Šargarepa (Daucas carota) vitka jestiva, u botanici svrstana u korensko povrće (root vegetables) zajedno sa rođacima celer, paštrnak i peršun. Iako je nama najpoznatija narandžasta, postoji u mnogo različitih boja I bere se u različitim stadijumima zrelosti. Kultiviše se još od antičkog vremena, zastupljena u medicini Azije i Evrope u komercijalnu upotrebu dolazi tek u 16. i 17.veku. Izuzetan je izvor vitamin A koji sprečava gubitak vida i vatamina C koji štiti telo od bolesti.
Vitamini: C, A, K
Minerali: Kalcijum, Magnezijum, Kalijum, Folat i vlakna potrebna varenju.
Zdravstvena vrednost mikrošargarepe: Poboljšava vid, Podiže imuni sistem, Reguliše šećer u krvi, Sprečava degeneraciju oka - (makule), Redukuje rizik od kancera i šloga, Sprečava srčana oboljenja, Redukuje visok krvni pritisak, Održava zdravlje organa za varenje, Poboljšava zdravlje kože, Poboljšava rad bubrega, Redukuje šlog i srčani udar…
Intenzivnog je ukusa šargarepe, gorko, slatkasto opor. Ne može se pohvaliti ukusom u hrani zato je odlična za smuti, sokove, dodatak salatama.
Kategorija: | Zdrava hrana Beograd |
Podkategorija: | Super hrana Beograd |
Objavljeno: | 09.03.2023. |
# ID Oglasa: | 089778 |
Firma: | Mikrobilje Dr Green Thumb |
Website: | www.forrest.rs |