Svi se sećamo, u srednjoj školi, kada nas obavesti razredni starešina da je sutra zakazan sistematski pregled za naše odeljenje, ali mora da nas „bocne“, pa doda: „Nemojte da neko dođe neistuširan!“ To su neke drage anegdote iz školskih klupa svakog od nas, ali dalje kroz život očekuje nas još dosta lekarskih pregleda kojima se utvrđuje kompletno zdravstveno stanje našeg organizma.

Zašto se obavlja sistematski pregled?

Pročitaj više

Izaberite neku od lekarskih ordinacija gde mozete raditi SISTEMATSKI PREGLED

Beograd

Nest Interna
Vojvode Vlahovića 2
Voždovac

Lekarska ordinacija Dr. Nestorov nalazi se na Voždovcu, pruža usluge interne medicine za različite hronične bolesti, pregled, dijagnostiku i analize...
Pročitaj više

Kutak Zdravlja internistička ordinacija Dr Milena Mišković
Vojvode Mišića 237
Obrenovac

Rešite uspešno svaki zdravstveni problem, uz maksimalnu pažnju visokostručnog tim specijalista, posetite internističku ordinaciju Kutak Zdravlja Dr Milena Mišković. U prijatnom ambijentu dostupne su kompletne usluge iz oblasti interne medic...
Pročitaj više

Pre 32 min poslednji put pozvana firma
Poliklinika Fizikus
Deligradska 27
Savski venac

Nalazimo se u zgradi Gradskog centra za fizičku kulturu, »STARI DIF», Deligradska 27 Beograd. Od 01.04.2005. godine poslujemo kao specijalistička ordinacija...
Pročitaj više

Gracia Medika poliklinika
Koče Popovića 7
Savski venac

Prepustite brigu o Vašem zdravlju vrhunskom timu stručnjaka, posetite polikliniku Gracia Medika koja se nalazi u samom centru Beograda. U prijatnom ambijentu nudimo Vam konsultacije i preglede iz hirurgije, ginekologije, fizijatrije, ultrazvu...
Pročitaj više

AKCIJE koje mozete iskoristiti za POPUST na SISTEMATSKI PREGLED

Svi se sećamo, u srednjoj školi, kada nas obavesti razredni starešina da je sutra zakazan sistematski pregled za naše odeljenje, ali mora da nas „bocne“, pa doda: „Nemojte da neko dođe neistuširan!“ To su neke drage anegdote iz školskih klupa svakog od nas, ali dalje kroz život očekuje nas još dosta lekarskih pregleda kojima se utvrđuje kompletno zdravstveno stanje našeg organizma.

Zašto se obavlja sistematski pregled?

Svi znamo u kakvom vremenu živimo. Doba je elektronske komunikacije, kada ljudi pored toga što veći deo dana provode ispred monitora kompjutera, nastavljaju u istom ritmu i kada dođu kući. Takav način života je sedeći, sa malo ili nimalo fizičke aktivnosti.Uz to, veliki deo populacije, usled brzog tempa života i gomile obaveza, nema vremena da pripremi kvalitetan i zdrav obrok, pa se hrani u fast food-ovima i pekarama. Treća stvar u ovom crnom nizu jeste stres, koji je verovatno ubica br. 1 i glavni okidač za mnogo bolesti. A svi znamo da se stres stvara kada nemamo dovoljno vremena za opuštanje jer imamo breme obaveza nad glavom...I na četvrtom mestu mogu biti štetne navike, kao što je konzumiranje cigareta i alkoholnih pića...Kada se saberu svi ovi faktori, sedeći način života, gojaznost, stres i pušenje, dobijamo jednu ne tako veselu sliku. Ako tako živite, vama su više nego potrebni redovni sistematski pregledi.

U čemu je smisao redovnih sistematskih pregleda?

Svi znamo da je kod očuvanja zdravlja najvažnije da se eventualna bolest otkrije na vreme. Ma koliko zloćudna ona bila, ako se pravovremeno reaguje, u najranijoj fazi, to često može značiti i ozdravljenje, odnosno izbegavanje fatalnog scenarija.Dakle, preventiva je osnovna suština sistematskih pregleda, koji daju uvid u stanje našeg organizma i beleže sve eventualne promene. Koliko često se obavljaju sistematski pregledi?Obično je dovoljno jednom godišnje obaviti redovan sistematski pregled, osim u slučaju kada vaš lekar zaključi drugačije.

Vrste sistematskih pregleda

Kao što vidimo, rana dijagnostika omogućava pravovremeno i uspešno lečenje. Uvid u svoje zdravstveno stanje možete dobiti u jednom danu, zahvaljujući lekarima odabrane poliklinike ili doma zdravlja. Sam program sistematskog pregleda može biti i širi, u zavisnosti od pola pacijenta, samog zdravstvenog stanja, porodične zdravstvene istorije, vrste posla koji obavljate, ali i u zavisnosti od vaših navika, kao što su pušenje, konzumiranje alkohola ili nedovoljna fizička aktivnost...U tom smislu razlikujemo sistematske preglede za žene, muškarce, individualizovane preglede, menadžerski program. Takođe, spomenimo i sistematske preglede za kompanije, pa u tom smislu postoje prethodni pregledi zaposlenih, periodični pregledi zaposlenih, menadžerski program.

Sistematski pregled – iskustva

Kada je reč o sistematskom pregledu za žene, pored osnovnih analiza kao što su laboratorija, odnosno analize krvi i urina, EKG, spirometrija, ultrazvučni pregled abdomena, i pregled lekara sa završnim mišljenjem, potrebno je da urade i pregled kod ginekologa, ginekološki ultrazvuk, Papanikolau test i određivanje grupe vaginalnog sekreta, ultrazvuk dojki ili mamografiju. Nakon 50. godine savetuje se i pregled debelog creva.Pri sistematskom pregledu za muškarce, savetuje se, posle 50. godine života i redovna godišnja kontrola tumorskih markera za prostatu. Kao i ženama, u ovom dobu se preporučuje pregled debelog creva, odnosno kolonoskopija.Za ljude koji rade mnogo i pri tome stresne poslove, osmišljen je poseban sistematski pregled koji pored osnovnih analiza obuhvata i pregled oftalmologa, ultrazvuk srca sa dopplerom, ergometriju ili test opterećenja srca.

Sistematski pregled – cena:

Cene sistematskih pregleda se kreću od 5500 dinara, preko 9500 dinara za prošireni individualni program, sve do 15000 dinara u proseku za sistematske preglede za menadžere. *Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije, poliklinike i domove zdravlja ispod našeg teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

Uros Vukicevic
08.11.2018 02:48

Sistematski pregled je nesto sto podrazumeva tacno uspostavljenu proceduru. Ukoliko ste djazk onda imate redovno sistematske preglede u svojoj skoli. Ukoliko se zaposleni onda u odredjenoj ovlascenoj zdravstvenoj ustanovi.

Ostavite komentar
Ocenite firmu