Dodaj firmu

Kako da kontrolišete troškove za hranu u svom restoranu?

; Ažurirano 16.01.2024.
Kako da kontrolišete troškove za hranu u svom restoranu?

Iako se predviđa rast cena hrane sledeće godine, postoji mnogo načina na koje možete da kontrolišete koliko trošite na sastojke za vaš restoran.

Ovi jednostavni saveti za uštedu troškova pomoći će vam da smanjite troškove hrane bez narušavanja kvaliteta hrane ili opšteg utiska vaših gostiju.

- Obezbedite najbolje cene od dobavljača

Obavezno obezbedite najbolje cene od dobavljača koristeći sledeće strategije:

Istraživanje cena. Koristite analizu restoranske hrane da biste uporedili troškove različitih dobavljača i uporedite cene sa kolegama, vlasnicima restorana kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolju ponudu.

Pokušajte sa jednim dobavljačem. Možda ćete moći da pregovarate o nižim cenama držeći se jednog dobavljača za sve vaše namirnice koje su vam potrebne. Obavezno razgovarajte sa svakim dobavljačem da biste videli u kakvoj ste situaciji.

Naručujte inteligentno. Da biste uštedeli novac, kupujte gomile predmeta koji se ne kvare i proverite da li možete ostvariti popust naručivanjem masovnih količina na duže staze.

Uštedite novac obavljajući više pripremnih poslova (tj. Seckanjem salate i šargarepe, razgradnjom pilića i drugih proteina) u odnosu na kupovinu unapred isečenih ili prethodno upakovanih predmeta.

Smanjite količinu namirnica koja završi u otpadu:

Skupljanje je količina smanjenja zaliha uglavnom zbog otpada i krađe. S obzirom na to da neki stručnjaci tvrde da skupljanje može dostići i do 25% u industriji barova i restorana, važno je identifikovati i smanjiti najčešće krivce:

- Prehrambeni otpad

Smanjite otpad obukom osoblja o pravilnim tehnikama sečenja kako biste dobili upotrebljiviji proizvod. Umesto da odbacujete nusproizvode, pokušajte da upotrebite ono što možete u sosevima, ukrasima, prilozima i supi.

- Otpad od tanjira

Gosti u proseku ostavljaju do 17% hrane na tanjiru.

- Greške

Greške u naručivanju mogu se smanjiti korišćenjem onlajn naručivanja i integrisanih POS sistema, proverom porudžbina prema odgovarajućim kartama i obukom osoblja da zna svaku stavku menija.

- Nesreće

Prosipanje, ispuštanje ili sagorevanje hrane ne može se uvek izbeći, međutim, postojanje određenih radnih mesta i efikasan raspored u vašoj kuhinji mogu svima pomoći da bolje rade svoj posao.

- Krađa

Možete smanjiti i namernu i nenamernu krađu zaposlenih uspostavljanjem jasnih pravila za popuste zaposlenih, korišćenjem video nadzora i praćenjem inventara, prodaje i drugog smanjenja na vašem POS sistemu.

- Prilagodite svoj meni

Evo nekoliko načina za pojednostavljivanje vašeg menija kako biste ne samo smanjili troškove zaliha, već poboljšali korisničku uslugu i potencijalno povećali prodaju.

- Unakrsna upotreba

Pravite jela koja koriste mnoge iste sastojke u drugim stavkama menija.

Uvedite sezonska jela

Kupujte sezonske sastojke da smanjite troškove i dodajte arome sezone u svoj meni.

Specijalizovani programi za praćenje zaliha i namirnica mogu vam dati jasniji uvod u nabavku i potrošnju namirnica tako da znate koje namirnice najčešće nabavljate a koje ostaju neiksorišćene.

Detaljnom analizom stvorićete jasniji plan za dalju nabavku i time potpuno odstraniti namirnice koje su vam neisplative ili ne uspete da ih iskoristite u predviđenom roku.

U svakom restoranu najviše novca se odvaja za nabavku hrane, zato je upravljanje ovim troškovima jedna od najvažnijih stvaki za vaše uspešno poslovanje.

Idi na vrh strane