Nema vojnika koji ne zna sta su šapke i šlemovi. Ukoliko ste ljubitelj antikviteta i volite pri tome stare stvari koje su vezane za vojsku, tada će vam tekst koji se upravo nalazi pred vama, biti veoma zanimljiv.

Pročitaj više

Izaberite neku od antikvarnica koje u svojoj ponudi imaju ŠAPKE I ŠLEMOVE

Beograd

Antikvarnica Gadafi
Srđana Aleksića bb (Okretnica autobusa 75)
Novi Beograd Pozovi

Antikvarnica Gadafi se bavi otkupom sledećih vrsta predmeta: vojni predmeti, umetničke slike, satovi, i ostalih predmeta (markice, stari novac, penkala, ogledala)...
Pročitaj više

Pre 30 min poslednji put pozvana firma

Nema vojnika koji ne zna sta su šapke i šlemovi. Ukoliko ste ljubitelj antikviteta i volite pri tome stare stvari koje su vezane za vojsku, tada će vam tekst koji se upravo nalazi pred vama, biti veoma zanimljiv.

U njemu ćemo govoriti o šapkama i šlemovima, gde ih možete nabaviti ili možda dati u otkup, po kojim cenama u proseku i slično. Zbog toga, nastavite da nas čitate i dobićete niz korisnih i zanimljivih informacija o ovoj temi.

Šta su šapke i šlemovi?

Najtačnija definicija šapke bi bila – svečana oficirska kapa. Kada je reč o šlemovima, to je jednostavno kaciga koju nose vojnici.

Međutim, šapke i šlemovi dobijaju svoju posebnu vrednost ako potiču iz nekog drugog, davno prošlog vremena i ako su bili nošeni tokom nekih proteklih ratova.

Kao takvi, ovi delovi vojničke uniforme su izuzetno zanimljivi strastvenim kolekciionarima, koje veoma uzbuđuje svaki dodir sa prošlošću i sa predmetima koji su odoleli zubu vremena i ostali očuvani do današnjeg dana.

Šapke i šlemovi – otkup

U životu često se dešava da određeni predmeti imaju značaja samo za osobu koja ih je koristila, a da naslednici imaju želju da te stvari daju u otkup. To se događa i sa šapkama i šlemovima.

Upravo zbog toga antikvarnice predstavljaju svojevrstan most između ljudi koji žele da prodaju stare i vredne stvari i između onih koji bi hteli da svoje kolekcije obogate vrednim antikvitetima.

Ukoliko ste odlučili da svečanu oficirsku kapu ili vojnički šlem date u otkup, sve što je potrebno jeste da posetite odabranu antikvarnicu. Stručno lice će pogledati predmet, proceniće koliko je star, da li je očuvan i tome slično, a zatim će vam ponuditi otkupnu cenu za isti.

Ono u šta možete da budete sigurni, jeste da ćete uvek imati kao opciju cenu koja je realna, odnosno biće vam ponuđeno onoliko novca koliko je i stvarna vrednost tog predmeta.

Šapke i šlemovi – prodaja

Nakon što je anktikvar otkupio staru oficirsku kapu ili šlem, on će uraditi minimalno sređivanje stare stvari, i staviće artikal u dalju prodaju.

Pošto znamo da živimo u doba online komunikacije, to bi značilo da možete dobar deo punude antikvarnica da vidite i putem interneta, jer takve trgovine imaju svoje web prezentacije.

Na njima su artikli predstavljeni u slici i reči, odnosno kroz slike i kraće tekstualne opise. Tako možete pogledati kako izgleda određena šapka ili vojnička kaciga ali i da pročitate osnovne podatke koji bi vas mogli zanimati.

U drugoj varijanti, posetićete lično antikvarnicu, gde je uvek moguće računati na korisne savete iskusnih antikvara prilikom odabira, kako bi vaša kolekcija bila što lepša, upotpunjenija i vrednija.

Koliko mogu koštati šapke i šlemovi?

Koliko ćete novca izdvojiti za nabavku svečane oficirske kape ili vojničkog šlema, zavisi od više činilaca, kao što su: koliko je predmet star, koliko je očuvan, šta simbolizuje i slično.

U tom smislu, cene se u proseku kreću od 10 do 25 evra, a postoje i primerci koji koštaju više od pomenutih cena.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate antikvarnice koje se nalaze oglašene ispod teksta koga ste upravo pročitali.

Ostavite komentar
Ocenite tekst