Svila

0.0 | 0 ocena
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Svila
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Svila

Kada kažemo svila, odmah pomislimo na nežan i delikatan materijal. U našem tekstu možete da saznate razne korisne i zanimljive informacije o ovoj tkanini, o njenom poreklu, istoriji, a otkrićemo i jednu tajnu svile – zbog toga nastavite da nas čitate!

svila

 

Zanimljive činjenice o svili

Dakle, šta je svila? U pitanju je prirodno tekstilno vlakno, koje se dobija od čaure svilene bube. Verovatno znate da potiče iz Kine, i da je vekovima predstavljala glavni trgovački adut tadašnjih kineskih dinastija.

Sigurno ste čuli za Put svile, što je zapravo veliki trgovački put, koji je doprineo ubrzanom razvijanju civilizacija koje su bile međusobno udaljene, jer su se tako razmenjivala i razna naučno-tehnološka dostignuća.

U čemu je tajna svile?

Svila je počela da se proizvodi veoma davno, tačnije od 6000 do 3000 godine pre nove ere. Tajna svile je čuvana strogo, pod pretnjom smrtne kazne. Na primer, grčki filozofi su smatrali da svila raste na drveću.

Na Zapadu, proizvodnja svile je počela tek 552. godine Nove ere, i to na taj način što su dva nestorijanska monaha prokrijumčarila jaja svilene bube vizantijskom caru Justinijanu u Carigrad. Ovo je bio veoma hrabar poduhvat, zbog koga su mogli da budu pogubljeni, ali su ipak uspeli u svojoj zamisli i to tako što su jajašca svilene bube sakrili u bambusove štapove.

Šta su odlike svile?

Ili, zbog čega je svila tako skupocena i cenjena? Svila je tekstilno vlakno, koje ima veoma dobre kvalitete, i smatra se zdravim materijalom. To bi značilo da je ljudskoj koži izuzetno prijatna, uklanja suvišnu vlagu i vrućinu.

svila cena

 

Ono što će vas svakako začuditi, to je da ima izuzetno veliku nateznu tvrdoću, kao i veliku rastezljivost – od 20 – 25 %.

Ostale odlike svile su da je teško zapaljiva, dobar je izolator i anti-alergik. Na primer, dobro je imati posteljinu koja je izrađena od svile, jer ona odbija mikroorganizme.

Kada je reč o pomenutoj nateznoj tvrdoći, onda je zanimljivo naglasiti da je u istim dimenzijama jača od čelika; takođe, koristi se kod supersoničnih aviona i za gume kod profesionalnog biciklizma.

Svila – prodaja

Ukoliko želite da kupite svilu i da od nje sašijete savršenu haljinu, tada ćete se obratiti prodavnicama metraže, koje ovaj materijal prodaju na veliko i na malo.

Pre nego što se odlučite, dobro je da pogledate lepo osmišljene internet prezentacije firmi koje prodaju svilu, jer su materijali predstavljeni kroz kratki tekstualni opis, uz fotografije i jasno istaknute cene.

Ukoliko imate neku dilemu kod odabira, ljubazno i stručno osoblje će vam rado izaći u susret, da biste u potpunosti bili zadovoljni svojim izborom i kasnije odevnim predmetom koji će biti izrađen od svile.

Svila – cene:

Cene svile se kreću od 30 evra po metru dužnom, pa sve do 100 evra, što zavisi od kvaliteta materijala.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje se nalaze oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

05.02.2018
Milica Jovanovic

potrebna mi je svilena nit 2.4texa