Šta bi trebalo da znate pre nego što otvorite svoj restoran?
Napisano 05.01.2021. ; Ažurirano 16.01.2024.Restoranska industrija je veoma razvijena i potencijalnim restoranima nudi čitav niz mogućnosti.
Međutim, pre nego što u potpunosti uskočite u svet restoranske industrije, morate da znate više o njoj i o vrstama restorana i tipovima poslovanja.
- Snimak tipova restorana
U svetu postoji preko milion restorana, a svi oni međusobno se razlikuju po vrsti, ponudi, kuhinji i načinu poslovanja, a postoje oni koji su bazirani na ugostiteljski deo i na iskustvo obedovanja u restoranu ali i oni čija je glavna delatnost dostava hrane.
Ovakva raznolikost vrsta restorana olakšava odabir restorana koji najbolje odgovara vašem konceptu i ličnosti. Ono što će vaš restoran izdvojiti od ostalih u vašoj kategoriji je vaša kreativnost, inovativnost i jedinstvena prodajna ponuda.
Tržište restorana je rastuća industrija, finansijski jaka, pokazuje rast i veliki prodajni potencijal.
- Stvaranje sjajnih mogućnosti za posao
Restoranska industrija je drugi najveći poslodavac u privatnom sektoru u zemlji.
Vlasnici restorana ne samo da pružaju posao u svojim zajednicama, već imaju mogućnost zadržavanja i mentorstva zaposlenih. To može dovesti do trajne karijere i profesionalnog napredovanja u industriji.
Koliko novca možete zaraditi kao vlasnik restorana nakon plaćanja računa (ili vaše marže) u velikoj meri zavisi od vrste restorana koji posedujete.
- Profit
Generalno, više je mogućnosti za veći profit u restoranima sa ograničenom uslugom, a ne sa punom uslugom. To je uglavnom zbog toga što restorani sa ograničenom uslugom (bez osoblja koje čeka i više standardnih opcija hrane) obično imaju niže plate i troškove hrane.
- Novi načini za pružanje usluga kupcima
Dostava i dalje dominira u industriji, a 63% prodaje u restoranima dolazi od isporuke i preuzimanja. Mnogi vlasnici restorana razmišljaju na trajni prelazak na dostavu hrane kao glavnog modela svog poslovanja usled pandemije koja je opustošila ovu indsutriju u čitavom svetu.