Sta je to spermogram? Ukoliko ste zdravi i želite bebu, međutim, ne polazi vam za rukom da je dobijete, posumnjaće se na sterilitet. Sterilitet se javlja i kod žena i kod muškaraca. Prvo što će pripadnici jačeg pola u ovoj nemiloj situaciji morati da urade, jeste spermogram. Analiza sperme je prvi korak da bi se prepoznao muški sterilitet. Pored toga, anomalije ćelija koje se mogu videti ovom analizom, mogu biti indikator različitih infekcija i prostatitisa. Interesantno je da spermogram daje informacije koje je nemoguće dobiti za ženske germinalne ćelije. Ova analiza daje uvid i sliku o funkciji testisa i o integritetu muškog genitalnog trakta.

Spermogram – kada se radi?

Pročitaj više

Izaberite neku od ordinacija gde mozete raditi analizu SPERMOGRAM

Beograd

PoliMedik urologija
Cvijićeva 24
Palilula Pozovi

Polimedik ordinacija bavi se lečenjem uroloških problema, kao i rešavanju problema seksualne disfunkcije, lečenja muškog i ženskog steriliteta, kao i problemima koji su vezani za oblast psihijatrije...
Pročitaj više

Pre 2 h poslednji put pozvana firma
Gracia Medika poliklinika
Koce Popovica 7
Savski venac Pozovi

Prepustite brigu o Vašem zdravlju vrhunskom timu stručnjaka, posetite polikliniku Gracia Medika koja se nalazi u samom centru Beograda. U prijatnom ambijentu nudimo Vam konsultacije i preglede iz hirurgije, ginekologije, fizijatrije, ultraz...
Pročitaj više

Pre 10 h poslednji put pozvana firma
Poliklinika UroMedica
Kneza Miloša 79/I, Beograd
Savski venac Pozovi

...
Pročitaj više

Sta je to spermogram? Ukoliko ste zdravi i želite bebu, međutim, ne polazi vam za rukom da je dobijete, posumnjaće se na sterilitet. Sterilitet se javlja i kod žena i kod muškaraca. Prvo što će pripadnici jačeg pola u ovoj nemiloj situaciji morati da urade, jeste spermogram. Analiza sperme je prvi korak da bi se prepoznao muški sterilitet. Pored toga, anomalije ćelija koje se mogu videti ovom analizom, mogu biti indikator različitih infekcija i prostatitisa. Interesantno je da spermogram daje informacije koje je nemoguće dobiti za ženske germinalne ćelije. Ova analiza daje uvid i sliku o funkciji testisa i o integritetu muškog genitalnog trakta.

Spermogram – kada se radi?

Analiza sperme je sastavni deo ispitivanja para koji je došao na konsultacije zbog ispitivanja steriliteta. Ovo je veoma jednostavan postupak i primenjuje se u svakodnevnoj dijagnostici.

Spermogram – iskustva

Ono što verovatno mnogi ne znaju, jeste da je sperma izuzetak u odnosu na ostale biološke tečnosti. Njeni parametri variraju u širokom opsegu u smislu – od čoveka do čoveka. Iz tog razloga se analiza spermograma mora ponoviti da bi se zabeležile individualne varijacije u vremenskom periodu i da bi se mogli ustanoviti normalni parametri. Ukupan broj spermatozoida u ejakulatu ukazuje na spermatogenezu i u vezi je sa vremenom apstiniranja pre nego što je dat uzorak na analizu. Spermatogeneza je stalan proces, pa se broj spermatozoida u ejakulatu povećava sa dužinom apstinencije. Smanjena zapremina ejakulata i smanjen broj spermatozoida ukazuju na slabiju produkciju žlezda.

Spermogram – kako se daje?

Posle 3-4 dana apstiniranja, daćete uzorak sperme na analizu. Ne biste smeli u tim danima piti alkohol, jer će on uticati da vaši spermatozoidi budu lošijeg kvaliteta. Ovaj uzorak ponekad je moguće doneti od kuće, ali se uglavnom daje u prostoriji specijalno namenjenoj za to. Uvek je bolje dati uzorak na klinici jer je moguća inspekcija uzorka odmah nakon davanja.

Spermogram analiza:

Sperma sadrži spermatozoide koji su različito pokretljivi. Na to utiču mnogi faktori. Ukoliko imate povećan broj leukocita, to ukazuje na upalne procese urogenitalnog sistema. Kao što smo napomenuli iznad, vrednosti sprermograma variraju, pa će biti potrebno da uradite dve analize u periodu od dve nedelje.Što se tiče pokretljivosti, to se može odrediti bilo manuelno bilo korišćenjem kompjuterske metode. Ova provera se vrši odmah nakon davanja uzorka i sat vremena posle.

Spermokultura

Direktna analiza kontaminacije i infekcije se vrši primenjivanjem bakteriološke kulture, odnosno, spermokulture. U uobičajenim uslovima, sperma nije sterilna, i sadrži malu koncentraciju različitih mikroorganizama.

Swim Up metoda

Ovo je vrlo popularna metoda kada je ispitivanje steriliteta muškaraca u pitanju. Tehnika se zasniva na činjenici, da se spermatozoidi kreću, odnosno – plivaju na gore – da bi dospeli u matericu žene. Samo najbrži i najvitalniji su sposobni to da urade. Da bi se selektovala ta „elita spermatozoida“, uzorak sperme se stavlja u laboratorijsku posudu na inkubaciju sa medijumom. Šta se dešava tada? Najbolji i najkvalitetniji spermatozoidi isplivavaju i izdvajaju se.

Spermogram i spermokultura – cene

Cene se kreću u rasponu od 500 dinara za spermokulturu, preko 1200 do 1950 dinara za spermogram. *Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Petar Jankulovski
  27.03.2017 01:46

  Sto se njega tice, sigurno je samo to da ukoliko ga iuradite, da cete tacno znati na cemu ste.

  Stojance Ristovski
  10.03.2017 10:04

  Koliko mi je samo poznati,neka prosecan cena iznosi oko 5000 dinara.

  Milen Jovanovic
  07.03.2017 06:28

  U svakom slucaju je ovo posebna vrst testa. Mislim da mu je prosecna cena negde oko 5000 dinara.

  Ivana Petrovic
  21.02.2017 10:15

  Sto se mene licno tice, svaki muskarac koji sumnja na svoju plodnost treba da pre ili kasnije uradi spermogram.

  Filip Milutinovic
  20.02.2017 10:17

  Sto se mene licno tice, spermogram je nesto u sta mozete da imaet puno poverenje da vas sigurno nece izneveriti.

  Marina Zivkovic
  03.02.2017 07:59

  Koliko mi se samo cini, veliki broj muskaraca ima problem sa sujetom. U ovom slucaju, kada se radi o vasem reproduktivnom zdarvlju, veoma je bitno da samo to stavite na prvo mesto.

  Mihajlo Nastasovic
  02.02.2017 01:26

  Ukoliko se sumnja na nesto slabiju musku plodnost onda vam pre ili kasnije spermogram ne gine.

  Lea Stankovic
  24.01.2017 07:52

  Moje je samo licno misljenje da sto se ovoga tice, samo treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

  Todor Markovic
  23.01.2017 12:09

  Spermogram je jedan veoma cvrst i kvalitetan test kji sa velikom sigurnoscu moze da ukaze na postojanje odredjenih problema. Pri tome, ako smatrate da imate takav jedan problem, sigurno je samo to da ne biste trebali da se pokajete.

  Simona Vucinic
  05.01.2017 02:40

  to su po meni ciste gluposti. To mozda rade holivudske zvezde ali kod nas to ne moze da prodje.

  Janko Zivanovic
  04.01.2017 02:39

  Ja da sam zensko, ja bih pre stupanja u brak od svakog muskarca trazio da mi pruzi bas ovako nesto.

  Marta Dencevic
  16.12.2016 08:24

  Nije spremogram vise toliko skup kada uzmete u obzir da se radi sa savremenom tehnologijom, i da rezultati mogu da budu bas onako brzo gotovi.

  Petar Jankovic
  15.12.2016 11:14

  Ne verujem da je sada potrebno nesto cesto da se testirate po ovom pitnju. Samo treba da znate sta je to sto tacno zelite.

  Ljubinka Sreckovic
  30.11.2016 10:03

  Ukoliko treba da uradite spermogram, onda je ubedljivo najbolje resenje da posetite ordinaciju Bel Medic.

  Nikolina Pantelic
  29.11.2016 12:45

  Po pitanju spermograma, samo treba da posetite ordinaciju Familia i da se bas na tom mestu licno uverite u kvalitet. Za vas je to svakako najbolje zato sto zdravlje treba da bude na prvom mestu.

  Jana Stankovic
  14.11.2016 02:11

  Po pitanju spermograma, zaisat nemate razloga da se stidite. Zbog toga treba da posetite ordinaciju Euromedik.

  Biljana Brankovic
  10.11.2016 01:42

  Ukoliko kao muskarac planirate da uradite spermogram, onda je definitivno najbolje da posetite ordinaciju Hrast.

  Ivana Petrovic
  24.10.2016 12:13

  Generalnog sam misljenja da je ovo jedna od stvari koje ni jedan ozbiljanmuskarac ne bi smeo ili trebao da se stidi. Jednostavno, u ovakvim situacijama nema mesta sramu i stidu.

  Ivan Stojanovic
  22.09.2016 11:23

  Iz licnog iskustva mogu da kazem da ukoliko vec imate potrebu da uradite spermogram da to treba da uradite u ordinaciji dr. Dunjic.

  Marko Petrovic
  23.08.2016 12:54

  Mozda je nekim muskarcima bolje da to urade i pre samog vencanja, kako bi tacno znali na cemu su. Pri tome, uvek to mozete da uradite u nekoj drzavnoj zdravstvenoj ustanovi.

  Dusan Markovic
  22.08.2016 11:06

  Ukoliko neki muskarac sumnjana svoju plodnost, onda je u najbolje da uradi spermogram. To je jedna posebna vrsta analize ali je generalno potrebno da je uradi neko ko je jako strucan i sposoban.

  Jovana Milinkovic
  19.07.2016 11:29

  Parovi koji zele da naprave dete i vec neko vreme rade na tome, a nista se desava svakako bi trebali da razmisljaju u tom pravcu. Pre svega se spermogram odnosni na muskarce i tada se moze dobiti jasna predstava o pokretljivosti spermatozoida.