgijski tepisi Ragolle nalaze se u Beogradu. Kompanija se bavi veleprodajom i maloprodajom kvalitetnih ekskluzivnih tepiha od prirodnih i veštačkih materijala.
Pročitaj više

Kuća tepiha

Majke Jugovića 16, Pukovnika Milenka Pavlovića 129

TZR "Kuca tepiha" se nalazi u Batajnici, na dve lokacije, i prepoznatljivi smo po velikom i ozbiljnom izboru: tepiha, staza, laminata, linoleuma, garnišni, ukrasnih slika, taburea, lustera, dušeka, itisona
Pročitaj više

Global tepisi

Ratarski Put 33a

Global tepisi po prvi put u Srbiji nudi najveći izbor persijskih i orijentalnih tepiha iz Irana, Indije, Pakistana, Nepala. U našoj ponudi nalazi se preko 5.000 tepiha visokog kvaliteta koje nabavljamo direktno od proizvođača sa dugogodišnjom tradicijom.
Pročitaj više

TepArt

Mačvanska 33/1

Ukoliko tragate za idealnim tepihom za Vaš dom, firma TepArt je prava adresa za Vas. Kod nas Vas očekuje veliki izbor ručno rađenih tepiha vodećih italijanskih proizvođača: LINIE DESIGN, ABC carpet & home, SITAP koji će oplemeniti Vaš dom.
Pročitaj više

Tepisi Venum

Belo Vrelo 2

Najkvalitetniji tepisi u Beogradu, očekuju Vas u prodavnici tepiha Venum. Iz naše ponude izdvajamo širok asortiman tepiha različitih oblika, dezena i veličina iz uvoza. Takođe, nudimo Vam i druge podne obloge za spoljnu i unutrašnju upotrebu.

Breza Enterijeri tepisi

Sretena Mladenovića Mike 52

Kao distributer tepiha renomirane belgijske fabrike BALTA, Breza Enterijeri nudi najfinije tepihe koji će učiniti Vaš životni ili radni prostor toplim i prijatnim. Moderni i prefinjeni tepisi raznih dimenzija, oblika i boja, iz naše ponude lako će se uklopiti u svaki enterijer

BEOMODA Tepisi

Sarajevska 73

Novootvoreni salon tepiha BEOMODA može da se pohvali raznovrsnom ponudom tepiha i staza modernih, neobičnih i tradicionalnih dezena, nežnih ili jarkih boja. Posetite nas i izaberite tepih sa stilom za Vaš životni ili radni prostor

Tepisi Mirković

Valjevskog Odreda 29, Bratstva i Jedinstva 59

Toplinom i udobnošću koju pruža, tepih je jedan od najvažnijih elemenata u opremanju enterijera. Firma Mirković nudi veliki izbor kvalitetnih tepiha različitih dimenzija i cena, na dve lokacije u Borči. Pored toga, u našoj ponudi su kreveti, dušeci, jastuci

Mara Home tepisi

Mileševska 44

Veliki izbor tepiha, podnih obloga i lux tepiha, materijala suptilnih varijacija u bojama, senkama i dezenima

Idi na vrh strane