Kada kažemo svila, odmah pomislimo na nežan i delikatan materijal. U našem tekstu možete da saznate razne korisne i zanimljive informacije o ovoj tkanini, o njenom poreklu, istoriji, a otkrićemo i jednu tajnu svile – zbog toga nastavite da nas čitate!

Pročitaj više

Izaberite neku od prodavnica gde možete naći ponudu za kupovinu SVILE

Beograd

Metraža i pozamanterija Velur
Metraža i pozamanterija Velur
Ulica Oslobodjenja 6 Pozovi

Već više od 20 godina u ponudi imamo veliki izbor pozamanterije, materijala za šivenje, modne tkanine, pribora za ručni rad...
Pročitaj više

Lilu Mar Modni Studio
Lilu Mar Modni Studio
Niška 17
Vračar Pozovi

Lilu Mar modni studio kroji i šije sve odevne kombinacija po meri. Mozete izabrati modele (haljine za sve prilike, venčanice, kapute kombinezone, suknje, sakoe ) iz kolekcije na osnovu kojih šijemo po vašim merama ili mozemo sašiti personaliz...
Pročitaj više

Eurostar Tex veleprodaja i maloprodaja tekstila
Eurostar Tex veleprodaja i maloprodaja tekstila
Mihaila Todorovića 14a, ( Konjarnik ) - veleprodaja
Zvezdara Pozovi

Bilo da Vam je potreban kvalitetan tekstil za Vašu radnju ili proizvodni pogon, preduzeće Eurostar Tex je prava adresa za Vas. Osnovna delatnost našeg preduzeća je veleprodaja i maloprodaja kvalitetnih i modernih materijala koji se uvoze di...
Pročitaj više

Šabac

Metraza Dragana Šabac
Metraza Dragana Šabac
Karađorđeva 52 Pozovi

Metraža Dragana iz Sapca nudi najveći izbor modne trikotaže, kao i proizvode za dekorisanje Vašeg stambenog i poslovnog prostora. Vrhunski kvalitet proizvoda i poštovanje dogovorenih rokova, preporučili su nas kod velikog broja zadovoljnih ...
Pročitaj više

Kada kažemo svila, odmah pomislimo na nežan i delikatan materijal. U našem tekstu možete da saznate razne korisne i zanimljive informacije o ovoj tkanini, o njenom poreklu, istoriji, a otkrićemo i jednu tajnu svile – zbog toga nastavite da nas čitate!

Zanimljive činjenice o svili

Dakle, šta je svila? U pitanju je prirodno tekstilno vlakno, koje se dobija od čaure svilene bube. Verovatno znate da potiče iz Kine, i da je vekovima predstavljala glavni trgovački adut tadašnjih kineskih dinastija.

Sigurno ste čuli za Put svile, što je zapravo veliki trgovački put, koji je doprineo ubrzanom razvijanju civilizacija koje su bile međusobno udaljene, jer su se tako razmenjivala i razna naučno-tehnološka dostignuća.

U čemu je tajna svile?

Svila je počela da se proizvodi veoma davno, tačnije od 6000 do 3000 godine pre nove ere. Tajna svile je čuvana strogo, pod pretnjom smrtne kazne. Na primer, grčki filozofi su smatrali da svila raste na drveću.

Na Zapadu, proizvodnja svile je počela tek 552. godine Nove ere, i to na taj način što su dva nestorijanska monaha prokrijumčarila jaja svilene bube vizantijskom caru Justinijanu u Carigrad. Ovo je bio veoma hrabar poduhvat, zbog koga su mogli da budu pogubljeni, ali su ipak uspeli u svojoj zamisli i to tako što su jajašca svilene bube sakrili u bambusove štapove.

Šta su odlike svile?

Ili, zbog čega je svila tako skupocena i cenjena? Svila je tekstilno vlakno, koje ima veoma dobre kvalitete, i smatra se zdravim materijalom. To bi značilo da je ljudskoj koži izuzetno prijatna, uklanja suvišnu vlagu i vrućinu.

Ono što će vas svakako začuditi, to je da ima izuzetno veliku nateznu tvrdoću, kao i veliku rastezljivost – od 20 – 25 %.

Ostale odlike svile su da je teško zapaljiva, dobar je izolator i anti-alergik. Na primer, dobro je imati posteljinu koja je izrađena od svile, jer ona odbija mikroorganizme.

Kada je reč o pomenutoj nateznoj tvrdoći, onda je zanimljivo naglasiti da je u istim dimenzijama jača od čelika; takođe, koristi se kod supersoničnih aviona i za gume kod profesionalnog biciklizma.

Svila – prodaja

Ukoliko želite da kupite svilu i da od nje sašijete savršenu haljinu, tada ćete se obratiti prodavnicama metraže, koje ovaj materijal prodaju na veliko i na malo.

Pre nego što se odlučite, dobro je da pogledate lepo osmišljene internet prezentacije firmi koje prodaju svilu, jer su materijali predstavljeni kroz kratki tekstualni opis, uz fotografije i jasno istaknute cene.

Ukoliko imate neku dilemu kod odabira, ljubazno i stručno osoblje će vam rado izaći u susret, da biste u potpunosti bili zadovoljni svojim izborom i kasnije odevnim predmetom koji će biti izrađen od svile.

Svila – cene:

Cene svile se kreću od 30 evra po metru dužnom, pa sve do 100 evra, što zavisi od kvaliteta materijala.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje se nalaze oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

    Iskustva i preporuke posetilaca

    Milica Jovanovic
    05.02.2018 04:41

    potrebna mi je svilena nit 2.4texa