Dodaj firmu

Koji su uslovi za upis u starački dom?

; Ažurirano 17.01.2024.
Koji su uslovi za upis u starački dom?

Ukoliko neko želi da smesti svoje roditelje ili starije rođake u dom za stara lica, koji je u državnom vlasništvu, moraće da prođe vrlo strogu proceduru. Ali, za razliku od državnih domova za smeštaj starih lica, u privatnima je postupak prijavljivanja vrlo jednostavan. Celokupna procedura je u velikoj meri brza, a od dokumenata se zahteva, praktično rečeno, samo ono osnovno.

U određenim situacijama korisnik može tražiti podršku Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, a koje će pokriti makar deo troškova boravka lica u staračkom domu u državnom vlasništvu, sve u zavisnosti od toga kakvo je njegovo trenutno materijalno stanje.

Da bi neko bio smešten u državni dom za stare, potrebno je da bude ispoštovana u potpunosti procedura, kao i ispunjeni svi uslovi, koji su zakonom propisani.

Nasuprot tome, ako neko želi da bude smešten u privatni dom za stare, postupak je mnogo jednostavnije i brže.

Podrazumeva se da će prvo biti izabran odgovarajući starački dom, a posle toga i ostvaren kontakt sa zaposlenima, a zarad pribavljanja dodatnih informacija.

Na svu sreću, nije potrebno priložiti mnogo dokumentacije tom prilikom, već jednostavno izvršiti prijavu i popuniti obrazac, koji je dostupan u konkretnom domu.

Ipak, vrlo je važno i da za svakog korisnika budu dostavljeni najsvežiji lekarski nalazi, zatim naravno lična karta i njegova zdravstvena knjižica.

Podrazumeva se da osoba, koja ima u tom slučaju odgovornost za konkretno staro lice, takođe ima obavezu da priloži svoju ličnu kartu prilikom prijavljivanja za korišćenje usluga doma za stare.

A ono o čemu treba posebno voditi računa jeste što postoje domovi za stare, koji su se ipak ograničili u vezi sa prijemom korisnika. Naime, iako većina njih u principu prima korisnike bez obzira u kakvom se zdravstvenom stanju nalaze, ima i onih staračkih domova koji su to vrlo jasno definisali, te određenu kategoriju ljudi prosto ne primaju, pa se treba prethodno dobro raspitati i o tome.

Idi na vrh strane