Nespecifični simptomi ovog oboljenja često zavaraju i same pacijente i lekare, a kada se bolest ipak dijagnostikuje, nemoguće je predvideti njen razvoj. Ponekad je potrebno obaviti i desetak specijalističkih pregleda da bi se znalo da se radi o sistemskoj sarkoidozi. Prava adresa na koju se treba javiti u slučaju simptoma ove bolesti jeste – pulmolog. 

Sarkoidoza – simptomi

Sistemska sarkoidoza napada više organa i spada u bolesti nepoznatog uzroka i nepredvidivog toka. Ipak, najčešće se manifestuje na plućima gde može dugo da postoji, ali da ne daje specifične simptome. Otkrije se sasvim slučajno rutinskim rendgenskim pregledom. Ponekad, jedini simptom ove bolesti može biti suv, dugotrajan i uporan kašalj. Kako bolest odmiče, ako se ne prepozna i ne leči na vreme, javljaju se tegobe i na drugim organima kao što je slezina ili jetra. 

Bolest prati jak osećaj hroničnog zamora, što je slučaj i kod svih sistemskih i plućnih bolesti. Međutim, kod sarkoidoze karakterističan je jutarnji zamor, a zatim i zamor u toku dana. Ovaj sindrom zamora je često prisutan i posle izlečenja. 

Sarkoidoza – kako nastaje?

Ovo je najčešća plućna bolest koja pogađa nepušače, ili bivše pušače. Interesantna činjenica je da je malo pušača među obolelima od sarkoidoze, ali iako pušenje nije dokazani uzročnik, do sada nije utvrđen tačan razlog nastanka bolesti. 

Po nekim teorijama, uzrok nastanka su inhalacioni alergeni, međutim, ni to nije do kraja naučno dokazano.

Sarkoidoza – lečenje

Kada se otkrije, ova bolest uspešno može da se drži pod kontrolom i to uglavnom kortikosteroidima. Retka su teška pogoršanja koja mogu imati fatalan ishod, ali iako je terapija efikasna, sarkoidoza značajno utiče na kvalitet života. 

Kod nekih bolesnika terapija nije potrebna, jer se bolest sama povuče. Prilikom odlučivanja za terapiju, proveriće se određeni biomarkeri, obraća se pažnja na kompletnu sistemsku zahvaćenost, tegobe i simptome, pogledaće se celokupna klinička slika, pa se tek onda odlučuje da li će biti uključeni lekovi. Razlog je što se za lečenje sarkoidoze koriste kortikosteroidi, koji daju veliki broj sporednih pojava, i ono što lekar želi da utvrdi jeste da li će korist od lekova biti veća od štete koju eventualno ovi lekovi mogu da naprave.

Kortikosteroidi su lekovi u “prvoj borbenoj liniji” lečenja ove bolesti, ali se mogu koristiti još i citostatici, ređe antimalarici. 

Sarkoidoza – lečenje – cena

Pregled kod pulmologa, saveti i konsultacije, cene se kreću u rasponu od 3500 do 4000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Sarkoidoza
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

18.09.2018
Igor Savic Igor Savic

Proveo sam 6 meseci u KC Beograd, od toga dva ipo meseca u Institutu za plućne bolesti i TBC Knez Selo, kod Niša, otvorenom biopsijom(torakotomijom), mi je dijagnostificirana Plućna sarkoidoza.Prošao sam tri puta bronhoskopiju, i nije davala nikakve rezultate, osim potvrde o inflamaciji (upali).Na pronisonu sam godinu dana, povukla se bolest dosta, ali neke fibrozne promene se ne mogu izlečiti.I dalje imam dispneju, otežano disanje, kratak dah i to me deprimira, budući da sam se aktivno bavio sportom od svoje 8.godine.Oporavak u suštini zavisi od individue, do individue...kod mene se ništa specijalno nije promenilo..Na moju žalost..očekivao sam normalnije da živim, ali teško ide..

27.03.2017
Petar Jankulovski

U svakom slucaju ova vrsta bolesti moze po meni da bude veoma naporna.

10.03.2017
Ivana Petrovic

Kako god da okrenete, po ovom pitanju u svakom slucaju pre ili kasnije treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

10.03.2017
Stojance Ristovski

U svakom slucaju je ovo nesot sto treba da se debelo plati. Drugacije to ne moze da funkcionise. Pri tome u to racuna i cast lekara.

07.03.2017
Jovana Milinkovic

Kako god da okrenete, u svakkom slucaju ona mora debelo da se plati ako mislite da je izlecite.

07.03.2017
Milen Jovanovic

U svakom slucaju je ovo jedna i vise nego znacajna aktivnost.

21.02.2017
Lea Stankovic

Koliko mi se samo cini, kako god da okrenete, problem sa sarkoidozom moze da bude veoma veliki. Pre svega, nije to bas problem koji treba da se potceni.

20.02.2017
Filip Milutinovic

Koliko mi se samo cini, za mnoge je ona idealno resenje. Oko drugih stvari nista vise ne treba da se brinete.

02.02.2017
Simona Vucinic

Sarkoidoza moze da bude veoma dosadna i naporna pa onda i vi morate da budete veoma dosadni i naporni u njenom lecenju.

23.01.2017
Mihajlo Nastasovic

Po ovom pitanju licno mislim da je veoma vazno da se odlucite za kvalitet samo je to dovoljno vazno.

23.01.2017
Marta Dencevic

problem sa sarkoidozom, cesto moze da bude i vise nego izrazen.

05.01.2017
Todor Markovic

Sva sreca pa nemam vise toliko problema sa ovom bolescu.

04.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Mislim da je sarkoidoza ipak nesto sto se u danasnje vreme veoma uspesno resava primenom interne medicine.

15.12.2016
Janko Zivanovic

Po pitanju sarkoidoze, ako mene pitate samo treba da se opredelite za kvalitet. Ako to budete uradili onda se u tom slucaju sigurno necete pokajati.

29.11.2016
Nikolina Pantelic

Po pitanju sarkoidoze, samo treba da posetite ordinaciju Vita Maxima. Ukoliko se vec i odlucte za tako nesto zaista nista vise po tom pitanju ne biste trebali da se brinete.

14.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju sarkoidoze, ubedljivo je najbolje resenje kada biste posetili lekarsku ordinaciju Hipokrat i bas se tamo licno uverili u kvalitet.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pravilu je to bolest koja na jedan poprilicno lep i kvalitetan nacin moze da se resi u ordinaciji Mitrovic.

23.09.2016
Petar Jankovic

Licno ne znam ni jednog coveka koji ima problem sa sarkodiozom. Medjutim, znam da je sarkodioza nesto sto moze da predstavlja veliki problem i nesto sto je potrebno da se kvalitetno kontrolise.

22.09.2016
Ivan Stojanovic

Sarkoidoza je bolest koja bukvalno napada razlicite ljude. Nema nekih velikih predubedjenja po tom pitanju. Sarkoidoza je bolest koja je poprilicno uporna.

22.08.2016
Marko Petrovic

Da, i onda u celokupnom tom periodu moraju da se popirlicno pomuce ili da jure neku posebno vezu da bi dobili neki termin i opet na kraju da caste lekara.

19.08.2016
Dusan Markovic

Mnogi ljudi nazalost nisu u mogucnosti da vode racuna o izboru lekara. Odnosno, nemaju dovoljno novca da idu privatno pa moraju jako dugo da cekaju u redovima.

24.07.2016
Svetlana stanojevic

Dali je prekomerno znojenje i gubitak kalijuma uzrok sarkoidoze-pluca i ociju.Ova diagnoza mi je uspostavljena pre 6 meseci.Od lekova pijem promizon i jako me bole kosti.LEcim se kod doktorke Vucinic.

18.07.2016
Marina Zivkovic

Sarkoidoza je bolest za koju se ne zna jos uvek sa velikom sigurnoscu sta je to tacno uslovljava. U svakom slucaju ukoliko posumnjate na to da je imate, mogu samo da vam posavetujem da pazljivo vodite racuna o izboru pravog lekara.