Sta je to sarkoidoza? Nespecifični simptomi ovog oboljenja često zavaraju i same pacijente i lekare, a kada se bolest ipak dijagnostikuje, nemoguće je predvideti njen razvoj. Ponekad je potrebno obaviti i desetak specijalističkih pregleda da bi se znalo da se radi o sistemskoj sarkoidozi. Prava adresa na koju se treba javiti u slučaju simptoma ove bolesti jeste – pulmolog.

Sarkoidoza – simptomi

Pročitaj više

Izaberite neku od ordinacija koje rade lecenje SARKOIDOZE

Beograd

Internistička ordinacija Nefron
Bulevar JNA 81, Jajinci
Voždovac Pozovi

Internistička ordinacija Nefron nalazi se na opštini Voždovac u Beogradu i pruža usluge iz sledećih oblasti: interna medicina, kardiologija, gastroenterologija, endokrinologija, ultrazvuk, ekg, kolor dopler...
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma
Pulmološka ordinacija Tara - MD
Hercegovačka 20b, Zemun, Beograd
Zemun Pozovi

Pulomološka ordinacija “TARA-MD” bavi se dijagnostičkim procedurama i terapijom svih pulmoloških bolesti, kao i dijagnostikom sleep apnoje....
Pročitaj više

Sta je to sarkoidoza? Nespecifični simptomi ovog oboljenja često zavaraju i same pacijente i lekare, a kada se bolest ipak dijagnostikuje, nemoguće je predvideti njen razvoj. Ponekad je potrebno obaviti i desetak specijalističkih pregleda da bi se znalo da se radi o sistemskoj sarkoidozi. Prava adresa na koju se treba javiti u slučaju simptoma ove bolesti jeste – pulmolog.

Sarkoidoza – simptomi

Sistemska sarkoidoza napada više organa i spada u bolesti nepoznatog uzroka i nepredvidivog toka. Ipak, najčešće se manifestuje na plućima gde može dugo da postoji, ali da ne daje specifične simptome. Otkrije se sasvim slučajno rutinskim rendgenskim pregledom. Ponekad, jedini simptom ove bolesti može biti suv, dugotrajan i uporan kašalj. Kako bolest odmiče, ako se ne prepozna i ne leči na vreme, javljaju se tegobe i na drugim organima kao što je slezina ili jetra. Bolest prati jak osećaj hroničnog zamora, što je slučaj i kod svih sistemskih i plućnih bolesti. Međutim, kod sarkoidoze karakterističan je jutarnji zamor, a zatim i zamor u toku dana. Ovaj sindrom zamora je često prisutan i posle izlečenja.

Sarkoidoza – kako nastaje?

Ovo je najčešća plućna bolest koja pogađa nepušače, ili bivše pušače. Interesantna činjenica je da je malo pušača među obolelima od sarkoidoze, ali iako pušenje nije dokazani uzročnik, do sada nije utvrđen tačan razlog nastanka bolesti. Po nekim teorijama, uzrok nastanka su inhalacioni alergeni, međutim, ni to nije do kraja naučno dokazano.

Sarkoidoza – lečenje

Kada se otkrije, ova bolest uspešno može da se drži pod kontrolom i to uglavnom kortikosteroidima. Retka su teška pogoršanja koja mogu imati fatalan ishod, ali iako je terapija efikasna, sarkoidoza značajno utiče na kvalitet života. Kod nekih bolesnika terapija nije potrebna, jer se bolest sama povuče. Prilikom odlučivanja za terapiju, proveriće se određeni biomarkeri, obraća se pažnja na kompletnu sistemsku zahvaćenost, tegobe i simptome, pogledaće se celokupna klinička slika, pa se tek onda odlučuje da li će biti uključeni lekovi. Razlog je što se za lečenje sarkoidoze koriste kortikosteroidi, koji daju veliki broj sporednih pojava, i ono što lekar želi da utvrdi jeste da li će korist od lekova biti veća od štete koju eventualno ovi lekovi mogu da naprave.Kortikosteroidi su lekovi u “prvoj borbenoj liniji” lečenja ove bolesti, ali se mogu koristiti još i citostatici, ređe antimalarici.

Sarkoidoza – lečenje – cena

Pregled kod pulmologa, saveti i konsultacije, cene se kreću u rasponu od 3500 do 4000 dinara.*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Igor Savic Igor Savic
  18.09.2018 12:47

  Proveo sam 6 meseci u KC Beograd, od toga dva ipo meseca u Institutu za plućne bolesti i TBC Knez Selo, kod Niša, otvorenom biopsijom(torakotomijom), mi je dijagnostificirana Plućna sarkoidoza.Prošao sam tri puta bronhoskopiju, i nije davala nikakve rezultate, osim potvrde o inflamaciji (upali).Na pronisonu sam godinu dana, povukla se bolest dosta, ali neke fibrozne promene se ne mogu izlečiti.I dalje imam dispneju, otežano disanje, kratak dah i to me deprimira, budući da sam se aktivno bavio sportom od svoje 8.godine.Oporavak u suštini zavisi od individue, do individue...kod mene se ništa specijalno nije promenilo..Na moju žalost..očekivao sam normalnije da živim, ali teško ide..

  Petar Jankulovski
  27.03.2017 11:57

  U svakom slucaju ova vrsta bolesti moze po meni da bude veoma naporna.

  Ivana Petrovic
  10.03.2017 10:44

  Kako god da okrenete, po ovom pitanju u svakom slucaju pre ili kasnije treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

  Stojance Ristovski
  10.03.2017 09:20

  U svakom slucaju je ovo nesot sto treba da se debelo plati. Drugacije to ne moze da funkcionise. Pri tome u to racuna i cast lekara.

  Jovana Milinkovic
  07.03.2017 06:45

  Kako god da okrenete, u svakkom slucaju ona mora debelo da se plati ako mislite da je izlecite.

  Milen Jovanovic
  07.03.2017 05:33

  U svakom slucaju je ovo jedna i vise nego znacajna aktivnost.

  Lea Stankovic
  21.02.2017 07:35

  Koliko mi se samo cini, kako god da okrenete, problem sa sarkoidozom moze da bude veoma veliki. Pre svega, nije to bas problem koji treba da se potceni.

  Filip Milutinovic
  20.02.2017 09:14

  Koliko mi se samo cini, za mnoge je ona idealno resenje. Oko drugih stvari nista vise ne treba da se brinete.

  Simona Vucinic
  02.02.2017 10:09

  Sarkoidoza moze da bude veoma dosadna i naporna pa onda i vi morate da budete veoma dosadni i naporni u njenom lecenju.

  Mihajlo Nastasovic
  23.01.2017 12:43

  Po ovom pitanju licno mislim da je veoma vazno da se odlucite za kvalitet samo je to dovoljno vazno.

  Marta Dencevic
  23.01.2017 10:10

  problem sa sarkoidozom, cesto moze da bude i vise nego izrazen.

  Todor Markovic
  05.01.2017 12:55

  Sva sreca pa nemam vise toliko problema sa ovom bolescu.

  Ljubinka Sreckovic
  04.01.2017 01:24

  Mislim da je sarkoidoza ipak nesto sto se u danasnje vreme veoma uspesno resava primenom interne medicine.

  Janko Zivanovic
  15.12.2016 10:04

  Po pitanju sarkoidoze, ako mene pitate samo treba da se opredelite za kvalitet. Ako to budete uradili onda se u tom slucaju sigurno necete pokajati.

  Nikolina Pantelic
  29.11.2016 11:30

  Po pitanju sarkoidoze, samo treba da posetite ordinaciju Vita Maxima. Ukoliko se vec i odlucte za tako nesto zaista nista vise po tom pitanju ne biste trebali da se brinete.

  Jana Stankovic
  14.11.2016 07:16

  Po pitanju sarkoidoze, ubedljivo je najbolje resenje kada biste posetili lekarsku ordinaciju Hipokrat i bas se tamo licno uverili u kvalitet.

  Biljana Brankovic
  10.11.2016 12:12

  Po pravilu je to bolest koja na jedan poprilicno lep i kvalitetan nacin moze da se resi u ordinaciji Mitrovic.

  Petar Jankovic
  23.09.2016 07:44

  Licno ne znam ni jednog coveka koji ima problem sa sarkodiozom. Medjutim, znam da je sarkodioza nesto sto moze da predstavlja veliki problem i nesto sto je potrebno da se kvalitetno kontrolise.

  Ivan Stojanovic
  22.09.2016 09:14

  Sarkoidoza je bolest koja bukvalno napada razlicite ljude. Nema nekih velikih predubedjenja po tom pitanju. Sarkoidoza je bolest koja je poprilicno uporna.

  Marko Petrovic
  22.08.2016 12:20

  Da, i onda u celokupnom tom periodu moraju da se popirlicno pomuce ili da jure neku posebno vezu da bi dobili neki termin i opet na kraju da caste lekara.

  Dusan Markovic
  19.08.2016 09:51

  Mnogi ljudi nazalost nisu u mogucnosti da vode racuna o izboru lekara. Odnosno, nemaju dovoljno novca da idu privatno pa moraju jako dugo da cekaju u redovima.

  Svetlana stanojevic
  24.07.2016 05:16

  Dali je prekomerno znojenje i gubitak kalijuma uzrok sarkoidoze-pluca i ociju.Ova diagnoza mi je uspostavljena pre 6 meseci.Od lekova pijem promizon i jako me bole kosti.LEcim se kod doktorke Vucinic.

  Marina Zivkovic
  18.07.2016 02:01

  Sarkoidoza je bolest za koju se ne zna jos uvek sa velikom sigurnoscu sta je to tacno uslovljava. U svakom slucaju ukoliko posumnjate na to da je imate, mogu samo da vam posavetujem da pazljivo vodite racuna o izboru pravog lekara.