Dodaj firmu

Domovi za stare Dorćol

; Ažurirano 29.01.2024.
Domovi za stare Dorćol

Kada dođe momenat da deca više ne mogu da vode računa o svojim roditeljima, jer imaju sasvim dovoljno obaveza sa svojom porodicom, logično se nameće pitanje kako da im pomognu, a posebno ako otac i majka ne mogu sami da brinu o sebi.

Kao najbolje rešenje u tom slučaju se nameću domovi za stare, a srećna okolnost je što njih širom Srbije ima sve više i više.

Izuzev na brojnim gradskim opštinama, njih ima i u starom jezgru grada Beograda, a obično su smešteni u mirnim dorćolskim ulicama, te svim stanarima pružaju ne samo komfor, nego i mir koji im je u tom periodu života svakako neophodan.

Domovi za stare Dorćol

Tokom boravka o korisnicima usluga ovih specijalizovanih institucija brinu ne samo medicinske sestre, nego i lekari opšte prakse, ali i mnogi drugi specijalisti, koji shodno potrebama bivaju angažovani. Inače domovi za stare Dorćol funkcionišu po principu neprekidnog nadzora od strane medicinskog osoblja, koji brinu i o tome da li su stanari uzeli terapiju koja im je propisana, ali i o njihovom psihičkom zdravlju.

Svakodnevno se sprovode uobičajene analize zdravstvenog stanja svakog pacijenta, a kojom prilikom se proverava telesna temperatura i krvni pritisak, s tim da na osnovu procene lekara mogu da budu urađene i različite druge analize.

Sve institucije ovog tipa imaju odličnu saradnju kako sa službom hitne medicinske pomoći glavnog grada, tako isto i sa mnogim drugim specijalizovanim medicinskim ustanovama, a primarno sa laboratorijama i bolnicama.

Podrazumeva se da o čistoći posebno vode računa domovi za stare Dorćol, tako da ja u cenu boravka uračunato i sve što je neophodno za svakodnevnu higijenu stanara (sapuni, toaletni papir, peškiri i ostalo). Redovno se menja posteljina na krevetima, a u okviru ovih specijalizovanih institucija se vrši kako pranje veša korisnika, tako i njegovo peglanje.

Kada je u pitanju ishrana, gotovo svaki starački dom u ovom delu prestonice zemlje ima zaposlenog i nutricionistu, koji posebnu pažnju obraća na pripremu obroka za one korisnike usluga, koji za tim imaju potrebu, kao što su na primer oboleli od šećerne bolesti. Inače domovi za stare Dorćol služe ukupno pet obroka tokom jednog dana, a što se odnosi na tri glavna i dve užine.

U principu je prostor u okviru svakoga od njih prostran, a apartmani i sobe su namenjene boravku samo jedne osobe ili njih dvoje, dok u ponudi postoje i oni starački domovi, koji imaju smeštajne jedinice za troje ili četvoro korisnika usluga. Izuzev kupatila, svaki apartman poseduje i televizijski prijemnik, kao i grejanje, odnosno prostor za dnevni boravak i kuhinju. Posebna pogodnost jeste što u svakoj instituciji ovog tipa postoji mogućnost za nesmetano funkcionisanje polupokretnih i nepokretnih pacijenata.

Na zahtev korisnika usluga se obezbeđuju i brojne pogodnosti, a u smislu da su dostupne usluge kako manikira i pedikira, tako isto i frizera, ali i mnogih drugih stručnjaka, što ima za cilj značajno poboljšanje kvaliteta života svih stanara doma.

Isto tako se organizuju i izleti, a mahom su u pitanju neke bliže destinacije, mada svi domovi za stare Dorćol imaju i prostrana dvorišta, u kojima tokom toplijih dana mogu da borave stanari.

Posebna pogodnost je i to što osoblje svakog staračkog doma u centru Beograda može informacije o stanju bilo kog pacijenta njegovoj deci ili rodbini da pošalje i na mail, a u slučaju da oni ne žive u zemlji ili iz nekog razloga nisu u prilici da često posećuju svoje roditelje ili rođake.

Zahvaljujući gotovo idealnoj lokaciji, svi domovi za stare Dorćol su lako dostupni, a u okviru većine njih postoji i namenski parking za goste.

Idi na vrh strane