Dodaj firmu

Domovi za stare Banjica

; Ažurirano 29.01.2024.
Domovi za stare Banjica

Potpuno je svejedno da li stariji ljudi žive na području beogradskog naselja Banjica, odnosno opštine Voždovac ili u nekom drugom kraju srpske prestonice, zato što oni smeštaj mogu naći u odgovarajućoj specijalizovanoj instituciji, koja se u ovom delu grada nalazi.

Zaista ih ima sasvim dovoljno za zadovoljenje svačijeg ukusa i potreba, te se podrazumeva da domovi za stare Banjica maksimalno poštuju sve zakonske odredbe i naravno, moraju posedovati sve propisane dozvole za obavljanje ove delatnosti.

Domovi za stare Banjica

Prvo i osnovno sa čime moraju biti upoznati i budući korisnici usluga ovih institucija i njihova deca, odnosno rođaci, jeste da domovi za stare Banjica moraju imati i propisno uređeno i prostrano dvorište, jer tako navode važeći standardi.

Osim toga, važno je naglasiti i da se u unutrašnjosti ovih objekata zakon poštuje, tako da u svakom od njih ne bi trebalo da postoje pragovi, kako bi bilo omogućeno nesmetano korišćenje svih sadržaja institucije čak i onim stanarima, koji koriste invalidska kolica za kretanje.

Naravno da se naročita pažnja obraća na kvalitet smeštaja, tako da domovi za stare Banjica nude mahom apartmane i stanove koji su namenjeni boravku jednog ili dvoje korisnika usluga, mada postoje i one institucije ovog tipa u kojima se nalaze apartmani, predviđeni za boravak troje ili četvoro ljudi. A svaka smeštajna jedinica osim kuhinje i sopstvenog kupatila, poseduje i dnevni boravak, kao i trpezarijski deo.

Posteljina se redovno menja, a stanarima su na raspolaganju i usluge kako pranja ličnog veša, tako isto i peglanja. Izuzev peškira i toaletnog papira, u cenu su uračunata i kozmetička sredstva namenjena stanarima, a svakodnevno se vrši čišćenje zajedničkih prostorija i hodnika staračkih domova u tom delu grada.

Svakoga dana stanari imaju tri obroka, kao i dve užine, koji bivaju servirani u zajedničkoj trpezariji, mada domovi za stare Banjica obezbeđuju i serviranje hrane u sobama korisnika, a po potrebi.

Svakako postoji i zajednički prostor namenjen druženju i obavljanju različitih zabavnih i društvenih aktivnosti, u kojima učestvuju svi zainteresovani stanari.

Medicinsko osoblje ove institucije svakoga dana vrši proveru zdravstvenog stanja pacijenata, tako da osim provere telesne temperature i krvnog pritiska, oni sprovode i merenje nivoa šećera u krvi, a u skladu sa rezultatima, stanare upućuju po potrebi i na dalje analize.

Takođe svi domovi za stare Banjica imaju odličnu saradnju kako sa službom hitne pomoći u Beogradu, tako isto i sa brojnim državnim, ali i privatnim medicinski klinikama, odnosno laboratorijama.

Posebna pažnja se obraća na negu nepokretnih i polupokretnih bolesnika, a za njih su obezbeđeni posebni antidekubitni dušeci, s tim što su u ponudi i oni domovi za stare Banjica, u okviru kojih se nalaze liftovi, a kako bi bilo što lakše kretanje svim stanarima.

Pored uobičajenih medicinskih usluga, ove institucije svojim korisnicima nude i fizikalnu terapiju, kao i masaže, ali i usluge manikira, frizera i kozmetičara, te pedikira.

Idi na vrh strane