Možda vam je pokvaren alternator i potreban vam je remont alternatora? Kako ćete uopšte znati da je baš taj deo u pitanju, ako o njemu ne znate ništa? U ovom tekstu ćemo se malo više upoznati sa funkcijom alternatora, kako da prepoznate njegove kvarove i kada je pravo vreme da automobil odvezete u automehaničarski servis.

remont alternatora

 

Servis alternatora

Alternator je deo koji je smešten na prednjoj strani auta, i to je obično pored motora. Ipak, ovo zavisi od modela vašeg vozila. Inače, interesantno je da je pre alternatora postojao dinamo, i to je bio uređaj koji proizvodi struju.

Da biste upalili auto, neophodna vam je određena količina električne energije. Ova energija se nalazi u akumulatoru, tu se čuva i bude iskorišćena pri paljenju. Energija se ne troši samo kod paljenja, već i drugi delovi i procesi troše struju, na primer: svetla, sirena, žmigavci, brisači, grejanje, itd.

Da bismo shvatili ulogu alternatora, navešćemo sledeći primer: kada njega ne bi bilo, ovi delovi i procesi koji su spomenuti, veoma brzo bi  potrošili energiju iz akumulatora i on bi ostao prazan. Tada bi vozilo bilo nefunkcionalno. Alternator upravo tome služi – da proizvede struju, da bi mogao da napaja sve ove potrošače.

Takođe, zanimljiv je proces kada alternator vraća višak energije koja se ne potroši natrag u akumulator, i ona se tamo čuva do sledeće upotrebe.

Popravka alternatora

Dakle, saznali smo šta je alternator i čemu taj deo služi. Sada ćemo se pozabaviti time, koji su najčešći kvarovi koji mogu da se dese na njemu? Kvar koji najčešće pogađa alternator je pucanje kaiša, kojim je on povezan, a u praksi to izgleda ovako: kaiš pukne, pa alternator ne može da dobije obrtni momenat, i posledica svega toga je da nema proizvodnje struje.

servis alternatora

 

Kada taj kaiš pukne u kabini bi trebalo da vam se upali lampica. Tada je potrebno da odvezete automobil u servis, da bi kaiš bio zamenjen drugim. To je jedna manja popravka, koja vas neće koštati puno.

Drugi kvarovi koji mogu da zadese vaš alternator su: četkice, regler ili regulator napona...

Najbolje je da ništa sami ne dirate, i da svoj automobil odvezete kod autoelektričara, da sve lepo pogleda, ustanovi gde je tačno kvar i da li je dovoljno da se uradi sanacija, tj. popravka, ili ćete u težim slučajevima, morati da menjate čitav ovaj deo. Kada se odlučujete za nov i originalni deo, to je vaša najbolja odluka, ali imajte u vidu da cena nije previše niska. Međutim, takvo ulaganje se svakako isplati, jer ćete dugo vremena biti mirni po tom pitanju i vozićete bezbedno i sigurno.

Remont alternatora cena

Koliko ćete platiti za remont alternatora, zavisi od toga šta je tačno kvar na njemu. Ovo je vrlo teško reći orijentaciono, pošto je potrebno da majstor pogleda automobil. Najbolje je da se odmah obratite odabranom auto servisu.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Remont alternatora
Pitaj firme

Tehnički pregled za putnička vozila

Akcija -% 3600 Din.
Tehnički pregled za putnička vozila - 3.600 din! Tehnički pregled Helmon YU biznis centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon