Zdrava hrana Bosiok nudi Vam veliki izbor proizvoda zdrave hrane. Značajno mesto u našoj ponudi imaju proizvodi namenjeni bezglutenskoj ishrani.
Pročitaj više
Prodavnica zdrave hrane “Kod komšinice Jele” nalazi se na Čukarici. U ponudi je veliki izbor svežih zdravih namirnica na meru, svežeg voća, ceđenih sokova za poneti i kafe za poneti.
Pročitaj više
Svima nam se dešavalo da dođemo kod nekoga u goste, a domaćica pred nas iznese šolju kafe, čašu vode i teglicu u kojoj se nalazi slatko. Slatko je tradicionalni sprski specijalitet, bez koga je teško zamisliti pravu srpsku kuću.
Ako bismo koristili malo stručniju terminologiju da opišemo šta je zapravo slatko, tada bismo rekli da je u pitanju kandirano voće. Gostoprimstvo u našim krajevima se ogleda baš kroz slatko, i to je tradicija kojoj naš narod ostaje veran.
Da bi se pripremilo slatko, na način kako su to radile naše bake, biće potreban šporet na drva. Pri radu se koriste otvorene šerpe. Ono što je veoma interesantno, to je da se te šerpe upotrebljavaju samo jednom godišnje i to onda kada se pravi slatko.
Ono što je takođe karakteristično za ovaj tradicionalni sprski specijalitet, to je da su u pitanju celi komadi voća, koje može da se prepozna u gustom sirupu u kome se nalazi.
Za slatko se koriste šljive srednje veličine, madžarka (požegača) ili čačanka.
Slatko od jagoda se verovatno najčešće priprema, jer je i najukusnije većini ljudi. Ništa lepšte nego kad u gustom, slatkom sirupu pronađete cele, sočne jagode.
Ovo je isto prelep specijalitet, zato što su šumske jagode nešto drugačije arome u odnosu na domaće jagode, a i manje su, tako da slatko izgleda sjajno, a takvog je i ukusa. Savetujemo da probate!
Kao što je kruška lepa, tako je i slatko od kruške veoma ukusno. Naravno, ovde se neće koristiti cela voćka, već će se ona iseći na komadiće, koji će se kupati u gustom, slatkom sirupu.
Ako vam je jabuka omiljeno voće, onda će to biti i slatko napravljeno od nje. Potrebno je da se izaberu jabuke koje su malo tvrđe, i bitno je da su zdrave i lepe na oko. Savet je da ne birate ajdared ili delišes, jer će se one brzo raspasti.
Interesantno je da niko ne može da pogodi odmah od čega je to slatko napravljeno, jer ima specifičan ukus. Izgled je staklast i proziran.
Za pripremu slatkog od borovnica, obično se koristi isto toliko šećera koliko i voća. Dodaje se kesica vanilin šećera i limun. Slatko od borovnica se upotrebljava i za pripremu raznih kolača, dodaje se palačinkama, pa i hlebu.
Pre svega, dunja je veoma zdravo voće, a slatko se može praviti, na primer, sa orasima i bez njih. Dunje za slatko moraju da budu žute i okrugle, mirisne...
Dunje se rendaju u secku ili blenderu, a potrebno je i da se ušpinuje šećer. Kuva se na jakoj vatri.
Pred kraj postupka se dodaju limun i orasi.
Da bi se napravilo slatko od smokava, one treba da budu čvrste i zrele. Bitno je da se vodi računa o šećeru, zbog toga što smokva upija dosta šećera. Razmera je obično koliko smokava, toliko i šećera.
Cena je u proseku od 400-500 dinara, što zavisi od gramaže.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače na ovoj stranici.