Slatko

0.0 | 0 ocena
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Slatko
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Slatko

Svima nam se dešavalo da dođemo kod nekoga u goste, a domaćica pred nas iznese šolju kafe, čašu vode i teglicu u kojoj se nalazi slatko. Slatko je tradicionalni sprski specijalitet, bez koga je teško zamisliti pravu srpsku kuću.

slatko

 

Šta je slatko?

Ako bismo koristili malo stručniju terminologiju da opišemo šta je zapravo slatko, tada bismo rekli da je u pitanju kandirano voće. Gostoprimstvo u našim krajevima se ogleda baš kroz slatko, i to je tradicija kojoj naš narod ostaje veran.

Kako se priprema slatko?

Da bi se pripremilo slatko, na način kako su to radile naše bake, biće potreban šporet na drva. Pri radu se koriste otvorene šerpe. Ono što je veoma interesantno, to je da se te šerpe upotrebljavaju samo jednom godišnje i to onda kada se pravi slatko.

Slatko od šljiva

Ono što je takođe karakteristično za ovaj tradicionalni sprski specijalitet, to je da su u pitanju celi komadi voća, koje može da se prepozna u gustom sirupu u kome se nalazi.

Za slatko se koriste šljive srednje veličine, madžarka (požegača) ili čačanka.

Slatko od jagoda

Slatko od jagoda se verovatno najčešće priprema, jer je i najukusnije većini ljudi. Ništa lepšte nego kad u gustom, slatkom sirupu pronađete cele, sočne jagode.

Slatko od šumskih jagoda

Ovo je isto prelep specijalitet, zato što su šumske jagode nešto drugačije arome u odnosu na domaće jagode, a i manje su, tako da slatko izgleda sjajno, a takvog je i ukusa. Savetujemo da probate!

slatko cena

 

Slatko od kruške

Kao što je kruška lepa, tako je i slatko od kruške veoma ukusno. Naravno, ovde se neće koristiti cela voćka, već će se ona iseći na komadiće, koji će se kupati u gustom, slatkom sirupu.

Slatko od jabuke

Ako vam je jabuka omiljeno voće, onda će to biti i slatko napravljeno od nje. Potrebno je da se izaberu jabuke koje su malo tvrđe, i bitno je da su zdrave i lepe na oko. Savet je da ne birate ajdared ili delišes, jer će se one brzo raspasti.

Interesantno je da niko ne može da pogodi odmah od čega je to slatko napravljeno, jer ima specifičan ukus. Izgled je staklast i proziran.

Slatko od borovnice

Za pripremu slatkog od borovnica, obično se koristi isto toliko šećera koliko i voća. Dodaje se kesica vanilin šećera i limun. Slatko od borovnica se upotrebljava i za pripremu raznih kolača, dodaje se palačinkama, pa i hlebu.

Slatko od dunja

Pre svega, dunja je veoma zdravo voće, a slatko se može praviti, na primer, sa orasima i bez njih. Dunje za slatko moraju da budu žute i okrugle, mirisne...

Slatko od dunje

Dunje se rendaju u secku ili blenderu, a potrebno je i da se ušpinuje šećer. Kuva se na jakoj vatri.

Pred kraj postupka se dodaju limun i orasi.

Slatko od smokava

Da bi se napravilo slatko od smokava, one treba da budu čvrste i zrele. Bitno je da se vodi računa o šećeru, zbog toga što smokva upija dosta šećera. Razmera je obično koliko smokava, toliko i šećera.

Slatko cena

Cena je u proseku od 400-500 dinara, što zavisi od gramaže.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače na ovoj stranici.