Dodaj firmu

Domovi za stare Konjarnik

; Ažurirano 29.01.2024.
Domovi za stare Konjarnik

Iako u svakom naselju voždovačke opštine postoje prostori namenjeni za boravak pokretnih, ali isto tako i nepokretnih i polupokretnih starih lica, čini se da je najveći broj njih u ovom naselju, čiji jedan deo zauzima teritoriju opštine Voždovac, dok drugi pripada području beogradske opštine Zvezdara.

Domovi za stare Konjarnik

Ne samo da se naročita pažnja obraća na kvalitet usluge za koju su specijalizovani, već brojni domovi za stare Konjarnik nastoje i da smeštaj bude maksimalno kvalitetan.

Zato i ne čudi što u mnogima od njih, recimo uopšte ne postoje pragovi, a kako bi čak i oni stanari koji su invalidskim kolicima ili se teže kreću, mogli da koriste bez ikakvih poteškoća sve sadržaje koje institucije ovog tipa nude. Takođe u većini njih postoji i dvorište, koje je lepo uređeno i u kome stanari borave tokom toplijih dana.

Smeštajne jedinice su sačinjene od apartmana, a u njima uglavnom borave dve osobe, s tim što su u ponudi i oni domovi za stare Konjarnik koji nude smeštaj samo za jednog korisnika, odnosno za njih troje ili četvoro istovremeno. Svaki apartman poseduje televizijski prijemnik, ali ima i sopstveno kupatilo, kao i kuhinjski i trpezarijski deo, te onaj koji je namenjen dnevnom boravku stanara.

U okviru samog doma postoji zajednička trpezarija, u kojoj se serviraju obroci stanarima, s tim da po potrebi oni mogu biti posluženi i direktno u sobama. Izuzev tri glavna obroka, domovi za stare Konjarnik obezbeđuju i dve užine, a ukoliko je korisnik na specijalnom režimu ishrane, njemu se obroci odvojeno pripremaju.

Higijena je na visokom nivou u svakoj ustanovi ovog tipa, tako da se svakodnevno čiste hodnici i zajedničke prostorije, dok se isto tako redovno svakom stanaru menja posteljina. Ponuđene su i usluge pranja veša svakog korisnika, kao i peglanje, a osim peškira u cenu su uračunata i sredstva za ličnu higijenu, a primarno sapun i toaletni papir.

O svim stanarima brine stručno medicinsko osoblje, tako da su 24 časa prisutni glavna sestra, jedna ili dve medicinske sestre i nadležni lekar.

Svakoga dana se vrši provera zdravstvenog stanja svakog korisnika usluga ove institucije, a koja uključuje ne samo merenje pritiska i nivoa šećera u krvi, nego i proveru telesne temperature.

Ukoliko se bude za tim ukazala potreba, određeni stanar će biti poslat da izvrši dodatne analize ili preglede. Takođe je potrebno reći i to da domovi za stare Konjarnik, osim sa službom hitne pomoći Beograda, sarađuju i sa brojnim laboratorijama, kao i sa privatnim i državnim medicinskim institucijama, koje postoje na teritoriji glavnog grada.

Osim fizikalne terapije, korisnicima usluga se nude i različite vrste masaža. Takođe mogu koristiti i manikirske i pedikirske usluge, te po potrebi angažovati kozmetičare i frizere.

Da bi olakšali rođacima korisnika usluga, odnosno njihovoj deci, zaposleni u ovim institucijama će se potruditi da ih redovno informišu o njihovom zdravstvenom stanju. A ukoliko oni ne žive u Srbiji, sa njima će komunicirati elektronski, tako da će im izveštaje o stanju njihovih roditelja, odnosno rođaka mejlom slati u dogovoreno vreme.

Idi na vrh strane