Dodaj firmu

Licencirani domovi za stara lica - po čemu se razlikuju od nelicenciranih?

; Ažurirano 29.01.2024.
Licencirani domovi za stara lica - po čemu se razlikuju od nelicenciranih?

Potrebno je sa puno pažnje odabrati dom za stara lica, a kada već dođe do toga da moramo roditelje ili starije rođake u njih da smestimo.

Na našu žalost, postoje domovi za stara lica koji su izgubili licencu za rad, odnosno kod kojih je prisutna zabrana, a koju je izdalo nadležno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Šta podrazumeva licenca domova za stara lica?

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u obavezi da izda licencu za domski smeštaj, a ukoliko dom za stara lica zadovoljava propisane uslove.

U principu se to odnosi na obrazovnu strukturu, koja mora biti usklađena sa zahtevima i standardima, zatim na predviđeni broj zaposlenih i adekvatnu opremljenost prostora.

Tek nakon što komisija nadležnog ministarstva izađe na teren i proceni uslove u određenom domu, biće izdata i validna licenca.

Licencirani domovi za stara lica - po čemu se razlikuju od nelicenciranih?

Praktično rečeno, jedina sigurnost korisnika usluga koje nude domovi za stara lica, odnosno njihovih rođaka jeste posedovanje licence za rada konkretnog doma, a koja je izdata od nadležnih u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. A kada jedan dom za smeštaj odraslih i starih lica poseduje ovu licencu, to znači da u potpunosti zadovoljava sve zahteve, koji su propisani zakonom, odnosno odgovarajućim standardima.

Na zvaničnom veb sajtu ovog ministarstva je naveden precizan spisak licenciranih domova za stara lica na području Beograda, odnosno u ostalim delovima Srbije, te na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Upravo na tom sajtu se može naći i spisak izdatih zabrana za rad domova za smeštaj starih lica i odraslih.

Uopšteno govoreći, ukoliko određeni dom za smeštaj starih lica nema licencu za rad, to jednostavno znači da nije ispunio zahteve koji su navedeni u aktuelnim standardima i zakonu, pa u tom smislu nadležni u okviru konkretnog ministarstva nisu bili u mogućnosti da izdaju licencu.

Mahom se licencirani domovi za stara lica trude da unaprede poslovanje i da korisnicima pruže najbolju moguću negu. Zato se uvek treba odlučiti za takve domove, te svakako izbegavati one koji su nelicencirani ili koji su izgubili licencu zbog nepoštovanja odredbi zakona, odnosno zbog neusklađenosti sa važećim standardima.

Idi na vrh strane