Staklo

0.0 | 0 ocena
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Staklo
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Staklo

U svom stanu ili poslovnom prostoru, svako od nas ima mnogo premeta od stakla. Stakleni su prozori, vrata, trpezarijski i klupski stolovi, ustakljene su slike, lusteri su od stakla, te razni predmeti, kao što su čaše, flaše, činije, vaze, akvarijumi, ogledala i mnogo toga drugog... Evo, još jednog primera: ako dok čitate tekst, koristite naočare, i one su sačinjene od stakla. 

 

 

Da li ste se nekada zapitali kako je uopšte nastalo staklo i od čega se sastoji kada je providno i možemo jasno gledati kroz njega?

Kako se pravi staklo?

Skoro sve vrste stakla se prave od peska koji sadrži silicijum-dioksid, to jest od drobljenog kvarca. Pesak u sebi ima i malo gvožđa, koje daje staklu izrađenom od običnog peska zelenkastu boju.

Međutim, da bi se dobilo bezbojno staklo, potpuno čisto, staklu se mora dodati određena količina selena. Interesantno je šta se sada događa: taj mineral daje staklu blago crvenkastu nijansu, koja poništava zelenu, pa dobijamo sasvim prozirno staklo!

U svakodnevnom životu, pojavljuje se potreba za staklima u raznim bojama, pa se tako pesku dodaju različiti elementi: za tamnoplavu boju, dodaje se kobalt; da bi se dobila ljubičasta, dodaje se mangan; a ako hoćemo zeleno staklo, dodaćemo još gvožđa...

Prvo što se radi u proizvodnji stakla jeste da se pesak istopi. Pri tome, zagreva se do veoma visoke temperature, i to od 1704 stepena Celzijusova. Staklo od koga se prave prozori, ogledala, sijalice, čaše i sl. sadrži sodu i kreč. Ovo staklo ima osobinu velike izdržljivosti i veoma lako se oblikuje dok je vruće. 

Pored peska, kreča i natrijum-karbonata, potrebno je da ima i određenu količinu oksida magnezijuma, oksida aluminijuma i borne kiseline, ali i hemikalije koje u mešavini sprečavaju nastanak mehura. 

Pošto se svi ovi sastojci pomešaju i spoje, ta mešavina se stavlja u ogromnu peć, u kojoj se zagreva dok se ne istopi i ne pređe u tečno stanje. Ovakvo tečno staklo je potrebno držati na najvišoj temperaturi dok ne nestanu sve linije i mehuri, jer će se jedino na taj način postići da predmeti koji budu izrađeni imaju osobinu potpune providnosti. 

Kada se temperatura smanuje, staklo se zgušnjava u lepljivu masu. Potom se ono stavlja u mašinu za oblikovanje, gde se gura i potiskuje u kalupe, koji ga pod tim pritiskom oblikuju. 

Zanimljiva je informacija da kada je potrebno dobiti šuplje predmete, kao što je flaša, na primer, u staklo mora da se duva kao u balon.

Vrste stakla

Svima su nam poznata jednostruka stakla, koja se sastoje od jedne staklene površine. Ona se međusobno razlikuju po debljini, vrsti i obradi. Ovakvo staklo je najjeftinije i najšire primenjivano. 

 

 

Pored jednostrukog stakla, spomenimo float staklo, kao i extre clear (float staklo sa niskim sadržajem gvožđa), potom parsol ili absorpcijsko staklo i to je staklo kome se u toku proizvodnje dodaje boja; dalje, postoje polureflektivno staklo i stopsol ili reflektirajuće staklo; reflektivno staklo i antireflektivno ili mat staklo; ogledala, satinato staklo, ornament staklo, armirano ili žičano staklo kao i peskirano staklo.

Staklo – cena:

Koliko ćete platiti za staklo, zavisi od vrste stakla koja vam je potrebna. Cena stakla od 3 mm, sečenog na meru, kreće se u proseku oko 1500 dinara/m2. Staklo debljine od 6 mm, prosečna cena je 2300 dinara po kvadratnom metru.  

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate staklorezačke radnje oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

10.08.2017
Mihajlo Nastasovic

Ako se vec opredelite da kupite kvalitetno staklo i ako vec dajete za njega toliki novac, onda je u svakom slucaju najbolje da gledate da ono bude u potpunosti tonirano. Sve drugo bi po meni moglo da bude samo jedno cisto bacanje para.

15.05.2017
Lea Stankovic

Po meni je samo najvaznije od svega to da se secenje stakla lepo plati i da je prema tome upravo to jedna politika dobrog kvaliteta.

30.03.2017
Todor Markovic

Po pravilu je sto se njega tice, kvalitet nesto sto ce sigurno pre ili kasnije da dodje do izrazaja.

15.03.2017
Simona Vucinic

Sto se njega tice, kvalitet je pre ili kasnije sigurno vazan.

23.02.2017
Janko Zivanovic

Moje licno misljenje je da je po pitanju stakla, kvalitet veoma bitan.

07.02.2017
Marta Dencevic

Sto se stakla licno tice, veoma je vazno da se na vreme odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

26.01.2017
Petar Jankovic

Nije se sa staklom igrati, mada kod nas i ne postoji bas toliko kvalitetnog stakla.

20.01.2017
aldin dzidic

interesuje me cena stakla sirine do 350mm i raznih duzina za akvariume cenim da je to otpadna sirina pa da je i cena pristupacna debljina stakla je 4mm i 6mm

20.01.2017
aldin dzidic

interesuje me cena stakla sirine do 350mm i raznih duzina za akvariume cenim da je to otpadna sirina pa da je i cena pristupacna debljina stakla je 4mm i 6mm

10.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Moje licno misljenje je da je kvalitet stakla veoma bitan i da bs iz tog razloga treba da se odlucite za kvalitet.

10.01.2017
Ivan Stojanovic

Moje licno misljenje je da po ovom pitanju samo treba da se odlucite za kvalitet u suprotnom slucaju se sigurno necete pokajati.

20.12.2016
Nikolina Pantelic

Po pitanju stakla, samo treba da se posavetujete sa nekim provernim mestom u koje po mom misljenju mozete da imate puno poverenje. Mada, kada malo bolje razmislim, sigurno da ne postoji preveliki broj takvih staklorezaca u Beogradu.

02.12.2016
Marko Petrovic

Licno ako mene pitate, po pitanju stakla samo treba da pronadjete neko kvalitetno mesto u koje prema tome mozete da imate puno poverenje da se nece tako lako razbiti.

17.11.2016
Jana Stankovic

Veoma kvalitetno staklo mozete da pronadjete u staklorezackoj radnji Verde. To je definitivno mesto u koje prema tome mozete da imate puno poverenje.

27.10.2016
Biljana Brankovic

Mislim da moze da se proandje kvalitetno staklo ali je generalno problem u tom sta ako ne mozete da pronadjete nekog kvalitetno staklorezca. To je po meni ipak malo veci problem.

27.07.2016
Dusan Markovic

Veoma je tesko u danasnje vreme na nasem trzistu pronaci kvalitetno staklo. Secam se kako je nekada postojala jedna velika firma sa Uba koja se bavila upravo tim poslom. Sada slobodno mogu da vam preporucim staklorezarcu radnju Biva koja ima veoma povoljne cene.