Dodaj firmu

Domovi za stare Karaburma

; Ažurirano 29.01.2024.
Domovi za stare Karaburma

Osnovni cilj koji pred sobom imaju starački domovi, koji se nalaze kako u gradu Beogradu, tako isto i u celoj našoj zemlji, jeste da se najstarijim sugrađanima obezbedi mirna i lepa starost. Naravno da je najlepše kada o njima mogu da brinu njihova deca, ali je činjenica da postoje situacije kada su upravo domovi za stare najbolje moguće rešenje.

Sve to se posebno odnosi na one slučajeve kada su u pitanju dementne ili polupokretne, odnosno nepokretne, to jest starije osobe koje nisu u stanju da same o sebi vode računa.

Domovi za stare Karaburma

Posebna pažnja se obraća upravo na te kategorije stanara, pa osim nesmetanog kretanja kroz celokupan prostor, domovi za stare Karaburma nude i smeštaj u krevetima koji poseduju takozvane antidekubitne dušeke, a u ponudi su i profesionalni električni bolnički kreveti, što značajno olakšava i stanarima doma i njegovim zaposlenima. Takođe, u okviru svog skoro svake institucije ovog tipa na području Karaburme ne postoje pragovi, što omogućuje nesmetano korišćenje invalidskih kolica.

Moramo naglasiti da apsolutno svi domovi za stare Karaburma imaju obavezu da poseduju dozvolu za rad, a koju na području naše zemlje izdaje Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

O svakom stanaru brigu vodi kvalifikovano medicinsko osoblje, koje čini kako doktor, tako i medicinska, odnosno glavna sestra. Svi oni imaju adekvatno radno iskustvo, te lako mogu da reše svaku neočekivanu situaciju.

Inače na dnevnoj bazi se sprovodi kontrola zdravlja svih prisutnih, tako da domovi za stare Karaburma obezbeđuju i merenje krvnog pritiska i proveru telesne temperature svakome od njih, a stručno osoblje naročito vodi računa o tome da li korisnici usluga uzimaju propisanu terapiju.

Ukoliko bude bilo potrebe, zaposleni u ovim institucijama će se obratiti službi hitne pomoći grada Beograda sa kojom imaju uspešnu dugogodišnju saradnju. Takođe sarađuju i sa brojnim laboratorijama, ali i državnim i privatnim medicinskim institucijama, a čije usluge po potrebi koriste.

Higijena u ovim ustanovama je na visokom nivou, tako da se redovno menja posteljina, a svaki korisnik usluga dobija dovoljnu količinu sapuna za svakodnevnu higijenu, dok je obezbeđen i toaletni papir i peškiri, te usluge peglanja i pranja veša svakog stanara.

Shodno ukupnim smeštajnim kapacitetima, korisnici usluga mogu odabrati da li žele da budu smešteni u jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi, a postoje i oni domovi za stare Karaburma u kojima su smeštajne jedinice namenjene za troje ili četvoro stanara. Svaka od njih, osim sopstvenog kupatila i kuhinje, poseduje i deo za ručavanje, kao i dnevni boravak, ali isto tako i televizijski prijemnik.

U skoro svakoj ustanovi ovog tipa postoji zajednički trpezarijski i deo za dnevni boravak, a ishrana je bazirana na ukupno pet obroka u toku dana, od čega su tri glavna, a dve užine.

Svi korisnici usluga u ovim ustanovama imaju mogućnost i korišćenja masaža, dok domovi za stare Karaburma obezbeđuju i usluge frizera, manikira i kozmetičara, kao i pedikira za sve svoje stanare.

Idi na vrh strane