Maska, peraja i disalica su obavezni deo ronilačke opreme, dok u 90 posto slučajeva, to predstavlja i odelo. Ako ronite na nekoliko lokacija na svetu, gde su ekstremno tople vode, biće vam dovoljni majica i šorts, a u svim drugim situacijama, morate imati ronilačko odelo.

Ronilačka odela

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde mozete naci ponudu za kupovinu RONILACKOG ODELA

Beograd

Triton AST diving klub, ronilački klub
Ilije Garašanina 26-28, (SC Tašmajdan) Pozovi

Ronilački klub TRITON AST je jedan od najstarijih klubova koji organizuje obuku za sve nivoe, od rekreativnog nivoa, do tehničkih ronilaca. Naša škola ronjenja je najviše rangirana škola u regionu koju vode iskusni ronioci sa međunarodnim kat...
Pročitaj više

Oprema za ronjenje Neptune Dive
Narodnih heroja 27
Novi Beograd Pozovi

Oprema za ronjenje Neptune Dive je pravi izbor za ljubitelje ovog atraktivnog sporta svih generacija. Bilo da Vam je potrebna maska, odelo, peraja ili regulator za ronjenje, kod nas Vas očekuje oprema renomiranog proizvođača Seac Sub, po pri...
Pročitaj više

Ronilačka oprema Power Sub
Vladimira Rolovića 2
Čukarica Pozovi

POWER SUB DOO kao zastupnik za nase trziste vam nudi program vodecih svetskih proizvodjaca opreme BEUCHAT, SUUNTO po povoljnim cenama, a izradjene po visokim evropskim standardima. ...
Pročitaj više

Maska, peraja i disalica su obavezni deo ronilačke opreme, dok u 90 posto slučajeva, to predstavlja i odelo. Ako ronite na nekoliko lokacija na svetu, gde su ekstremno tople vode, biće vam dovoljni majica i šorts, a u svim drugim situacijama, morate imati ronilačko odelo.

Ronilačka odela

Ljudsko telo se u vodi ponaša drugačije nego na suvom, odnosno pod vodom se toplota gubi čak 25 puta brže nego u vazduhu. Drugi razlog zašto nam je odelo nephodno je zaštita od ogrebotina, uboda, povreda koje eventualno mogu nastati prilikom naših avantura. Suva odela imaju dosta prednosti, od kojih je najvažnija toplotna izolacija. Razlikujemo dve vrste suvih odela a to su neoprensko i trilaminat. Kada govorimo o neoprenskom odelu, ono može biti izrađeno od običnog neoprena, kome se smanjuje debljina na dubinama, pa se tako koristi za plitka a duga ronjenja u hladnim vodama.Druga vrsta neoprenskog odela je od takozvanog crash neoprena. To je jedna vrsta materijala koja je još u fabrici bila podvrgnuta velikom pritisku u cilju dobijanja tanjeg neoprena, čija se debljina neće smanjivati na dubinama, a da pri svemu tome ostane relativno topao. Neopren je pomalo tvrd materijal, pa mu je smanjena elastičnost. Kod ovakvih odela je potrebna nešto veća količina tegova.Kod suvih odela koja su izrađena od trilaminata, potrebno je imati deblje pododelo, jer ona pružaju isključivo mehaničku zaštitu. Suva odela su preporučljiva za ronjenje u vodama koja imaju temperaturu nižu od 10, ali se često koriste već ispod 15 stepeni.

Odelo za ronjenje

Takozvana mokra odela za ronjenje su najzastupljenija. Materijal koji se koristi za izradu je neopren, a svoju ulogu vrše na taj način što propuštaju tanak sloj vode između odela i tela, koji se zagreva pa nas na taj način štiti od hladnoće. Na primer, ako ste kupili odelo koje vam je preveliko, to automatski znači da će ući više vode nego što je potrebno, pa će vam biti hladnije. Zato je izuzetno važno da odaberete odelo za ronjenje koje će biti adekvatne veličine. Postoji podela i na kratka i duga, kao i podela odela po debljini, koja podrazumeva od jednog do osam milimetara. Ronilačka odela mogu biti jednodelna i dvodelna, sa kapuljačom ili bez. Postoji i patent zatvarač i on se nalazi napred ili pozadi. Na koji način ćete izabrati mokro odelo za sebe, zavisi i od okoline, odnosno od temperature vode u kojoj ćete roniti. Jednostavna logika glasi da što je more toplije, odelo treba da bude kraće i tanje i obrnuto. Mokra odela ronioci koriste za aktivnosti u vodi koja ima temperaturu od deset do trideset stepeni.U tekstu, spomenuli smo i pododela. Ona se izrađuju od likre, najlona i sl. Uglavnom se upotrebljavaju uz suva odela, ali postoje i takve vrste pododela koja se koriste uz mokra odela, i obično su debljine do jednog milimetra. Napomenućemo da postoje pododela sa ugrađenim grejačima, i namenjena su ronjenju u veoma hladnim vodama, gde aktivnosti dugo traju.

Ronilačko odelo – iskustva

Odelo mora biti takvo da vam u njemu bude udobno i da dobro pristaje. Mokro odelo bi trebalo da bude prilepljeno uz telo, ali tako da ne bude tesno da bi vas stiskalo, niti sme da postoji prevelika praznina između tela i odela. Pre odabira suvog odela, biramo najdeblje pododelo u kome ćemo roniti. Kada ste kupili odelo, i ostalu neophodnu ronilačku opremu, sve što vam preostaje jeste da zaronite u najviše talase i prepustite se istraživanju morskih podvodnih čarolija.

Ronilačko odelo – cena:

Ako ste sa čitanjem našeg teksta stigli do ovih redova, uvideli ste da postoje različite vrste ronilačkih odela. U tom smislu, njihova cena se kreće od 200 do 400 evra. *Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate prodavnice sportske opreme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Andriajana Simic
  04.12.2018 10:25

  Svako ronilacko odelo mora da bude izradjeno od neoprena kako bi sve bilo kako treba. Kvalitetno ronilacko odelo jednostavon mora kvalitento i da se plati.

  Milen Jovanovic
  16.05.2017 08:21

  Naravno da kako god da okrenete, ovo odelo nije ni malo naivno. Mada mozda i moze ponekada da se pronadje po relativno pristupacnim cenama.

  Lea Stankovic
  28.04.2017 11:52

  U svakom slucaju ono treba da se dosta plati. Druge stvari po meni i nisu bas toliko vazne.

  Filip Milutinovic
  18.04.2017 12:42

  Kako god da okrenete, onoo treba i mora da se lepo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

  Simona Vucinic
  31.03.2017 08:47

  Ono je po meni naravno i vise nego dobra stvar. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

  Mihajlo Nastasovic
  16.03.2017 09:09

  Kakvo god odelo da izaberete ono nije ni malo jeftino.

  Marta Dencevic
  27.02.2017 10:06

  Koliko mi je samo poznato, sto se ovog odela tice, kvalitet je i vise nego vazan. Sve drugo je manje vazno.

  Todor Markovic
  08.02.2017 12:01

  Ako nesto kod ronjenja kao sporta kosta, onda je to svakako ronilacko odelo. Od njega zaisat nema nista bolje.

  Ljubinka Sreckovic
  30.01.2017 09:15

  Sto se mene licno tice, kada bih odlucio da se bavim ronjenjem odmah bih kupio samo kvalitetnu opremu.

  Janko Zivanovic
  11.01.2017 12:52

  Koliko se samo meni cini, ovo odelo je veoma bitno. Ako se za njega odlucite onda je bolje da od samog pocetka potrosite malo vise novca.

  Nikolina Pantelic
  22.12.2016 07:41

  Mislim da gotovo svaki pocetnik treba da zna koliko je vazno da ronilacko odelo treba da bude bas nekog dobrog kvaliteta. Ukoliko se vec opredelite za tako nesto u tom slucaju se sigurno necete pokajati.

  Petar Jankovic
  05.12.2016 01:49

  Po ovom pitanju, najbolje je da uvek iskoristite neke akcije kada mogu da se pronadju.

  Jana Stankovic
  18.11.2016 11:05

  Veoma kvalitetno ronilacko odelo i to po veoma povoljnim cenama mozete da iznajmite u ronilackom klubu Neptun dive.

  Biljana Brankovic
  31.10.2016 11:33

  Ako vec planirate da kupite kvalitet onda zaista po pitanju ronilackog odela ne treba ni malo da zalite novac.

  Marko Petrovic
  07.09.2016 10:38

  Svako ronilacko odelo mora da bude izradjeno od neoprena kako bi sve bilo kako treba. Kvalitetno ronilacko odelo jednostavon mora kvalitento i da se plati.

  Dusan Markovic
  02.08.2016 09:24

  Kada pricamo o kvalitetnom ronilackom odelu, onda je najbolje da kupitete ono koje dolazi od nekog renomiranog svetskog proizvodjaca u ovoj oblasti. Pri tome, morate imati na umu da kvalitetno ronilacko odel mora kvalitetno i da se plati. Cene se krecu vec do nekih nekoliko stotina eura.

  Ivan Stojanovic
  01.07.2016 12:31

  Tesko da sami mozete kupiti ronilacko odelo. Zbog toga je bolje da se prvo raspitate kod nekog iskusnog kako biste dobili prave savete i iskustva iz prve ruke.