Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Sportska gimnastika
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Tri meseca rekreativne gimnastike za NOVE ČLANOVE 2 x nedeljno

Akcija -38% 6700 Din.
Tri meseca rekreativne gimnastike za NOVE ČLANOVE 2 x nedeljno po ceni od 6.700 din samo u Gimnastičkom centru Sajam!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Tri meseca rekreativne gimnastike za NOVE ČLANOVE 3 x nedeljno

Akcija -34% 8300 Din.
Tri meseca rekreativne gimnastike za NOVE ČLANOVE 3 x nedeljno po ceni od 8.300 din samo u Gimnastičkom centru Sajam!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Sportska gimnastika

Može se reći da prapočeci gimnastike datiraju još iz Stare Grčke. Verovali su da fizičke vežbe koje su povezane sa intelektualnom aktivnošću, predstavljaju najbolji put da se postigne ravnoteža uma i tela.

 

 

Sportska gimnastika se prvi put spominje na drevnim Olimpijskim igrama, pa tako predstavlja jedan od najstarijih sportova. 

U novije vreme, od 1952. godine ovim sportom su dominirali takmičari iz bivšeg Sovjetskog saveza, ali se taj niz prekida 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu, kada su kineski sportisti odneli najveći broj medalja.

Koje veštine podrazumeva sportska gimnastika?

Da bi se vaše dete bavilo ovom disciplinom, potrebno je da poseduje spretnost, gipkost, snagu, brzinu, koordinaciju pokreta. 

Da li je sportska gimnastika muški ili ženski sport?

Najtačnije bi bilo reći, da je sportska gimnastika sport za devojke i mladiće, koji se takmiče na spravama u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji.

Koje su ženske discipline sportske gimnastike?

Navedimo preskok, dvovisinski razboj, gredu, parter. Objasnićemo svaku od njih. 

Vežbe na parteru ili tlu, izvode se na površini od 12 x 12 metara, pri čemu se vežba uz muziku, i pri tome se kombinuju teški akrobatski elementi uz elemente plesa. 

Dvovisinski razboj, kao što mu ime kaže, predstavlja dve prečke koje su različite visine. Viša prečka je na 225 cm, a niža na 145 cm od strunjače. Pri vežbi se koriste zamasi, prelazi s prečke na prečku, veleokreti i drugi pokreti.

Kod preskoka, gimnastičarka se nakon zaleta, odrazi od odskočne daske, prema konju za preskok, pa se u preletu prebacuje na drugu stranu uz doskok na strunjaču. Konj za preskok je na visini od 125 cm od strunjače. 

Kada je reč o gredi, svima nam je poznata iz škole. Neko je bio vešt više, neko manje, dok kod sportske gimnastike, vežbačice izvode koreografiju na gredi dugoj 5 metara, širokoj svega 10 cm, i na visini 125 cm od tla. 

Prilikom vežbanja na gredi, mora se paziti na gracioznost, ravnotežu, i koristi se cela dužina sprave. Oslonac je na veoma maloj površini, pa je neophodan odličan osećaj za ravnotežu.

Koje su muške discipline sportske gimnastike?

Spomenimo parter, konja sa hvataljkama, krugove ili karike, preskok, razboj i vratilo. Sada ćemo se pozabaviti svakom spravom posebno.

 

 

Vratilo se sastoji od jedne prečke koja se nalazi na 255 cm od strunjače. Pokreti koji se izvode su salto, veleokreti, okreti iznad pritke, dok se pri kraju vežbe izvede akrobatski skok.

Konj za preskok je na visini od 120 cm. U toku takmičenja se obično izvode dva različita skoka. Vežbač se nakon zaleta odrazi od odskočne daske, prema konju za preskok, u preletu se prebacuje na drugu stranu, uz doskok na strunjaču. 

Krugovi se drugačije nazivaju karike, i svi smo imali prilike da gledamo zanimljive vežbe na ovoj spravi. Nalaze se na visini od 250 cm, dok vise sa prečke koja je visoka 550 cm. Obim kruga je 18 cm, a razmaknuti su na 50 cm. Vežbe se izvode okretima, u visu, dok se pri kraju vežbe izvodi akrobatski skok.

Razboj je sprava koju sačinjavaju dve paralelne pritke, na visini od 175 cm, dok je razmak između njih od 42 do 52 cm. Gimnastičar izvodi stoj na rukama, okrete iznad pritke, salto, a pri samom kraju vežbe i akrobatski skok.

Konj sa hvataljkama je veoma zanimljiva sprava, jer gimnastičar vežbu izvodi tako što se sve vreme oslanja isključivo rukama. Iz tog razloga, ova sprava se smatra najzahtevnijom, pošto traži veliku snagu ramena i ruku. 

I za kraj smo ostavili vežbe na parteru. Razlika u odnosu na ženski parter je što muškarci ne vežbaju uz muziku, pa su muške vežbe bez plesnih elemenata, pri čemu ima više elemenata snage i akrobatike. 

Sportska gimnastika – cena treninga:

Za mesečno treniranje potrebno je izdvojiti od 3500 do 5000 dinara, u zavisnosti od broja termina nedeljno. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate klubove sportske gimnastike oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

29.11.2018
Marina Dakic
Sportska gimnastika je zaista jedan odbazicnih sportova na koji svaki roditelj treba prvo da upise svoje dete. Predonosti bavljenja ovim sportom su visestruke a mana skoro i da nema.
29.08.2017
Mihajlo Nastasovic
Sportska gimnastika je odlicno resenje ukoliko imate dete koje je na neki nacin postalo malo lenjo i sada zelite malo da ga razdrmate. Zbog toga je koliko mi se samo cini, ovo zaista jedna odlicna aktivnost a na sve vecom broju mesta u Beogradu.
16.05.2017
Simona Vucinic
Po svemu sudeci, sportska gimnastika je zaista nesto sto je manje vise svima potrebno da se telo malo ispravilo i ucvrstilo.
28.04.2017
Todor Markovic
Sto se mene licno tice, najvaznije od svega je samo to da ona moze da se odradi na jedan pravi nacin.
18.04.2017
Marta Dencevic
Sto se mene tice, zaista ne znam zbog cega bi trebalo da se obratite nekom posebnom strucanjku. Pa bar u danasnje vreme ima dosta kvalitetnih videa na you tube.
31.03.2017
Janko Zivanovic
U svakom slucaju je ona veoma vazna. Tesko da od nje moze da postoji nesto vaznije.
16.03.2017
Ljubinka Sreckovic
Sto se nje tice, naravno da kvalitet uvek treba da bude na prvom mestu. Tu naravno spada i strucnost trenera.
08.02.2017
Petar Jankovic
Mogu samo slobodno da kazem da je sportska gimnastika ipak nesto posebno.
30.01.2017
Nikolina Pantelic
Koliko mi je samo poznato, sto se sportske gimnastike tice, veoma je vazno da se odlucite za kvalitet. Od toga zaista nema nista bolje.
11.01.2017
Ivan Stojanovic
Licno mislim da je sto se tice ove gimnstike najvaznije da se opredelite za kvalitet. Samo tako ako mene pitate, licno ne biste trebali da se pokajete.
22.12.2016
Marko Petrovic
Ja kada budem svoju unuku upisivao na neki sport to ce odmah biti siguran sam sportska gimnastika posto je veoma vazno da se od samog pocetka dete razvija na jedan pravilan nacin.
05.12.2016
Dusan Markovic
Nazalost, gimnastika kao sport kod nas i nije toliko popularna. To je bas steta, posto je po pitanju fleksibilnosti i oblikovanja, sportska gimnastika zaista odlican sport.
18.11.2016
Jana Stankovic
Zaista bi najbolje bilo kada biste po pitanju sportske gianstike svoje dete upisali u gimnasticki klub Tas. U njemu zaista rade vrhunski strucnjaci i treneri.
31.10.2016
Biljana Brankovic
Sportska gimnastika je zaista jedan odbazicnih sportova na koji svaki roditelj treba prvo da upise svoje dete. Predonosti bavljenja ovim sportom su visestruke a mana skoro i da nema.