Dodaj firmu

Možda ste na mnogim prozorima videli zavese koje liče na roletne? Ako niste znali, u pitanju su rolo zavese, i upravo je u tome njihova najznačajnija prednost. Dostupne su u raznim bojama, pa su prilagodljive mnogim enterijerima, što ih čini veoma popularnim.

Od kojih materijala se izrađuju rolo zavese?

Jedna od dobrih karakteristika rolo zavesa je što se mogu praviti od takvih materijala da deluju sasvim prirodno, odnosno kao da su tkane od biljnih vlakana. Zahvaljujući takvom izgledu, veoma lepo se uklapaju u ambijente u kojima ima puno drveta, koje daje toplinu.

Sa druge strane, moderne ambijente krasi dosta metala i stakla, u kojima preovladavaju hladne boje, pa će se ovde koristiti rolo zavese jarkih boja da bi upotpunile enterijer. 

Na koji način rolo zavese propuštaju svetlost?

Ljudi često odaberu rolo zavese kada žele da imaju mogućnost zamračivanja prostorije sa unutrašnje strane. Koliko će svetlosti ući u naš dom ili poslovni prostor, zavisi i od toga u kojoj je boji sama zavesa. Na primer, svetle boje kao što su kajsija, narandžasta, krem, žuta, propuštaju više svetlosti od tamnih boja poput zelene, teget, bordo i sličnih.

Možda se pitate kada bi trebalo upotrebiti rolo zavese tamnijih a kada svetlijih boja? Tamne boje su dobar izbor za spavaće sobe, dok će svetlije boje više odgovarati za dnevne boravke i trpezarije. 

Postoje i takve rolo zavese koje se lako mogu ugraditi i na krovne prozore.

Karakteristike rolo zavesa

One se mogu koristiti za potpuno zamračenje ili takozvani „blackout“, ali isto tako i za smanjenje temperature u prostoru. Njihovom upotrebom postiže se različita prozračnost, a sve u zavisnosti od materijala u kojima se izrađuju. Najčešće se prave od plastificiranih materijala, odnosno screen-ova, koji imaju osobinu da su nezapaljivi. 

Sistemi rolo zavesa mogu biti manuelni i na motorni pogon, dok mehanizam pomera platno po vertikali.

Prednosti rolo zavesa

Postoji mnogo pluseva, odnosno prednosti na strani ove vrste zavesa. Kao što smo naveli, veoma lepo se uklapaju u enterijere koji prate moderne svetske trendove, možete birati takve rolo zavese koje uopšte ne propuštaju svetlost (što sa klasičnim zavesama nikada ne biste mogli postići), pri tome ogromna je ponuda materijala i boja u kojima su dostupne, dok se sam prostor veoma lako osvetli i zamrači pomoću rolo zavesa.

Kako se pokreće mehanizam rolo zavesa?

Mehanizam možete pokrenuti na dva načina: oprugom ili pomoću lančića. Rolo zavese se izrađuju i u aluminijumskoj kutiji za kose i krovne prozore. Osnovna prednost mehanizma je u tome što je lak za korišćenje i veoma praktičan.

Sama reč rolo zavese kaže nam da se one namotavaju i odmotavaju kada ih navlačite na prozor ili namotavaju kada ih sa njega sklanjamo. Na primer, prilikom podizanja i spuštanja ovih zavesa, možete ih ostaviti na željenoj visini, odnosno nije neophodno da su one spuštene ili podignute do kraja. Složićemo se svi da ova osobina mnogo više liči na roletne nego na zavese, zar ne?

Kako se montiraju rolo zavese?

Recimo da vas je naš tekst zainteresovao, i želite da angažujete firme koje su oglašene ispod njega, da biste ugradili rolo zavese. U tom smislu vas zanima koliko je obiman posao ugradnje, odnosno montiranja rolo zavesa.

Rolo zavese se mogu montirati na bilo koji način, bilo na zid, stolariju, ili na plafon iznad prozora i vrata. Postoji takozvani „kuk sistem“, uz pomoć koga se rolo zavesa okači na sam ram prozora ili vrata, i to na tako dobar način, da se pri tome izbegne neželjeno bušenje stolarije. 

Svakako će vas obradovati da čujete, da ne postoje neke standardne veličine u kojima se kupuju rolo zavese, već se izrađuju prema željenim dimenzijama.

Vrste rolo zavesa

Razlikujemo rolo zavese u kutiji (sa lančićem ili oprugom), rolo zavese sa motorom u kutiji ili bez kutije, rolo zavese sa vođicama (sa lančićem ili oprugom), rolo zavese sa motorom i vođicama u kutiji, ili sa motorom i dubokim vođicama za kose površine. 

Rolo zavese iskustva

Odabirom rolo zavesa za vaš stan, kuću ili poslovne prostorije, izabrali ste savršenu mogućnost da kontrolišete količinu svetlosti koja ulazi u vaš prostor. Kao što smo istakli, kod rolo zavesa to se postiže na dva načina: u zavisnosti od podizanja zavesa i od izbora materijala od koga su napravljene, odnosno njegovog stepena providnosti.

Pogodne su za bilo koji tip prozora i vrata, bez obzira na njihovu veličinu i oblik. Mogu se montirati na sve vertikalne i horizontalne površine, a sve što je potrebno je da se premeri otvor.   

Rolo zavese – cena:

Cena rolo zavesa zavisi od izabranog modela, kao i od njihovih dimenzija. Na primer, teoretski širina može biti od 40 cm, do visine od 220 cm. Model platna može da utiče na cenu, a takođe i to da li su u cenu uključene vođice ili nisu. U tom smislu, cene su u rasponu od 12 evra do 68 evra po kvadratnom metru - za vrata širine od 170 cm i visine do 220 cm. Montaža se naplaćuje 6 evra po kvadratnom metru. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme oglašene ispod našeg teksta. 

Idi na vrh strane