Kada kazemo stare uniforme, tada prvenstveno mislimo na uniforme srpske vojske, koje su naši vojnici nosili od Prvog srpskog ustanka i dalje kroz istoriju.

Pročitaj više

Izaberite neku od antikvarnica koje u svojoj ponudi imaju STARE UNIFORME

Beograd

Antikvarnica Gadafi
Srđana Aleksića bb (Okretnica autobusa 75)
Novi Beograd

Antikvarnica Gadafi se bavi otkupom sledećih vrsta predmeta: vojni predmeti, umetničke slike, satovi, i ostalih predmeta (markice, stari novac, penkala, ogledala)...
Pročitaj više

Pre 22 h poslednji put pozvana firma

Kada kazemo stare uniforme, tada prvenstveno mislimo na uniforme srpske vojske, koje su naši vojnici nosili od Prvog srpskog ustanka i dalje kroz istoriju.

U našem tekstu možete da saznate sve zanimljive i korisne informacije o starim uniformama, koje vrste su najpopularnije, gde možete da date uniforme u otkup, a gde ih možete kupiti, kao i koja bi cena bila i slično.

Koje su najpopularnije vrste starih uniformi?

Na putu srpskih vojnika od Orašca pa do današnjeg dana, verovatno se nije ništa menjalo toliko često kao što su to bile uniforme koje su nosili. Revolucionarna Srbija iz Prvog srpskog ustanka, imala je svoju vojsku, a jedan od popečitelja je bio za nju zadužen. To su bila vremena u kojima je ponestajalo sve, tako da je bilo teško baviti se uniformisanjem oružanih snaga, iako je to uvek bilo jako važno pitanje.

Regulaši, ili pripadnici regularne armije, ipak su imali određeni standard kada je uniforma u pitanju. U Vojnom muzeju u Beogradu, moguće je pogledati kako je izgledala odora srpskog soldata iz tog vremena. Slobodno možemo da zaključimo da je estetika i lepota te uniforme takva da bi se svaka zemlja na svetu ponosila svojom istorijom.

Ta uniforma je izgledala tako što se preko crvene anterije nosio smeđi ogrtač koji se nije zakopčavao, a tu se nalazio i višeslojni pojas u crveno-plavo-beloj kombinaciji boja, kao i fustanele u beloj boji i čakširi.

Na nogama, nošeni su opanci, dok je na glavi vojnika bila crvena kapa koja je imala plavu kićanku.

Međutim, ovde je bitno naglasiti da sve jedinice ni u to vreme nisu bile jednako obučene, pa je drugu varijantu činila uniforma gde se na glavi nosi tamni čako, koji je bio uobičajen u to doba, a uz to kaput i tradicionalna torba.

U toku kasnijih godina, uniforme su sve više zamenjivane opšteevropskim modelima, a to je zavisilo od uticaja spoljnopolitičkih okolnosti.

Otkup starih uniformi

Ukoliko posedujete staru uniformu, koju želite da date u otkup, tada su antikvarnice prava mesta za vas. Antikvarnice predstavaljaju jedan most, između ljudi kojima stare a vredne stvari nisu više potrebne, i onih drugih, strastvenih kolekcionara koji jedva čekaju da u svoju bogatu zbirku uvrste još jedan pažljivo odabrani predmet.

Kada donesete staru uniformu kod antikvara, on će je proceniti i reći će vam realnu cenu koju možete da dobijete za istu.

Prodaja starih uniformi

Kao što smo naveli, ako skupljate starine, odnosno antikvitete, tada je dobro da posetite antikvarnice i uverite se u bogatu ponudu koju one imaju.

Stare vojničke uniforme potiču iz raznih istorijskih perioda, različite su očuvanosti i cena, a ukoliko vam je potreban dodatni savet pri odabiru, stručno osoblje antikvarnice će vam rado izaći u susret.

Koliko se kreću cene starih uniformi?

Cene se kreću u rasponu od 40 evra do 150 evra i naviše, što zavisi od vrste uniforme, vremena iz koga potiče, njene očuvanosti...

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da lično kontaktirate antikvarnice koje su oglašene ispod teksta koga ste upravo pročitali.

Ostavite komentar
Ocenite firmu