Dodaj firmu

Sportska gimnastika Pobednik

Neka Vaš izbor sporta bude gimnastika. Mislite na razvoj svoje dece i omogućite im zdrav i pravilan rast. U izuzetnim uslovima, u prostoru gimnastičke hale Pobednik na sajmu, omogućite mališanima da steknu prve gimnastičke korake.
Pročitaj više

Bulevar vojvode Mišića 14, Hala 4
Savski venac, Beograd

Gimnastički klub Pobednik TAŠ

Klub za gimnastiku "Pobednik" na Tašu opremljen je vrhunskom opremom za uspešno bavljenje sportskom gimnastikom dece i odraslih. Trenizi dece i odraslih u našem gimnastickom klubu Pobednik biće im pravo zadovoljstvo, jer smo sve podredili nj...
Pročitaj više

Ilije Garašanina 24
Palilula, Beograd

Gimnastički klub Pobednik Zemun

Gimnastički klub "Pobednik" naučiće Vaše dete da ništa nije nemoguće, ako se stvarno potrudi. Savladavanje gravitacije i stavljanje fizičkih sposobnosti u drugi plan, ono je čemu učimo naše polaznike. Dovoljno je da pokažete želju i verujet...
Pročitaj više

Gradski Park 2, Hala Pinki
Zemun, Beograd

Gimnastički klub Pobednik Novi Beograd

Pružite Vašem mališanu šansu da upozna lepote gimnastike. Kod nas ste uvek dobrodošli. Treniranje u idealnim uslovima, gimnastički klub "Pobednik" na Novom Beogradu.
Pročitaj više

Goce Delčeva 38
Novi Beograd, Beograd

Gimnastički klub Pobednik Zvezdara

Gimnastički klub "Pobednik" u OŠ Marija Bursać Zvezdara, poseduje savremeno opremljenu salu sa vrhunskom opremom. Tim naših stručnih trenera brine se o svakom našem članu individualno, jer nam je cilj da svima pružimo jednake šanse za aktivn...
Pročitaj više

Milana Rakića 81
Zvezdara, Beograd

Gimnastički klub Pobednik - Braće Jerković

Posvetite se rastu i razvoju Vaših mališana na vreme, opredelite se za sport. Gimnastika je jedan od bazičnih sportova preporučljiva i potrebna za pravilan razvoj dece. Jedna od lokacija kluba Pobednik je na Voždovcu u naselju Braće Jerkovi...
Pročitaj više

Meštrovićeva 19, (Oš Djuro Daničić)
Voždovac, Beograd

Gimnastički klub Pobednik Vračar

Kao osnovni zadatak gimnastike u nasem gimnastickom klubu Pobednikna Vracaru, pored sticanja samopouzdanja, omogućeno je svakom pojedincu pravilno držanje tela, oblikovanje muskulature i stvaranje sportskog duha. Kroz brojne aktivnosti i dru...
Pročitaj više

Hadži Milentijeva 70, Južni Bulevar, u okviru OŠ Svetozar Marković
Vračar, Beograd

Gimnastički klub Pobednik Zvezdara

Vezbanjem sportske gimnastike u Gimnastickom klubu Pobednik Mirijevo, učiniće da deca od najranijeg doba nauče da koriste svoju snagu, steknu spretnost i fleksibilnost organizma, koja im je potrebna za adekvatan razvoj tela.
Pročitaj više

Šejkina 21а, VII Beogradska gimnazija
Zvezdara, Beograd

Ritmička gimnastika Pobednik

Škola ritmičke gimnastike Pobednik namenjena je svim devojčicama koje žele da se upoznaju sa lepotama jednog od najženstvenijih sportova. Dođite i Vi da trenirate ritmiku u idealnim uslovima novootvorenog centra GK “Pobednik”, na Sajmu, hala...
Pročitaj više

Beogradski sajam Hala 4
Savski venac, Beograd

Sta je to sportska gimnastika? Može se reći da prapočeci gimnastike datiraju još iz Stare Grčke. Verovali su da fizičke vežbe koje su povezane sa intelektualnom aktivnošću, predstavljaju najbolji put da se postigne ravnoteža uma i tela.

Sportska gimnastika se prvi put spominje na drevnim Olimpijskim igrama, pa tako predstavlja jedan od najstarijih sportova. 

U novije vreme, od 1952. godine ovim sportom su dominirali takmičari iz bivšeg Sovjetskog saveza, ali se taj niz prekida 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu, kada su kineski sportisti odneli najveći broj medalja.

Koje veštine podrazumeva sportska gimnastika?

Da bi se vaše dete bavilo ovom disciplinom, potrebno je da poseduje spretnost, gipkost, snagu, brzinu, koordinaciju pokreta. 

Da li je sportska gimnastika muški ili ženski sport?

Najtačnije bi bilo reći, da je sportska gimnastika sport za devojke i mladiće, koji se takmiče na spravama u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji.

Koje su ženske discipline sportske gimnastike?

Navedimo preskok, dvovisinski razboj, gredu, parter. Objasnićemo svaku od njih. 

Vežbe na parteru ili tlu, izvode se na površini od 12 x 12 metara, pri čemu se vežba uz muziku, i pri tome se kombinuju teški akrobatski elementi uz elemente plesa. 

Dvovisinski razboj, kao što mu ime kaže, predstavlja dve prečke koje su različite visine. Viša prečka je na 225 cm, a niža na 145 cm od strunjače. Pri vežbi se koriste zamasi, prelazi s prečke na prečku, veleokreti i drugi pokreti.

Kod preskoka, gimnastičarka se nakon zaleta, odrazi od odskočne daske, prema konju za preskok, pa se u preletu prebacuje na drugu stranu uz doskok na strunjaču. Konj za preskok je na visini od 125 cm od strunjače. 

Kada je reč o gredi, svima nam je poznata iz škole. Neko je bio vešt više, neko manje, dok kod sportske gimnastike, vežbačice izvode koreografiju na gredi dugoj 5 metara, širokoj svega 10 cm, i na visini 125 cm od tla. 

Prilikom vežbanja na gredi, mora se paziti na gracioznost, ravnotežu, i koristi se cela dužina sprave. Oslonac je na veoma maloj površini, pa je neophodan odličan osećaj za ravnotežu.

Koje su muške discipline sportske gimnastike?

Spomenimo parter, konja sa hvataljkama, krugove ili karike, preskok, razboj i vratilo. Sada ćemo se pozabaviti svakom spravom posebno.

Vratilo se sastoji od jedne prečke koja se nalazi na 255 cm od strunjače. Pokreti koji se izvode su salto, veleokreti, okreti iznad pritke, dok se pri kraju vežbe izvede akrobatski skok.

Konj za preskok je na visini od 120 cm. U toku takmičenja se obično izvode dva različita skoka. Vežbač se nakon zaleta odrazi od odskočne daske, prema konju za preskok, u preletu se prebacuje na drugu stranu, uz doskok na strunjaču. 

Krugovi se drugačije nazivaju karike, i svi smo imali prilike da gledamo zanimljive vežbe na ovoj spravi. Nalaze se na visini od 250 cm, dok vise sa prečke koja je visoka 550 cm. Obim kruga je 18 cm, a razmaknuti su na 50 cm. Vežbe se izvode okretima, u visu, dok se pri kraju vežbe izvodi akrobatski skok.

Razboj je sprava koju sačinjavaju dve paralelne pritke, na visini od 175 cm, dok je razmak između njih od 42 do 52 cm. Gimnastičar izvodi stoj na rukama, okrete iznad pritke, salto, a pri samom kraju vežbe i akrobatski skok.

Konj sa hvataljkama je veoma zanimljiva sprava, jer gimnastičar vežbu izvodi tako što se sve vreme oslanja isključivo rukama. Iz tog razloga, ova sprava se smatra najzahtevnijom, pošto traži veliku snagu ramena i ruku. 

I za kraj smo ostavili vežbe na parteru. Razlika u odnosu na ženski parter je što muškarci ne vežbaju uz muziku, pa su muške vežbe bez plesnih elemenata, pri čemu ima više elemenata snage i akrobatike. 

Sportska gimnastika – cena treninga:

Za mesečno treniranje potrebno je izdvojiti od 3500 do 5000 dinara, u zavisnosti od broja termina nedeljno. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate klubove sportske gimnastike oglašene ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane