Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Restauracija fasade
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Restauracija fasade

Kada pogledamo u neki građevinski objekat, višespratnicu ili kuću, prvo što ćemo primetiti jeste fasada. Fasada je na neki način, lice zgrade, i ukoliko je nova, lepa, „našminkana“ i doterana, ostaviće vrlo prijatan i pozitivan utisak. 

 

 

U suprotnom, ako je fasada stara, oronula, podlegla „zubu vremena“, dobićemo utisak trošne, stare kuće, u koju nije ulagano dosta godina. U starim delovima grada, često možemo zateći neugledne fasade zgrada koje su stare više decenija, ali isto tako i na privatnim kućama.

Kako se radi restauracija fasade?

Kao što se svaka žena šminka, pa posle toga bude mlađa i lepša, isto to će restauracija fasade učiniti sa zgradom. Osvežiće je i podmladiti, čime će zdanje i dalje prkositi godinama koje dolaze.

Postoje firme kojima je uža delatnost upravo restauracija fasada. Oni se bave restauracijom fasadnih detalja, modelovanjem, izradom ornamentike, modela, figura i kalupa. 

Pri radu, profesionalci koriste najsavremenije 3D skenere, kao i CNC mašine, koji omogućavaju da se svi elementi sa fasade koja se restaurira najpre skeniraju, a zatim da se izrade sa stoprocentnom preciznošću. 

Tokom izvođenja radova, koriste se materijali kao što su poliuretanske pene različite gustine, koje odlikuje mala masa, ali i postojanost na atmosferske uticaje. 

Sama montaža elemenata se obavlja u veoma kratkom roku, vrlo je jednostavna i pri tome ne zahteva specijalne alate i veštine, a zbog pomenute male mase nije potrebno dodatno ojačavanje zidova na koje se elementi montiraju.

Zanimljivo je da se svi elementi mogu seći i uklapati na licu mesta. Vreme njihove izrade je minimalno.

Postoje takve zgrade čiji su delovi sasvim uništeni. Naravno, restauracija ima za cilj da povrati stari izgled, pa ukoliko nije moguće propale delove skenirati, postoji druga mogućnost da zgrada vrati nekadašnji sjaj, a to je korišćenje starih fotografija fasade.

Restauracija fasade – iskustva

Pošto je fasada najupadljiviji deo građevine, potrebno je uraditi i isprojektovati njen savremen i budući estetski izgled, a stručni projektanti i arhitekte to svakako mogu. Ono što čini vizuelni doživljaj su sam izgled fasade, njene boje, materijal od koga je izrađena, kao i način na koji je oblikovana i usaglašena sa okruženjem.

 

 

Kada se fasada lepo restaurira, dizajnira i uradi, ona kao takva predstavlja odličnu preporuku za zanimljiv enterijer, i istovremeno sugeriše na kvalitet ispunjenih tehničkih karakteristika.

Dekoracije, fasadni detalji i ornamenti, mogu se postaviti na već gotove fasade, a elementi se oblikuju i modeluju prema vašem nacrtu ili zamislima, a sve u skladu sa stilom i namenom objekta.

Od jedne „starice“, kako zgrada može izgledati pre radova, do moderne i atraktivne nove lepotice, stoji proces restauracije fasade. Nemojte dozvoliti da živite ili radite u objektu koji je neugledan, i koji ne obećava ništa bolju unutrašnjost, iako to realno nije tako, ali takav utisak ostavlja oronula fasada. 

Firme koje se bave ovom delatnošću, za veoma kratko vreme će vašoj zgradi vratiti stari izgled i sjaj, na koji ćete ponovo biti ponosni kao nekada.

Restauracija fasade – cena:

Cene fasaderskih radova kreću se u proseku od 5 do 10 evra po kvadratnom metru, sa napomenom da su to cene bez uključenog materijala za izradu.

Kada se radi i obijanje stare fasade, potrebno je izdvojiti od 10 do 15 evra po kvadratnom metru. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

02.11.2018
Nenad Pavlovic
koliko je meni poznato, restauracija fasade je veoma zahtevan postupak. Pre svega, zahteva duboku posvecenost i istrajnost. Takodje, ukoliko neko ima potrebu za ovim poduhvatom, savetujem da se izabere proveren arhitektonski biro u koji mozete imati puno poverenje.
10.05.2017
Todor Markovic
Koliko mi se samo cini, moze ona da se plati bez nekih vecih problema koliko samo mogu da vidim.
10.05.2017
Ivana Petrovic
Ovo zaista vise nije bs toliko tezak posao.Mada, kada pogeldate samo cene, ne moze jednostavno da vam bude sve jedno. Pri tome, svako ume i te kako da ceni svoj rad.
12.04.2017
Marina Zivkovic
Po pravilu, svaka restauraija fasade zahteva jedno posebno ulaganje. Po meni tu nema nista cudno.
29.03.2017
Jovana Milinkovic
Ona jednostavno po meni pre ili kasnije mora da se debelo plati i da debelo kosta.
28.03.2017
Jovana Milinkovic
Sto se ove fasade tice, kako se vam i samo vama svidja, tako treba i da uradite.
14.03.2017
Lea Stankovic
Sto se ove restauracije tice, naravno da je pre ili kasnije kvalitet veoma vazan. Sve drugo je po meni cist gubljenje vremena.
14.03.2017
Petar Jankulovski
U svakom slucaju je kako god da okrenete, za ovako nesto potrebno pre ili kasnije imati dosta novca.
22.02.2017
Simona Vucinic
Sto se tice restauracije fasede, samo treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.
22.02.2017
Stojance Ristovski
U svakom slucaju je ovo posebna vrsta fasadae koja je oduvek morala bas onako debelo da se plati. Sve drugo je manje bolje resenje.
06.02.2017
Marta Dencevic
Koliko mi se samo cini, restauracija fasade je ipak nesto u sta mozete da imate puno poverenje da se nikada necete pokajati.
06.02.2017
Milen Jovanovic
Koliko mi se samo cini, ovo je posebna vrsta restauracije. Ukoliko se za nju odlucite sigurno je samo to da se necete pokajati.
25.01.2017
Ljubinka Sreckovic
Ovo je uvek bilo bas onako ozbiljan posao i u svakom slucaju posao koji nije za svakoga. To je vec umetnost.
09.01.2017
Filip Milutinovic
Moje licno misljenje je da po ovom pitanju samo treba da se odlucite za kvalitet. Ako bas to budete uradili sigurno se necete pokajati.
06.01.2017
Nikolina Pantelic
Najbolje bi bilo kada bi vam arhitekta pre pocetka izvodjenja radova sve isprojektovao tako da jasno zante sta vam je ciniti.
19.12.2016
Mihajlo Nastasovic
Ako mene licno pitate, po ovom pitanju samo treba da se orpedelite za kvalitet i vise nista po tom pitanju ne treba da brinete.
19.12.2016
Jana Stankovic
Po pitanju ove vrste fasade, ako mene lico pitate, samo treba da se licno uverite u kvalitet i vise nista po tom pitanju ne treba da se brinete.
01.12.2016
Todor Markovic
Licno ako meni pitate, po pitanju restauracije fasade, samo treba da posetite nko strucno i provereno mesto kao sto je to primera radi neki dobar molar u Beogradu i vise nsta po tom pitanju nema da brinete.
16.11.2016
Nikolina Pantelic
Smatram da je po pitanju i restauracije fasada, veoma vazno i da tu imet neki dobar projekat. Zato pravac Design N2 i nemate razloga da brinete.
16.11.2016
Jana Stankovic
Ukoliko vam je vec potrebna kvalitetna restauracija fasade, onda je definitinvo najbolje resenje da posetite molersku radnju Gips Plus i da se bas tamo licno uverite u kvalitet.
26.10.2016
Biljana Brankovic
Moj vam je savet da ukoliko vec planirate da uradite restauraciju fasade da pre pocetka bilo kakavih radova, uradite projekat kod nekog kvalitetnog arhitekte tako d au stvarnosti sve mozete vec u napred da vidite. Nije to sto dukata, vec par stotina eura u pitanju.
25.10.2016
Janko Zivanovic
Globex je molerska radionica koja veoma uspesno resave problem sa starim I izbledelim fasadama. Tako da ukoliko vam je potrebna restauracija fasade definitivno treba da se posavetujete sa nekim strucnim mestom
29.08.2016
Marko Petrovic
Prosto je neverovatno kako u opdredjenim delovima grada ima zapustenih zgrada a koje kada im se uradi restauracija fasade mogu da izgledaju moderno i svetski.
26.08.2016
Ivan Stojanovic
Narocito je zanimljivo restauraciju fasade praktikovati na onim starim zgradama koje su stare gradnje i poprilicno zapustene. Narocito je lepo videti kako ta restauracija izgleda na kraju.
22.07.2016
Dusan Markovic
restauracija fasade je jedan veoma zahtevan i odgovoran posao. Ukoliko se odlucite da ga na kvalitetan nacin uradite onda je najbolje za vas da angazujete Omniarch. To su momci iz Zemuna koji svaki posao zavrse veoma brzo ali sa stilom.
22.06.2016
Petar Jankovic
koliko je meni poznato, restauracija fasade je veoma zahtevan postupak. Pre svega, zahteva duboku posvecenost i istrajnost. Takodje, ukoliko neko ima potrebu za ovim poduhvatom, savetujem da se izabere proveren arhitektonski biro u koji mozete imati puno poverenje.