Sta je to sarkoidoza? Nespecifični simptomi ovog oboljenja često zavaraju i same pacijente i lekare, a kada se bolest ipak dijagnostikuje, nemoguće je predvideti njen razvoj. Ponekad je potrebno obaviti i desetak specijalističkih pregleda da bi se znalo da se radi o sistemskoj sarkoidozi. Prava adresa na koju se treba javiti u slučaju simptoma ove bolesti jeste – pulmolog.

Sarkoidoza – simptomi

Pročitaj više

Izaberite neku od ordinacija koje rade lecenje SARKOIDOZE

Beograd

Internistička ordinacija Nefron
Bulevar JNA 81, Jajinci
Voždovac

Internistička ordinacija Nefron nalazi se na opštini Voždovac u Beogradu i pruža usluge iz sledećih oblasti: interna medicina, kardiologija, gastroenterologija, endokrinologija, ultrazvuk, ekg, kolor dopler...
Pročitaj više

Pulmološka ordinacija Tara - MD
Hercegovačka 20b, Zemun, Beograd
Zemun

Pulomološka ordinacija “TARA-MD” bavi se dijagnostičkim procedurama i terapijom svih pulmoloških bolesti, kao i dijagnostikom sleep apnoje....
Pročitaj više

Sta je to sarkoidoza? Nespecifični simptomi ovog oboljenja često zavaraju i same pacijente i lekare, a kada se bolest ipak dijagnostikuje, nemoguće je predvideti njen razvoj. Ponekad je potrebno obaviti i desetak specijalističkih pregleda da bi se znalo da se radi o sistemskoj sarkoidozi. Prava adresa na koju se treba javiti u slučaju simptoma ove bolesti jeste – pulmolog.

Sarkoidoza – simptomi

Sistemska sarkoidoza napada više organa i spada u bolesti nepoznatog uzroka i nepredvidivog toka. Ipak, najčešće se manifestuje na plućima gde može dugo da postoji, ali da ne daje specifične simptome. Otkrije se sasvim slučajno rutinskim rendgenskim pregledom. Ponekad, jedini simptom ove bolesti može biti suv, dugotrajan i uporan kašalj. Kako bolest odmiče, ako se ne prepozna i ne leči na vreme, javljaju se tegobe i na drugim organima kao što je slezina ili jetra. Bolest prati jak osećaj hroničnog zamora, što je slučaj i kod svih sistemskih i plućnih bolesti. Međutim, kod sarkoidoze karakterističan je jutarnji zamor, a zatim i zamor u toku dana. Ovaj sindrom zamora je često prisutan i posle izlečenja.

Sarkoidoza – kako nastaje?

Ovo je najčešća plućna bolest koja pogađa nepušače, ili bivše pušače. Interesantna činjenica je da je malo pušača među obolelima od sarkoidoze, ali iako pušenje nije dokazani uzročnik, do sada nije utvrđen tačan razlog nastanka bolesti. Po nekim teorijama, uzrok nastanka su inhalacioni alergeni, međutim, ni to nije do kraja naučno dokazano.

Sarkoidoza – lečenje

Kada se otkrije, ova bolest uspešno može da se drži pod kontrolom i to uglavnom kortikosteroidima. Retka su teška pogoršanja koja mogu imati fatalan ishod, ali iako je terapija efikasna, sarkoidoza značajno utiče na kvalitet života. Kod nekih bolesnika terapija nije potrebna, jer se bolest sama povuče. Prilikom odlučivanja za terapiju, proveriće se određeni biomarkeri, obraća se pažnja na kompletnu sistemsku zahvaćenost, tegobe i simptome, pogledaće se celokupna klinička slika, pa se tek onda odlučuje da li će biti uključeni lekovi. Razlog je što se za lečenje sarkoidoze koriste kortikosteroidi, koji daju veliki broj sporednih pojava, i ono što lekar želi da utvrdi jeste da li će korist od lekova biti veća od štete koju eventualno ovi lekovi mogu da naprave.Kortikosteroidi su lekovi u “prvoj borbenoj liniji” lečenja ove bolesti, ali se mogu koristiti još i citostatici, ređe antimalarici.

Sarkoidoza – lečenje – cena

Pregled kod pulmologa, saveti i konsultacije, cene se kreću u rasponu od 3500 do 4000 dinara.*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

Igor Savic Igor Savic
18.09.2018 12:47

Proveo sam 6 meseci u KC Beograd, od toga dva ipo meseca u Institutu za plućne bolesti i TBC Knez Selo, kod Niša, otvorenom biopsijom(torakotomijom), mi je dijagnostificirana Plućna sarkoidoza.Prošao sam tri puta bronhoskopiju, i nije davala nikakve rezultate, osim potvrde o inflamaciji (upali).Na pronisonu sam godinu dana, povukla se bolest dosta, ali neke fibrozne promene se ne mogu izlečiti.I dalje imam dispneju, otežano disanje, kratak dah i to me deprimira, budući da sam se aktivno bavio sportom od svoje 8.godine.Oporavak u suštini zavisi od individue, do individue...kod mene se ništa specijalno nije promenilo..Na moju žalost..očekivao sam normalnije da živim, ali teško ide..

Svetlana stanojevic
24.07.2016 05:16

Dali je prekomerno znojenje i gubitak kalijuma uzrok sarkoidoze-pluca i ociju.Ova diagnoza mi je uspostavljena pre 6 meseci.Od lekova pijem promizon i jako me bole kosti.LEcim se kod doktorke Vucinic.

Ostavite komentar
Ocenite firmu