Dodaj firmu

Kako da pomognete vašim najmilijima da se prilagode životu u staračkom domu?

; Ažurirano 16.01.2024.
Kako da pomognete vašim najmilijima da se prilagode životu u staračkom domu?

Zadovoljstvo starijih u staračkom domu proizilazi iz brige o njima, adekvatne nege i medicinske pomoći i dobre socijalne sredine. Sa druge strane porodica je pošteđena dodatnih obaveza što ume da sačuva njihov međusobni odnos bez međusobnog optuživanja. Ipak, dešava se da pojedini stanovnici ne mogu da se prilagode životu u staračkom domu i da počinju da pate od depresije. Ukoliko je to i vaš slučaj možete učiniti mnogo da se taj osećaj umanji ili potpuno prevaziđe.

Možete pomoći svojoj voljenoj osobi da bude sigurna, zdrava i srećna redovno proveravanjem da osoblje staračkog doma zadovoljava sve njihove zdravstvene potrebe.

Zašto je važno da vaši najmiliji budu srećni?

Dokazano je da osećaj mira, spokoja i sreće kod starijih i te kako utiče na njihovo zdravlje te da njihov subjektivni doživljaj života u staračkom domu utiče na pogoršanje ili poboljšanje njihove zdravstvene situacije.

Kako da održite pozitivan stav koji imaju vaši namiliji prema životu u staračkom domu i tako im pomognete da se u potpunosti prilagode?

Najvažnije da budete uključeni, da oni steknu utisak da vas stvarno zanima njihov život tamo, a ne da ih tamo odvodite da bi ih se rešili.

Dobar način za sam početak pozitivnog razmišljanja je pomaganje vašoj voljenoj osobi da se useli u starački dom. Na taj način  od početka možete uočiti određene probleme i možete raditi na njihovom praćenju.

Odatle treba da podstaknete svoje najmilije da grade prijateljstva i ostanu aktivni. Obe ove stvari mogu  pomoći vašem starijem da se prilagodi svom novom domu.

Ako se vaša voljena osoba sada mora osloniti na vas zbog svojih zdravstvenih potreba, trebali biste osigurati da dom pruža najbolje usluge kroz redovne preglede i negu.

Olakšajte im preseljenje u starački dom koji može biti veoma stresan za stare, jer su mnogi ceo svoj život proveli u jednom domu,a nakon toliko godina moraju da ga napuste. Prođite sa njima preseljenje i objasnite im sve dobre stvari koje će im biti na raspolaganju u domu.

Ponesite sve njihove važne lične stvari, slike, uspomene i ukrasite njihovu sobu da što više podseća na staru. Dobra opcija je ukoliko je i njihov supružnik živ da bude u istom domu. To će im pomoći da se osećaju kao da su na svom terenu i biće spokojniji.

Podstičite stvaranje novih veza i prijateljstava.

Ukoliko primetite da još neko od stanovnika voli pecanje kao i vaš deka, pokušajte da ih upoznate. Tako će oni početi da uviđaju da novi dom pruža obilje novih mogućnosti i prijateljstava.

Podstičite ih da učestvuju u aktivnostima koje se uvek organizuju u domu za stare u zavisnosti od njihovih interesovanja. To je dobra prilika da pronađu nove prijatelje sličnih interesovanja što će im probuditi osećaj pripadanja.

Redovno posećujte voljenu osobu i pratite njeno zdravlje. Imajte na umu bilo kakve promene u njihovom izgledu ili ponašanju. Izgledaju li uplašeni ili zbunjeni? Imaju li novih posekotina, ogrebotina ili modrica? To bi mogli biti znakovi zlostavljanja.

Izrazite zabrinutost članovima osoblja.

Ako se stvari ne poboljšaju, preduzmite akciju. Najbolji domovi za negu slušaće brige svojih stanovnika - i vaše - kako bi bili sigurni da su svi zadovoljni.

Ako starački dom ne zadovoljava vaše potrebe, razmislite o preseljenju voljene osobe. Iako je ovo možda teško, vrijedno je svog vremena da čuvate svog seniora.

Ako sumnjate na zlostavljanje ili ozbiljno zanemarivanje, odmah poduzmite mere. Proverite da li je voljena osoba na sigurnom, i prijavite sve sumnje na zlostavljanje ili zanemarivanje.

Idi na vrh strane